Haziran 2022: 15 süper albüm

Yerli – yabancı karışık 15 albümle, haziran ayının yeni müzik dökümü. Sıralama kronolojik.

3 Haziran: Andrew Bird – Inside Problems
(Loma Vista Recordings)

Üretim konusunda hiç hız kesmeyen, on parmağından on marifet Andrew Bird, Inside Problems’ta bir enstrüman olarak kullandığı ıslığı, kendine has keman üslubu ve lezzetli vokalleriyle harikalar yaratıyor. Ses dünyası kadar sözleriyle de içine alan uzunçaların yapım sürecinde müzisyen zihniyle yalnız kalıp en derin kaygılarına ve düşüncelerine kulak vermiş. Kayda dair verdiği bir röportajda, albümün çoğunu yatay pozisyonda yazdığını söylüyor; uykusuzluğun ortasında, dikkat dağıtıcı kaynakların yokluğunda düşüncelerini durduramamasının bir sonucu olarak doğmuş. İyi müzisyenler, aklın dehlizlerindeki düşünceler ve bol Joan Didion referansı için bu albümü radarınıza almanızı öneriyoruz.

3 Haziran: Angel Olsen – Big Time
(Jagjaguwar)

Geçtiğimiz 10 yılda indie folk / alternatif rock havuzuna birbirinden incelikli işler hediye eden Angel Olsen’ın hayatında 2020’den bu yana çok şey değişti. Kuir varoluşa sahip olduğunu açıkladı, anne ve babasını kaybetti. Müzisyenin aşk, kayıp ve onu takip eden yas temalarını deştiği 10 yeni parçayı bir araya getiren Big Time, kırgın olduğu kadar umutlu seslerle dolu. Bir çeşit sonik merhem etkisindeki albümü dinlerken yaralar yavaş yavaş kapanıyor sanki. Nazikçe beliren bir gün doğumunu izliyormuş gibi de hissettirebilir. Ortak duygusu, yeniliğe doğru atılmış huzurlu bir adım tadında. 

3 Haziran: Dan Deacon – Hustle OST
(Netflix Music) 

Son yıllarda, oyunbaz ve sarmal yapılarla kurguladığı lo-fi electro pop evreninden taşan ve sinematik üretimlere ağırlık veren Dan Deacon, Netflix’in basketbol filmi Hustle için stüdyoya girdi. Dan Deacon’ın besteleri, London Contemporary Orchestra ve Royal Scottish National Orchestra’nın icralarıyla yine kozmik rüyalara çağırıyor. Başrollerinde Adam Sandler ve Utah Jazz kadrosundan İspanyol oyuncu Juancho Hernangomez’i izlediğimiz film 11 Haziran’da yayımlandı.

3 Haziran: Shintaro Sakamoto – Like A Fable
(zelone records)

 Yura Yura Teikoku grubunun solisti olarak geçirdiği 20 yılla Osaka psikedelik müzik sahnesinde bir ikona dönüşen Shintaro Sakamoto’dan altı yılın ardından bir solo albüm daha. Küresel pandemi sürecinde günlük yaşantıların nasıl değiştiğine dair yeni yazılmış şarkıları buluşturan Lika A Fable, müzisyenin tuhaf ve renkli sonik dünyasına henüz dalmamış olanlar için de eğlenceli bir ilk adım. 

10 Haziran: André Bratten – Picture Music
(Smalltown Supersound)

Synth müziğine meraklı kulaklar hemen buraya! Norveçli müzisyen ve synth sihirbazı André Bratten, 2021’in en özel işlerinden biri olan Bendik Giske’nin Cracks albümünün prodüktörlüğünü üstlendikten sonra yeni besteleriyle geri döndü. Picture Music’in işitsel dünyası, ilhamını kosmische müzik geleneğinin kalesi Sky Records kataloğundan alıyor. İsmiyle de o dönem yayımlanan ambient kraut bestelerden oluşan derleme serisine bir selam çakıyor. 

10 Haziran: Kayra – Meçhul Bir Yalnızlığa Dair
(Nuhado)

Kendine özgü flowlarıyla sürükleyici hikâyeler ve yaşanmışlıklara ses veren Kayra’nın yaklaşık üç yıldır yolu gözlenen yeni albümü. Her yayınında olduğu gibi dönüp dönüp kulak kesilecek kurgular ve nüanslı bir anlatım albümün geneline yayılmış. 11 şarkılık albümün iskeletini, 15-20 yıl önce yazılmış kimi eskizler oluşturuyor. “Hep aklımda olan ama hiç hesapta olmayan bir albüm” diyor Meçhul Bir Yalnızlığa Dair için

10 Haziran: The Dream Syndicate – Ultraviolet Battle Hymns and True Confessions
(Fire Records)

80’lerde kurulup birkaç yıl içinde dağılan The Dream Syndicate, California merkezli Paisley Underground akımının önemli temsilcilerinden biriydi. Yeni albüm, 2012’deki geri dönüşlerinden beri yeni şeyler deneyen grubun eski formlarına kavuştuklarının sinyalini veriyor. Solist Wynn’in söz yazarlığının ve gitarların başrolde olduğu; progresif rock, shoegaze ve psikedeli kıyılarında dolaşan albüm, gizemli dönemeçlerle motorik akışını renklendiriyor.

