Louvre Müzesi koleksiyonu çevrimiçi erişime açıldı

Louvre Müzesi, koleksiyonundaki 482 binden fazla parçayı ücretsiz ve çevrimiçi olarak paylaştı. Aralık 2020’den bu yana yapım aşamasında olan web sitesiyle birlikte müze bünyesindeki tablolar, heykeller, tarihi eserler ve daha fazlası çevrimiçi erişime açık. 

Müze Müdürü Jean-Luc Martinez’in açıklamalarına göre “Louvre’un baş döndürücü kültürel mirası şimdi sadece bir tık uzaklıkta. Bir ilk olarak müzenin tüm koleksiyonuna; sergilenmekte olan, ödünç verilmiş olan ve hatta depolarda korunan eserlere bilgisayarlar ya da akıllı telefonlar üzerinden ulaşabilecek.” Üstelik Martinez’e göre bu açık kaynak sayesinde daha çok insan, müzedeki eserleri bizzat görebilmek için ziyarete gidecek.

Tek çatı altında toplanan bu eşsiz koleksiyondaki eserlerin kategorizasyon bilgilerinin aktarılması da ince bir çalışmayı beraberinde getirmiş. Başlık, sanatçı, envanter numarası, boyutları, materyali ve tekniği, tarihi, üretim yeri, eserin geçmişiyle ilgili bilgiler, güncel konumu, bibliyografya gibi bilgilere çevrimiçi ortamda ziyaretçiler ulaşılabiliyor. Tüm bu bilgiler müze küratörleri ve araştırmacılar tarafından günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca sitede yer alan etkileşimli harita üzerinden müze yapısı içinden görsellere de ulaşabiliyor. Eserlerin görsellerinin kopyalanmaya ve indirilmeye tamamen açık olmadığı da bir başka önemli detay.

Günde yaklaşık 30 bin ila 40 bin ziyaretçi alan müze, pandemi sürecinde kapılarını kapatmak durumunda kalmıştı. Smithsonian’ın verdiği verilere göre 2019 yılında Mona Lisa 9,6 milyon ziyaretçiyi karşılarken, bu sayı 2020’de yüzde 72’lik bir düşüşle 2.7 milyon civarında kaldı. Bir diğer veri ise müzenin kendisinden geliyor ve arşivin çevrimiçi ortama taşınmasının ardındaki temele işaret ediyor: 2020’de Louvre Müzesi’nin web sitesi 21 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.

Mimari Miras ve Bahçeler Müdürü Laurent le Guedart, müzenin kapılarının kapalı kaldığı bugünleri bir avantaja çevirdiklerinden söz ediyor. Yoğun ziyaretçi akını sebebiyle uzun zaman alan koruma ve restorasyon çalışmalarında da büyük yol kat edilmiş.

Sayısız müze, arşivini çevrimiçi ortama taşımakta. Ancak konu Louvre gibi devasa müzeler olunca yarattığı etki ve sağladığı kaynak bakımından çok önemli bir platform oluşturduğu tartışma götürmüyor. Müzecilik anlayışının ve dünya kültür mirasının müzelerde muhafaza edilmesi gibi meselelerinin gittikçe daha çok sorgulandığı bu yıllarda böylesi envanterlerin bir açık kaynak olarak sunulmasının ne kadar önemli olduğu da cabası.

Yazı: Biçem Kaya