Jenny Hval, Sextile ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Cem Kayıran, Şevval Öztemur, Tuana Özcan, Tuğçe Hitay, Utkan Çınar, Zeynep Naz Günsal

Jenny Hval, yeni albümünde bir kokunun peşine takılıyor. Sextile, İstanbul konseri öncesi ısınma turlarına bir güzellik daha bıraktı. Aesop Rock yeni şarkısında E.T.’ye de Kendrick Lamar’a da The Amazing Kreskin’e de selam çakıyor.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor.


ALBÜM: Jenny Hval – Iris Silver Mist
(4AD / GRGDN Müzik)

Norveçli müzisyen ve yazar Jenny Hval’in tüm duyuları keşfe çağıran dokuzuncu albümü, baş döndüren deneyimi Iris Silver Mist. İsmini Fransız parfümcü Maurice Roucel’in bir kokusundan alan koleksiyon, pandemide müziğin fiziksel âlemden uzaklaşmasından ilhamla, koku hafızasının peşine takılarak dinleyiciye zamanı döngüsel kılan bir yolculuk şansı sunuyor. Müziğin var etme gücüne sırtını yaslayan koleksiyon; içsel, düşünceli, meleksi vokaliyle gerçeküstü bir deneyim sunuyor. Jenny Hval ile ayaklarımızın yerden kesilmesini özlemişiz.

TEKLİ: The Cure – Warsong – Chino Moreno Remix
(Polydor)

2024 yılının sonlarına bıraktığı geri dönüş albümü Songs Of a Lost World’ün ardından The Cure, onun eşlikçisi niteliğinde Mixes Of A Lost World derlemesini duyurdu. Deftones solisti Chino Moreno’nun elinden çıkan bu karanlık remiks, parçanın distopik ve ürkütücü hissini korumakla birlikte, içinde barındırdığı yoğun duyguları ve soğukluğu derin vokaller ve yankılanan seslerle birkaç tık daha ileriye taşımış. 11 Haziran’a tarihlenen koleksiyonda Four Tet, Daniel Avery ve Orbital gibilerinin yaptığı remiksler de yer alacak.

ALBÜM: Mei Semones – Animaru
(Bayonet Records)

2022 beri EP’lerle kapıyı çalan Brooklyn’de yerleşik müzisyen Mei Semones sonunda ilk albümüyle karşımızda. Eğitimli ve John Coltrane hayranı olan müzisyen gerçekten de türler arası gezinme konusunda genç yaşına rağmen usta. Hâlihazırda oldukça yetenekli bir gitarist olan Semones, bossa nova’yı taban belirlediği şarkılarında siz farkına varmadan indie rock’a göz kırpmayı veya daha komplike caz sularında yüzmeyi rahatlıkla başarıyor. Vokaller İngilizce ve Japonca olarak paslaşıyor. Yaylı aranjmanlarının bazen rol çaldığı söylenebilir, daha ham bir prodüksiyon tercih edilebilirdi diye de düşünebiliriz. Ama ne olursa olsun yılın en güzel çalınmış albümlerinden biri olduğu, sene sonu listelerinde kendine yer bulması kesin. 

TEKLİ: Avalon Emerson – On It Goes
(Dead Oceans) 

San Francisco doğumlu, 2013’ten beri Berlin’de yerleşik müzik kişisi Avalon Emerson, önceki projesi & The Charm (2023) ile techno kariyerini istikrarla yükselirken aniden bir dream pop albümü salarak herkesi şaşırtmıştı. Indianalı bağımsız etikete bağlandıktan hemen sonra start verdiği tekli serisi Perpetual Emotion Machine’den gelen bu parça da Morgan Geist ya da sahne mahlasıyla Storm Queen’in 2011 tarihli “It Goes On” teklisinin üzerine inşa edilmiş. Zamane New York dans müziğinin canlı bir tasviri ve kişisel tarihinde hâlâ yankıları olduğunu söylediği parça, prodüktör / DJ’in geçtiğimiz yılki setlerinin vazgeçilmezlerinden biriymiş. “On It Goes”da Emerson, melodik synthlere odaklı ama perküsyon ağırlıklı icrasını konuşturmaya devam ediyor.

TEKLİ: Selin Sümbültepe – Zehr-i İstanbul
(TİİZZ RECORDS)

Kendisini müzikal hikâyeler anlatan biri olarak gören Selin Sümbültepe’nin yeni teklisi “Zehr-i İstanbul”, müzisyenin “yeni bir yolun başlangıcı…” mesajıyla yayımlandı. Selin Sümbültepe, yeni şarkısında da kendi kültürünü yaşatmaya, doğduğu topraklardan beslenmeye devam ediyor. Diğer şarkılarında olduğu gibi Orta Doğu ezgileriyle Batı müziğini harmanlamayı sürdürdüğünü söylemek mümkün. Müzisyenin aşk ile İstanbul’u birbirine bağladığı şarkının prodüktörlüğünü Görkem Karabudak üstleniyor.

TEKLİ: Marc Ribot – Daddy’s Trip to Brazil
(New West)

Marc Ribot’nun ay sonunda gelecek yeni solo albümü Map of a Blue City’den ikinci tekli de elimizde. Folk temelli akustik ilk tekliden sonra daha Jobim-esk, bossa nova esintili bir şarkıyla karşımızda. Hatta kendi deyimiyle “Antônio Carlos Jobim’in ünlü Wave’inin akşamdan kalma post-punk yankısı, geç-kapitalist bir turne müzisyeninin can sıkıntısını tropicalia cennetine taşıyor.” Tabii ki albümün en büyük özelliği Ribot’nun vokalini de konuşturması. 70’ini deviren Ribot ne yapsa kabulümüz. 

ALBÜM: Sextile – yes, please.
(Sacred Bones)

Bu yaz nihayet Blind sahnesinde ilk İstanbul konserini verecek Sextile’ın son numarası yine ele avuca sığmayan bir enerji fırtınası yaşatıyor. Ama son düzlüğe girene kadar. Kapanışı yapan iki parça “Hospital” ve “Soggy Newports”, Melissa Scaduto’nın kişisel ve tesirli deneyimlerinden yola çıkarak yazılmış, nispeten dramatik Sextile parçaları. Savages solisti Jehnny Beth ile kaydedilen “Push Ups” da albümün en akılda kalıcı parçalarından biri. 

TEKLİ: Indigo De Souza – Heartthrob
(Loma Vista Recordings)

“Heartthrob”, indie rock şarkılarıyla bilinen Indigo De Souza’nın yeni teklisi. Müzisyenin 25 Temmuz’da yayımlanacağı duyurulan dördüncü albümü Precipice’de de yer alacak. Şarkılarında hayal kırıklıklarını ve bireysel mücadelesini konu edinen De Souza, “Heartthrob”la da yine öfkesini dizginleyip onu somut ve güçlü bir şarkıya dönüştürüyor. De Souza da şarkıyla ilgili şunları söylemiş: “‘Heartthrob’, dünyadaki tüm istismarcılara büyük bir meydan okuma ve bundan zarar gören tüm bedenler için alaycı, öfkeli bir çığlık.” Şarkının çocuksu bir coşkuyla dolup taşan video klibini de buradan izleyebilirsiniz.

TEKLİ: Aesop Rock – Send Help
(Rhymesayers Ent. LLC) 

