LGBTİ+’ların tarihlerine ilişkin 3 izlemelik

Belgesel – Word is Out: Stories of Some of Our Lives

2019, LGBTİ+ hak mücadelesinin milatlarından olan Stonewall Ayaklanması’nın 50. yıl dönümüne işaret ediyor. Californialı sinemacı Peter Adair’ın dahil olduğu en meşhur iş olarak tanınan 1977 tarihli Word is Out belgeseli ise Stonewall’dan kısa bir süre sonra farklı etnik kökenden ve 20’lerinden 70’lerine farklı yaş gruplarından 26 LGBTİ+’nın hikâyesine kamerasını çeviriyor. Kişilerin cinsel yönelimlerini keşfetme deneyimlerini, çevrelerinden gördükleri baskıyı ve toplumla ilişkilenme biçimlerini detaylı olarak değerlendirdikleri belgeseli Peter Adair, San Francisco’da öncüsü olduğu kolektifiyle hayata geçirmiş. 1970’lerde Amerika’da lezbiyen ve gey olmayı işleyen en çarpıcı yapımlardan biri sayılan film, dönemin çığır açıcı işlerinden biri. Kişilerin hikâyelerini erken yaşlarındaki tecrübeleri, açılmaları, yetişkin olarak kimliklerini kurmaları gibi başlıklar üzerinden kurgulayan Word is Out’un izleyiciye derinden dokunan üslubuyla vakti zamanında yarattığı sosyal etkiyi hayal etmek güç değil. 

Dizi – Gentleman Jack

Bafta ödüllü İngiliz senaryo yazarı ve prodüktör Sally Wainwright tarafından yaratılan Gentleman Jack, 19. yüzyılda yaşamış İngiliz toprak sahibi Anne Lister’in hikâyesini ekrana uyarlıyor. Lister’in 15 yaşından itibaren tuttuğu 27 defterden oluşan günlüklerinde aktardığı hayatından esinlenen dizide, İngiliz tarihinin kaydedilmiş ilk lezbiyen evliliklerinden birini yaşayan ve günümüzde bir LGBTİ+ ikonuna dönüşen Lister’in günlüklerinde şifreli dille yazdığı lezbiyen ilişkilerine ve partneri Ann Walker ile beraber Lister’in ailesinden kalan Halifax, West Yorkshire’daki arazisindeki cesur, zorluklar ve risklerle dolu hayatlarını anlatıyor. Suranne Jones (Doctor Foster) ve Sophie Rundle’ı (Peaky Blinders) baş rollerde izlediğimiz dizi geçtiğimiz nisanda başlayan ilk sezonundan kısa süre sonra ikinci sezon onayını almıştı. 

Belgesel – Portrait of Jason

Shirley Clarke’ın 1967 yılında çektiği Portrait of Jason belgeseli, 2010’larda üniversitelerde derslere konu olmaya başladı ve 2015’te de ABD Ulusal Film Arşivi’ne dahil edildi. Neredeyse tamamı bir otel odasında geçen belgesel, dönemin sinema ve eğlence sektörünün tanıdık yüzlerinden biri olan, Afro-Amerikalı eşcinsel kabare yıldızı Jason Holliday’i konu ediyor. Eşi, aktör Carl Lee ile birlikte Holliday’e hayatıyla ilgili sert sorular soran yönetmen, Holliday’in kameralar önündeki gösteriş ve ihtişamla dolu temsilinin ardında yatan zorluklarla dolu yaşam öyküsünü belgeliyor. Avangart sinema tekniklerinin ön plana çıktığı belgesel, bir portre üzerinden, 1950’ler ve 60’lar ABD’sinde LGBTİ+ bireylerin yaşadığı sorunlara ışık tutuyor.