20 yıl 20 bilgi: Linkin Park - Meteora

Yazı: Güven Yalın

90’ların ikinci yarısına rengini veren nu-metal furyası, 2000’lerle birlikte artık anaakım olarak görülmeye başlanmıştı. Türün öncü grupları yüksek satış rakamlarına ulaşsa da “alternatif” etiketinden sıyrılamıyorlardı. Bu akışı değiştiren gruplardan biri, şüphesiz ki Linkin Park. 

Grubun “Numb”, “Somewhere I Belong”, “Faint” gibi klasiklerini barındıran ikinci stüdyo albümü Meteora, 25 Mart’ta 20 yaşına girdi. Yıl dönümüne özel genişletilmiş versiyonuyla birlikte kimi nadir kayıtları da önümüze düşmeye başlayan albüme dair bilinesi 20 şeyi topladık.

-25 Mart 2003 tarihinde piyasaya çıkan Meteora’nın 20. yılı şerefine özel bir versiyon hazırlandı. Albüme ilave olarak iki konser kaydı ve kimi demo versiyonlarla birlikte; Meteora arşivlerinden bugüne dek saklı kalmış bazı parçalar da ilk kez dinlemeye açılıyor. Bunlardan “Lost” ve “Fighting Myself” an itibarıyla dinlemeye açık. Koleksiyonun tamamı ise 7 Nisan’da yayında olacak.

-Albümün ismi, 13. ve 14. yüzyılda Yunanistan’da uçurumlarda da konumlanan aynı isimli Rum Ortodoks manastırlarından geliyor. Grup üyelerinden Mike Shinoda, bu ismi seçmelerinde “kulağa devasa gelmesinin” rolü olduğunu söylüyor.

-Çıkış haftasında 810 bin kopya satan Meteora, Billboard listelerine 1 numaradan girme başarısı göstermişti. Dünya çapında 16 milyondan fazla satışa ulaşan albüm, 21. yüzyılın en yüksek satışa ulaşan albümleri listesinde 8. sırada konumlanıyor.

-Linkin Park diskografisinin ikinci uzunçaları olan Meteora’nın kayıtları 2001’de, henüz Hybrid Theory’nin turnesi devam ederken başlamıştı. Prodüktör koltuğunda yer alan isim ise bir kez daha Don Gilmore.

Meteora’yı ilk albüm Hybrid Theory’den farklı kılan sonik detayların başında kullanılan enstrümanların çeşitliliği var şüphesiz. Albümün genelinde duyulan yaylıların aranjmanı daha önceleri Metallica, Dolly Parton, Radiohead, Macy Gray ve Rush gibi isimlerle de çalışmış olan David Campbell tarafından yapılmış. Kendisi aynı zamanda Beck’in babası.

-Bugüne dek altı dalda Grammy ödülüne aday gösterilen Linkin Park, Meteora albümünden “Session parçasıyla da adını 2004 yılında En İyi Enstrümantal Rock Performansı kategorisine yazdırmıştı. Kazanan, Jeff Beck’in “Plan B”si olmuştu. 

”Somewhere I Belong” şarkısının temelleri, Chester Bennington’ın bir akustik gitar kaydından alınan sample ile atılmış. Şarkının son hâlini alması yaklaşık bir yıl sürmüş ve bu esnada Mike Shinoda ve Chester Bennington, 30’dan fazla nakarat alternatifi yazmış. 

-Parça için çekilen klibi de grubun turntablisti Joe Hahn yönetmenliğinde çekilmiş. Bir rüya tasvirini izlediğimiz “Somewhere I Belong” klibi, New York merkezli TV kanalı Fuse TV’de yayımlanan ilk video klip olmuştu.

-Linkin Park parçalarından ses örneklerinin farklı stillerden parçaların prodüksiyonlarında kullanılması çok sık rastlanan bir durum. Enteresan örneklerden biri de “Somewhere I Belong”da ters döndürülmüş şekilde duyduğumuz gitar sample’ı üstüne başka bir şarkı inşa eden Jeezy ve Janelle Monáe düeti “Sweet Life” (2015).

-Mart 2003’te ShoutWeb platformuna bir röportaj veren Mike Shinoda, albümden sahnede çalmak için en çok heyecan duyduğu parçalardan birinin “Lying From You” olduğunu söylemiş. Parçanın başında duyulan ve bir sample’ı andıran klavye partisyonunu ve Bennington’ın gırtlağını yırtarcasına haykırdığı vokalleri çok sevdiğini dile getiren Shinoda’nın şarkıyla ilgili iddiası da enteresan: “Bu şarkıyı bir cover grubunun çalabilmesi imkânsız!”

-Ebeveynlerinin yüksek beklentileriyle başa çıkmaya çalışan gençlerin isyanına ses veren “Numb”, şüphesiz bu koleksiyonun, belki de tüm Linkin Park külliyatının en büyük hiti. Tıpkı “Somewhere I Belong” gibi Joe Hahn tarafından çekilen klibinde Briana Evigan’ı izliyoruz. O dönem Fuse TV ile içinde olduğu rekabette bir adım öne geçmek isteyen MTV, çözümü videonun yayın haklarını almakta bulmuştu!

Meteora’nın, 2000’ler başlarında ergenliğini yaşayanlar için özel bir yere sahip parçalarından bir diğeri de “Breaking The Habit”. Grup bu şarkıyı; depresyon, bağımlılık, özgüvensizlik ve başka travmalarla başa çıkmak konusunda Linkin Park müziğinin kendilerine ne kadar yardımcı olduğunu dile getiren hayranlarından ilhamla yazmış. 

-MTV Video Müzik Ödülleri’nde İzleyicinin Seçimi ödülünü kazanan “Breaking The Habit”in animasyon klibi de Japonya merkezli anime stüdyosu Gonzo’nun ellerinden çıkma. Joe Hahn’ın yönetmenliğini, başta Kill Bill’in animasyon sahnelerinden anımsanabilecek Kazuto Nakazawa ise danışmanlığını üstlenmiş.

-Uzun yıllar Linkin Park konserlerinin kapanış şarkısı olan ”Faint”in yaratım süreci de enteresan. Enstrümanlarını ve kayıt ekipmanlarını aynı zamanda turne yaptıkları otobüse doluşturan grup, burada bir seyyar stüdyo kurmuş. Çoğunlukla Mike Shinoda – Joe Hahn ikilisinin vakit geçirdiği otobüs stüdyoya uğrayan gitarist Brad Delson, “Faint”in gitarlarını, henüz herhangi bir davul partisyonu ya da başka bir enstrüman kaydedilmemişken yalnızca klik üzerine kaydetmiş. Delson ve Shinoda bu demo kaydını 70 bpm’de yapmış fakat birkaç gün sonra Shinoda “acaba nasıl olacak?” diye düşünüp kaydı 135 bpm’e, yaklaşık olarak iki katı hızına çıkarmış ve bugün dinlediğimiz versiyona giden yol açılmış.

-Linkin Park üyelerinin silüetlerini kalabalık bir kitlenin önünde sahnede izlediğimiz ”Faint” klibinin yönetmeni ise Joe Hahn değil: 80’lerden bu yana De La Soul’dan En Vogue’a, David Bowie’den Madonna’ya, Sonic Youth’tan Nine Inch Nails’e birçok efsane için ikonik kliplere imza atan Mark Romanek.

-”Don’t Stay”, albümün prodüksiyonu ilk olarak tamamlanan parçalarından biri. Hatta albüm kapağındaki notlarda Joe Hahn’ın şarkının başlarındaki scratch solosunu tek seferde kaydettiği anlatılıyor. Linkin Park diskografisinde gitarların Drop B akordunda olduğu ilk şarkı aynı zamanda. Brad Delson’ın bu parçayı çalmak için kullandığı bariton gitarlarını, grubun parçası olduğu dayanışma kampanyaları kapsamında açık artırma ile satmış olmasından ötürü 2008’den sonraki konserlerde hiç çalınmamış olduğu gibi enteresan bir bilgi de mevcut. 

-Peki Chester Bennington’ın oğlu Jamie’nin bir Linkin Park klibinde rol aldığını biliyor muydunuz? “From The Inside”ın bir kısmı Prag’da çekilen ve yine Joe Hahn imzası taşıyan klibinde, o zamanlar 7-8 yaşlarında olan Jamie’yi, bir kaosun ortasında yalnız bırakılmış bir çocuk olarak izlemiştik.

-Albümün ardından start alan Meteora World Tour başlıklı turnede Linkin Park’a dönemin revaçtaki nu-metal sahnesinin dikkat çeken ekiplerinden P.O.D. ve Hoobastank eşlik etmiş. Turnenin Los Angeles ve Prag duraklarında “Numb” klibinde kullanılan performans sahneleri kaydedilmiş.

Meteora’nın kayıt ve şarkı yazım sürecini bizzat Linkin Park üyelerinin anlattığı, Making Of Meteora başlıklı bir belgesel de DVD formatında yayımlanmıştı. Kısa bir bölümünü buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

-2004’te hem albümün ardındakileri hem de Greg Waterman’ın kadrajından turne deneyimlerini bir kitaba dönüştürmeye karar veren grup, adını albümdeki bir parçadan alan From the Inside: Linkin Park’s Meteora adlı kitabı yayımlamıştı. Kitabın girişinde, basçı Dave “Phoenix” Farrell tarafından sekiz ayrı dilde kaleme alınmış bir mektup yer almakta.