Lupe Fiasco, Armand Hammer, Open Mike Eagle ve Homeboy Sandman gibi konuklar içeren sıradaki albümü Black Hole Superette için az biraz daha bekleyeceğimiz MC, son teklisi ile çağdaş rap literatüründeki yerini tekrar hatırlatıyor. Çağrışımsal yazını ve girift imge dünyasıyla hayal dünyamızı yine coşturan Ian Bavitz, true-crime podcast sunucusu Phoebe Judge’dan Brentwoodlu hip hop ikilisi EPMD’ye, kült illüstratör Ralph Steadman’dan meşhur medyum The Amazing Kreskin’e uzanan bir referans skalasına buyur ediyor bizi. Whodunnit gizemleri, dijital bitstream terimleri, E.T. ve şaşırtmayan biçimde Kendrick Lamar vs. Drake kapışmasına göndermelerle bezeli parçada, klasik hip hop beatleri üstüne deneysel eklemelerde bulunmuş. Aesop’un anlatısı her zamanki gibi absürt, gerçeklikten kopuk ama bir o kadar da içten. Klibin şehir içi psikedeli enerjisinden nemalanmak isteyenleri hemen şuraya alalım.   

ALBÜM: Blondshell – If You Asked For a Picture
(Partisan Records / GRGDN Müzik)

Sabrina Teitelbaum, namıdiğer Blondshell’in ikinci albümü If You Asked For a Picture, adını Mary Oliver’ın “Dogfish” şiirinde yer alan bir dizeden alıyor. Şiirin kendisi gibi Sabrina da gündelik hayattaki küçük detayları irdelemeyi seviyor. Albüm, ince ince işlenmiş kırılganlıklarla, ironiyle örülü iç döküşlerle ve utanmadan dile gelen duygularla sarılmış. İlk albümdeki çiğlik bu kez daha olgun, daha çok şey görüp geçirmiş bir sesle tamamlanıyor. Blondshell’in ilhamının temel taşı olan 90’lar grunge’ı hâlâ orada; ancak bu kez folk tınıları ve tatlı indie rock melodileriyle harmanlanmış.

TEKLİ: Ilgaz Altın – Dilimin Tam Ucunda
(DART)

2022’den bu yana solo teklilerini yayımlayan Ilgaz Altın’ın yeni teklisi, nostaljik unsurlar barındıran bir aşk şarkısı. Don Kişot’a selam çaktığı sözlerinde “Günlerimizin köpüğü uçtu, artık yok geri dönüşü.” diyen şarkıda, akılda kalıcı vokal melodilerini bol reverb’lü gitar cümleleri tamamlıyor. Prodüktör koltuğunda Tibet Akarca’nın oturduğu “Dilimin Tam Ucunda”, üç şarkıdan oluşacak bir EP’nin de habercisi. Kapak görseli ise Maya Kurdoğlu imzalı.

ALBÜM: Model/Actriz – Pirouette
(True Panther Records / Dirty Hit)

Brooklynli dörtlü Model/Actriz, 2023 tarihli çıkışı Dogsbody’nin ardından ikinci stüdyo albümleriyle karşımızda. Pirouette, ilk albümün sert dokusunun yanı sıra melodik yapıların ve pop tınılarının birlikte dans ettiği bir alan yaratıyor. Daniel Fisher çocukluk anılarında izlerini aradığı kuir kimliğine dair sancılar ve bedensel arzularla örülü sözleriyle kırılganlığını ön planda tutan albüm, delicesine hareket ettiren beatleriyle dans pistini bir iç hesaplaşma alanına çeviriyor.

TEKLİ: Ulrika Spacek – Interesting Corners
(Tough Love)

Londralı grup Ulrika Spacek, 2023 tarihli Compact Trauma albümünün ardından ilk yeni işini paylaştı. “Interesting Corners”ta, bulanık gitarlar ve melodilerin köşelerden seken yankılı yapısıyla havadar bir his hâkim. Yeni müzikler üretmeye başladıklarını söyleyen grup, bu tekliyi şu sözlerle tanıtmış: “Geçtiğimiz yıl çok fazla müzik yaptığımızı söylemekten mutluyuz, ancak bu şarkı kendi başına ayakta duran bir parça gibi hissettirdi. Bu yüzden onu serbest bırakmaya karar verdik. Bizim için oldukça duygusal bir şarkı çünkü son ABD turnemiz sırasında üzerinde çalışmaya başladık; Amerika’da seyahat ederken otobüste dinledik, konuştuk ve zamanla yolculuğun tema müziğine dönüştü.”

TEKLİ: Sparks – My Devotion
(Transgressive Records / GRGDN Müzik)

Sparks, yeni albüm eli kulağındayken bizi yeni teklilere boğmaya devam ediyor. Aslında biz ikna olmuştuk ama dördüncü tekli de artık bizimle, şikayetçi değiliz. Diğerlerine göre daha sakin, klasik The Beatles ritimlerine yakın bir numara. Adanmışlıklarımızı irdeleyen şarkı Sparks’ın kendine has sözel cambazlıklarının dışında müzikal anlamda çok da öne çıkan bir tarafının olmadığını söylemeliyiz. Yine de bu dört şarkıdan sonra yoldaki albümün, 50 seneyi aşan Sparks külliyatının öne çıkan işlerinden biri olabileceğini söylemek mümkün.

ALBÜM: Loscil – Lake Fire
(kranky)

Scott Morgan, yani Loscil, Lake Fire ile dinleyiciyi hem fiziksel hem de duygusal bir yolculuğa davet ediyor. Albüm, müzisyenin 50. yaşını kutladığı bir dağ yolculuğunda, orman yangınları ve yoğun dumanlar arasında yaşadığı deneyimlerden ilhamla yaratılmış. “Arrhythmia” ve “Spark” gibi parçalar, dinleyiciyi belirsizlik ve gerilim dolu bir atmosferin Doğanın yıkıcı gücü ve bu yıkımın ardından gelen yeniden doğuş süreci, albümün temel temalarını oluşturuyor. 

TEKLİ: Kae Tempest – Know Yourself
(Island Records)

Müzisyen, şair, yazar ve trans aktivist Kae Tempest, diskografisinin beşinci uzunçaları için geri sayımı resmen başlattı. 4 Temmuz’a tarihlenen albümün ismi SELF TITLED. Fraser T Smith’in prodüktör koltuğunda yer aldığı albüm, Kae Tempest’ın bir sanatçı ve bir insan olarak iç benliğini keşfe çıktığı 12 şarkıdan oluşacak. Nitekim albüm duyurusuna eşlik eden çıkış teklisi de müzisyenin eşsiz kafiyeleriyle hem otobiyografik hem de kolektif mesajlar barındırıyor. Minimal beat düzenlemesiyle spot ışıklarını kelimelerine yönelten müzisyen, yine en iyi yaptığı şeyi yapıyor ve şiirselliği gerçekliği kucaklamak ya da onunla yüzleşmek için kullanıyor.

TEKLİ: HEALTH & Chelsea Wolfe – MEAN
(Loma Vista Recordings)

2024’e büyüsünü She Reaches Out To She Reaches Out To She albümü ile bırakan Chelsea Wolfe, sahalara bir HEALTH düetiyle döndü. Noise pop üçlüsünün distopik / endüstriyel sonik dünyasına Wolfe’un karakteristik vokallerinin pek yakıştığı aşikâr. Düet hakkında Revolver’a bir röportaj veren ikiliden Chelsea Wolfe, “Sanırım bunu hiç gerçekten tam anlamıyla detaylandırıp konuşmadık ama benim için bu şarkı, duyguları zaman içinde bir âna damıtmak gibi hissettiriyor.” diyor.

TEKLİ: Sally Shapiro – Did You Call Tonight
(Italians Do It Bette

İsveç’in Italo Disco harikası Sally Shapiro, 30 Mayıs’ta yayımlanacak Ready To Live A Lie albümünün ısınma turlarının son durağı “Did You Call Tonight”, düşsel ve pırıltılı elektronik atmosferiyle retro bir yapıya sahip. Şarkının ikiliden duymaya alışık olduğumuz tınılara kıyasla daha funky bir havası olduğu da söylenebilir. Aşk, arkadaşlık, ilişkiler arasında kafası karışık hâlde gezinen tekli, minik minik omuz hareketleriyle 80’ler diskosuna çağırmayı da ihmal etmiyor.