10 Haziran: µ-Ziq – Magic Pony Ride
(Planet Mu)

IDM kültürünün yol gösterici figürlerinden biri olan Mike Paradinas, 2013’ten bu yana ilk kez tamamı solo kayıtlarından oluşan bir albümle karşımızda. Magic Pony Ride, pandemi sürecinde deneyimlediği nostaljinin sonucu olarak ortaya çıkmış; 90’ların ortasına roketleyen fikirler ve her zamanki gibi nefes kesen bir ses işçiliği barındırıyor. Bu sene 25 yaşına giren ikonik albümü Lunatic Harness’ın remastered versiyonu için kişisel arşivine geri dönmesi sonucu, geçmişin enerjisiyle yeni bir kayıt sürecine girişmiş. Ne mutlu!

17 Haziran: Anteloper – Pink Dolphins
(International Anthem)

Jaimie Branch ve Jason Nazar ikilisinin elektronik ve akustik sesleri katık ettiği serbest doğaçlama seanslarından büyüleyici kesitler sunan Kudu ve Tour Beats Vol. 1 koleksiyonlarının ardından sıra yeni bir albümde. Üstelik bu kez ekibe Tortoise gitaristi Jeff Parker da katılmış. Suratınıza suratınıza üfleyen trompetler, sarmal ritmik katmanlar ve sürprizi bol düzenlemelerle baştan sona merak duygusunu muhafaza ediyor.  

17 Haziran: Jessie Buckley & Bernard Butler – For All Our Days That Tear The Heart
(Universal Music)

Eski Suede gitaristi Bernard Butler ve I’m Thinking of Ending Things, The Lost Daughter gibi yapımlardaki performanslarıyla parlayan Jessie Buckley’nin bir süredir teklilerle ısınma turlarını sürdürdüğü ilk ortak albümü. İkilinin çevrelerinde nefes alan tarihten, sosyolojiden ve edebiyattan beslenerek ortaya çıkardığı bir iş. Akustik tınıları ve çok sesli vokalleriyle, günün ilk kahvesine pek güzel eşlik ediyor.

17 Haziran: Perfume Genius – Ugly Season
(Matador Records)

Perfume Genius’tan baş döndürücü, göz kamaştırıcı bir albüm. İnsanı elinden tutup bir yerlerin derinine, dibine doğru çekiyor sanki. Enstrümanların yaydığı uçucu titreşimler ve Mike Hadreas’ın yer yer kulağa çarpan falsettoları arasında dalgalanan, ruhani bir kayıt. Akıcılığını tam anlamıyla deneyimleyebilmek için tek oturuşta, baştan sona dinlemeniz tavsiye edilir.

21 Haziran: Palmiyeler – İkimiz
(Bağımsız)

Geçtiğimiz haftalarda dinlemeye açılan “İkimiz” ve “Yollar” parçalarıyla birlikte toplam dokuz şarkıdan oluşan albümde iki de enstrümantal kayıt yer alıyor. Evde olma hissini damarlarında taşıyan son albüm Şeytan Odama Geldi, grubun diskografisinin en ayrıksı tınlayan işlerinden biriydi. Yeni albümle ferah bir esinti savuran, salaş Palmiyeler sound’una geri dönüyoruz. Palmiyeler, bu hafta sonu Gezgin Salon Festivali kapsamında Parkorman’da sahne alacak.  

24 Haziran: Felicia Atkinson – Image Language
(Shelter Pass)

Mümkünse yalnız başına ve baştan sona bir bütün olarak deneyimlenmesi gereken bir kayıt. Fransız müzisyen Felicia Atkinson’ın incelikli ve ağırbaşlı kompozisyonları, başta soğuk bir tavır hissettirse de zihinlerin ya da ruhların en içsel gözeneklerine sızıyor; düşünsel bir birliktelik hissi yaşatıyor. İsviçre’deki bir nehrin çevresinden aldığı alan kayıtları, hece oyunları, piyano dokunuşları ve elektronik katmanlarla hem mesafelenmenin can acıtıcılığını hem de bir arada olmanın yarattığı güven hissini tek potada buluşturuyor. Şairane!

24 Haziran: Mavi – VERITAS
(EMI)

Geçtiğimiz iki seneden bu yana yerli hip hop sahnesine tekliler fırlatan Mavi’den ilk uzunçalar. “Gönlüm karmaşa / Ama bünyem alışık / Senin de alışır” mesajıyla açılan albüm yer yer tansiyonunu düşürse de kavurucu melodiler etrafında çoğunlukla karanlık, yüksek ve öfkeli bir tonda seyrediyor; günlerin aynılığı ve bitmeyen kaygılardan dem vuruyor. VERITAS’ta Kum, Diego, Defa gibileriyle ortaklıklar da mevcut. Zonubus yönetmenliğinde çekilen ilk klip “mississippi” ise albümdeki sıkışmışlık hissini veren türlü klostrofobik mekânlara götürüyor.

24 Haziran: Zola Jesus – Arkhon
(Sacred Bones Records)

Tek başına üretmeyi pratik edinmiş müzisyen, “kayboluş” kavramı etrafında kurguladığı yeni konsept anlatısını; bir değişikliğe gidip Randall Dunn ve Matt Chamberlain ile gerçekleştirdi. Zola Jesus diskografisinin altıncı uzunçaları, her işinde olduğu gibi çarpıcı anlar ve sindirmesi pek de kolay olmayan lokmalarla dolu. Kendisiyle albüme dair kısa sohbetimizi buradan okuyabilirsiniz.

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler