Jameszoo, Efe Demiral ve bu hafta başka ne dinlesek?
Hollandalı prodüktör Jameszoo, yeni albümüyle büyücülüğüne ortak ediyor. Efe Demiral, rock ve caz tınılarını kolajlıyor. Jenny Hval ise söz yazarlığındaki ustalığını konuşturuyor.
Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.
ALBÜM: Jameszoo – Blind
(Brainfeeder)
Brainfeeder kataloğunun gediklisi Hollandalı prodüktör Jameszoo, ayrıksı ses ve yaklaşımlarla harikalar yaratmaya devam ediyor. Bu kez yanında Dorian Concept’le birlikte Avrupa ve ABD caz sahnelerinden müzisyenlerin oluşturduğu kalabalık bir orkestra var. Caz tandanslı fikirleri geniş bir skalada elektronikle harmanlayarak oluşturduğu dünyada, aslında bir büyücü olduğundan en ufak bir şüphe duymadığımız Jameszoo’nun rehberliğinde dolanıyoruz. Dinleyeni nefes nefese bırakan “Big Game”, bir monologa eşlik eden nazik tuşlularıyla “How do i shape-shift?” ya da sonsuzluğa uzanan bir merdiven gibi tınlayan “music for bat caves”, sık sık yeniden ziyaret edeceğimiz kesitler.
TEKLİ: Brumend & Özgün Semerci – O Da Biraz Haklı
(Tamar Records)
İlişkisi hakkında düşünen birinin zihin dökümüne ses veriyor “O Da Biraz Haklı”. “Kalbimde kasırgalar of, her yer her yerde.” diye yakınırken bir yandan da “Sahiplen beni, kurtar bu barınaktan.” sözleriyle partneri tarafından kurtarılmayı bekliyor esas kişimiz. Bir pop şarkısında olması gereken tüm incelik ve hoyratlığı doğru bir dengede tutan parçanın prodüktörlük kredisi Kerem Brumend’e, vokali ise Özgün Semerci’ye ait. Mikste Taner Yücel’in, masteringde ise Görkem Karabudak’ın parmağı var.
TEKLİ: Mary Lattimore – Love Is The Tune
(Dead Oceans)
Dead Oceans geçtiğimiz ocakta, İngiliz piyanist, vokalist ve şarkı yazarı Bill Fay‘in arşivinden, Still Some Light adlı demo koleksiyonunun ilk yarısını yeniden yayımladı; ikinci yarı ise mayısta dinlemeye açılacak. Albümün yanı sıra Julia Jacklin, Steve Gunn ve Kevin Morby gibi kimi çağdaş müzisyenler de Fay parçalarını yorumladıkları kayıtları paylaşıyor bir bir. Sıradaki şarkı, Amerikalı arpist Mary Lattimore’dan geliyor. Alabildiğine huzurlu ve dingin bir “Love Is The Tune” versiyonu; gönül telinizi titretecek.

ALBÜM: Efe Demiral – Kolaj
(Shalgam Records)
Gitarist, besteci ve prodüktör Efe Demiral’ın 2019’a tarihlenen Uyku Pansiyon albümünde de birlikte çalıştığı Eren Turgut ve Mert Can Bilgin ortaklığıyla kaydettiği üçüncü uzunçaları, adı gibi tek bir temayı tanımlamıyor. Minimalist ve girift bir yaklaşımla örülen albüm, rock ve caz ekseninde şekilleniyor. Ritmik diyaloglarla eğlencesi artan, rengârenk bir kayıt.
TEKLİ: Wombo – Below the House
(Fire Talk)
Louisvilleli grubun, caz armonilerini gürültülü gitarlarla birleştiren yeni incisi. Bize âşina olan horon ritminin peşinde bambaşka bir sonik ifade keşfettiren parça, “Bazı şeyleri kendi hâline bırakırsan daha iyi olur.” diyor. Solist Sydney Chadwick’in gördüğü bir kâbustan ilhamla yazılmış “Below the House”; bir maket evi mesken tutan videosunda da aynı temayı sürdürüyor.
EP: Feza – Meister Floh / Der rote Faden ist gerissen
(Opus Lazuli Records)
Mehmet Şakir Kış, Cem Ömeroğlu, Mehmet Demirdelen ve Aylin Albayrak’tan oluşan Feza’nın canlı kaydedilmiş altı şarkıdan oluşan yeni EP’si, progresif ve stoner rock fikirleriyle donatılmış sürükleyici bir akış sunuyor. Sarmal gitar ve bas cümleleri, Aylin Albayrak’ın E.T.A. Hoffmann’ın Meister Floh kitabından alan etkileyici vokalleriyle iç içe geçerek nefes alıp veren bir organizmaya evrilmiş. İçinde kaybolmanın bir hazza dönüştüğü bir labirent kıvamında.

ALBÜM: Jenny Hval – Classic Objects
(4AD)
Norveçli müzisyen, yazar Jenny Hval’in her dönemecinde merak uyandıran sekizinci albümü. Her biri otobiyografik ögelerden yola çıkan sekiz şarkıda, yaratıcı electronica elementlerine sarılan incelikli sözler ifade gücüyle büyülüyor; Hval’in meleksi sesiyle dile geliyor. Müzisyenin ilk romanı Cennet Çürüdü ise Umami Kitap etikeyle 18 Mart’ta yayında olacak.
ALBÜM: Widowspeak – The Jacket
(Captured Tracks)
Altıncı Widowspeak albümü, grubun yolculuğuna tanıklık edenler için retrospektif unsurlar taşıyor. İlk albümden bugüne evrilen ifade biçimlerinin hepsinden bir şeyler barındırmasının yanı sıra ikilinin şarkı yazarlığının ne denli farklı uçlara uzandığını da gözler önüne seren bir iş. Önceki albümler gibi tematik bir bağlam öne çıkmıyor, çeşitli hâlleriyle Widowspeak’in kendine tuttuğu aynadaki manzaralara bakıyoruz. The Jacket’ın hazırlık sürecini konu eden bir kısa belgesel de var, izlemek için buraya.
TEKLİ: Stöner – Party March
(Heavy Psych Sounds Records)
Kyuss üyeleri Nick Oliveri ve Brant Björk, 2021’de Stöner adıyla yeniden güçlerini birleştirmiş ve stoner rock âleminde büyük heyecan yaratmıştı. Güzel haber: İlk albüm Stoners Rule’dan sonra arayı açmıyorlar. Daha da güzel haber: İlk tekli “Party March”, türün sadık dinleyicileri için güzelliklerle dolu.

TEKLİ: Susanna – Elevation
(SusannaSonata)
Sanat tarihinin farklı dönem ve coğrafyalarından aldığı ilhamları tematik anlatılara dönüştüren Norveçli besteci Susanna, 2020 tarihli son albümü Baudelaire & Piano’da olduğu gibi şair Charles Baudelaire’den esinle yaratılmış bir albüm duyurdu. Albüme ismini veren parçasını rüyada olma hâline benzeyen bir kliple paylaşan Susanna’ya, yeni koleksiyonunda bir kez daha Stina Stjern eşlik ediyor.
ALBÜM: Birkan Nasuhoğlu – ne çok şey birikti içimde
(Gülbaba Records)
Yedinci Ev grubuyla tanıştığımız Birkan Nasuhoğlu, bir süredir tekli ve kısa format yayınlarıyla besteciliğini derinleştirmişti. Yedi şarkılık ilk albümüne verdiği ne çok şey birikti içimde ismi de bu dolup taşmışlık hâline selam çakıyor elbet. Akustik gitar tınılarının ön planda olduğu; sıcak, yalın ve içten bir anlatı sunuyor ilk Birkan Nasuhoğlu albümü.
EP: Tropical Fuck Storm & King Gizzard & The Lizard Wizard – Satanic Slumber Party
(Joyful Noise & Tropical Fuck Storm)
King Gizz ile Tropical Fuck Storm üyesi Gareth Liddiard’ın 2019 çıkışlı Fishing for Fishies’i kaydettiği seanslardan ortaya çıkan EP, ilhamını uzun kayıt günlerindeki doğaçlamalardan alıyor. Satanic Slumber Party, üç bölümden oluşan 19 dakikalık bir hipnoz hâli. “The Chairman’s Portrait” ile başlayan bu sarsıntılı yolculuk, gürültülü bir rüyanın içine taşıyan “Midnight in Sodom” ile devam ediyor. Üçüncü ve son bölüm olan “Hoof And Horn” ise 12 dakikalık bir synth partisi. “Midnight in Sodom”a bir video da çekildi.

TEKLİ: Chelsea Wolfe – Oui Oui Marie
(A24 Music)
1979’un Teksas kırsalında yetişkin filmi çeken genç bir topluluğun başından geçenlere odaklanan, Mia Goth’lu yeni korku yapımı X için kaydedilmiş bir Arthur Field cover’ı. Projenin müziklerinin tamamı da Chelsea Wolfe ve Amerikalı besteci Tyler Bates’e emanet. Wolfe’un gotik unsurlarla folk tınılarını yoğuran müziğinden, aynı anda hem tuhaf bir huzur verip hem de ürkütebilen, kapkaranlık altı dakika vadediyor.
TEKLİ: Güneş Özgeç & Taner Yücel – Bir Rüya
(Zaman Makinesi Müzikçilik & Taner Yücel)
“Bir Rüya”, aslında 90’larda geçen ve müzikleri Taner Yücel imzalı bir kısa film için bestelenmiş. Parça, bu nostalji hissini buram buram solumaya müsaade ediyor. Dinamik bir ritim, retro synth partisyonları ve bir kere duyduktan sonra zihinden çıkmayan vokal melodileriyle, âdeta bir dönem işi. Şarkının, 90’larda Türkçe Pop sahnesinde sanatçıların birbiriyle dayanışma hâlinde oluşu ve birlikte üretirken ne kadar eğlendiklerini yansıtan videolardan ilhamla yaratılmış, yönetmenliğini Tuğçe Kep’in üstlendiği bir klibi de var.
ALBÜM: Fatoumata Diawara – Maliba
(Wagram Music)
Malili müzisyenin yeni albümü, Google Arts and Culture’ın yüzyıllardır muhafaza edilen ve tarihsel öneme sahip bilgiler barındırdığı söylenen Timbuktu El Yazmaları’nı dijital ortama taşdığı projesi için kaydedilmiş yedi parçadan oluşuyor. 2012’de radikal islamcı terör örgütü Ensarüddin’in Timbuktu’yu ele geçirip yok etmeye başladığı yazmalar için 2013’te örgütün bölgeden çıkarılmasından beri kurtarılma ve düzenleme çalışmaları yapılıyor. Fatoumata Diawara, bu projede bir kadın müzisyen olarak yer almanın da kendisi ve ülkesi için tarihi bir öneme sahip olduğunu vurguluyor.

TEKLİ: Belle and Sebastian – If They’re Shooting At You
(Matador Records)
İskoçyalı indie pop grubu Belle and Sebastian, yeni teklisi vasıtasıyla Ukrayna ile dayanışmaya çağırıyor. Klipte ise birtakım Ukraynalı fotoğrafçıların merceğinden dönemin izlerini görme fırsatı elde ediyoruz. Şarkının tüm geliri, bölgedeki insani yardım çabalarına aktarılıyor olacak. Parçanın dingin havasının arkasında ihmal edilmemesi gereken yücelikte duygular yatıyor. Ekip, şiddetin gölgesinde kayboluş ve çöküşü, müziği yoluyla ifade etmeyi seçmiş.
TEKLİ: Lalalar – Abla Deme Lazım Olur
(Dunganga Records)
Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek ve Kaan Düzarat’tan oluşan Lalalar’ın mayısta yayımlanacak çift plaklık ilk albümüne geri sayımı hızlandırmak isteyenlere… Üçlünün önceki işlerinde olduğu gibi yine kuvvetli bir bas yürüyüşü üzerine inşa edilen parça, “Çivi sökerdi çiviyi ama tek forvet kalmış zulamda”, “Her daim rötarda marka” gibi akılda kalıcı cümlelerle eklemleri esnetiyor. Grubun imzası hâline gelen, köşeli ama kıvrak müziğin taze bir örneği.
TEKLİ: Megan Thee Stallion & Dua Lipa – Sweetest Pie
(1501 Certified Ent.)
Anaakım müziğin Grammy ödüllü iki ikonu Dua Lipa ve Megan Thee Stallion, 2022’deki ilk teklileri için güçlerini birleştirdi. Göz kamaştıran bir kliple paylaşılan “Sweetest Pie”, kadınları ve kadın olmanın onlar için ne ifade ettiğini kutlayan, lezzetli (!) bir şarkı. Parçanın, Anderson .Paak, Billie Eilish, Kendrick Lamar gibi popüler isimler için çektiği harika kliplerle tanınan yönetmen ve fotoğrafçı Dave Meyers imzalı bir klibi de var.

TEKLİ: Moderat – EASY PREY
(Monkeytown Records)
Gernot Bronsert ve Sebastian Szary ikilisini buluşturan Modeselektor ile Apparat’ın güç birliğinden çıkan elektronik müzik triosu Moderat, 13 Mayıs’ta dinlemeye açılacak yeni albümü MORE D4TA’dan ikinci tekliyi fırlattı. Hızla içine çeken ritmik örgüsü ve derin vokalleriyle dikkat çeken parça, Cyprien Clément-Delmas rejisinden çıkan video ile bir kaosun tam ortasına bırakıyor izleyeni. Moderat’ın Gezgin Salon Festivali kapsamında 25 Haziran’da, Parkorman’da sahne alacağını da hatırlatalım.
ALBÜM: Yeni Türkü Zamansız
(PASAJ & GARAJ)
1977’de Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan’ın bir araya gelerek oluşturduğu müzik topluluğu Yeni Türkü, ilk uzunçaları Buğdayın Türküsü’nün üzerinden geçen 45 yılın ardından bir saygı albümüyle anılıyor. Farklı müzik anlayışlarıyla yeniden yorumlanan Yeni Türkü şarkılarını seslendirenler arasında Mabel Matiz, Ceylan Ertem, Athena, Kalben, Sena Şener, Mert Fırat gibi farklı disiplinlerden isimler mevcut. Gaye Su Akyol’un “İstersen Hiç Başlamasın” yorumu için Irmak Altıner yönetmenliğinde bir klip de çekildi.
TEKLİ: Kum – Karolina
(Universal Music Turkey)
Kısa sürede viral olan şarkısı “Düşmanlarıma” ile dikkatleri üzerine çeken Kum, 2021’e ilk albümü Her Şey Çok Güzel Olacak’ı bırakmıştı. Alternatif hip hop sahnesinde merak uyandıran üretimlerine devam eden müzisyen, Universal Music Türkiye etiketiyle yayımlanan ilk parçası “Karolina”yı, yönetmenliğini de bizzat üstlendiği bir kliple birlikte paylaştı.

TEKLİ: Tuğçe Şenoğul – O An
(HakuYaku)
Pandeminin ilk günlerinde bestelediği “O An” parçasını, yaklaşık iki yıl önce, bir sürpriz olarak YouTube üzerinden yayımlamıştı Tuğçe Şenoğul. Aradan geçen iki senenin ardından stüdyo ortamında yeniden kaydedilen şarkı, Şenoğul diskografisindeki ilk akustik yayın aynı zamanda. “O An”ın, müzisyeni sanki baş ucunda dinliyormuş gibi deneyimlenebilmesi için parçanın zeminini oluşturan sade piyano eşliği, antika bir enstrümandan farklı açılardan kayıtlar alınmasıyla sağlanmış. Vokaller de aynı ölçüde yalın tutulmak istenmiş.
TEKLİ: Pavement – Harness Your Hopes
(Matador)
90’ların kült alternatif rock gruplarındn Pavement’ın Spit On A Stranger (1999) kısaçalarında yer alan bu parça, Spotify algoritmasının gizemli gücüyle son yıllarda sürpriz bir biçimde tekrar büyük ilgi görmeye başladı; TikTok’ta da viral olarak grubun en çok dinlenen şarkısı unvanını aldı. Bu verilere kayıtsız kalmayan Matador etiketi önümüzdeki ay, EP’yi yeniden yayımlayacak. Tadımlık olarak ise “Harness Your Hopes” için çekilen taze bir klip arzıendam ediyor. Geçtiğimiz senenin sevilen dizilerinden Yellowjackets’taki performansıyla akıllarda kalan Sophie Thatcher, takıntılı bir Pavement fanı olarak başrolde.
Yazı: Cem Kayıran, İlayda Güler