Mart 2022: 10 süper albüm

1987 karıyla yarıştığımız, bahar gelsin diye cemreleri kovaladığımız mart ayının müzikal dökümü. Yayımlandığından bu yana kulağımızdan düşmeyen yerli – yabancı karışık 10 albüm. Sıralama kronolojik.

4 Mart: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul – Tropical Dancer
(DEEWEE & Because Music)

Karayip kökenli Belçikalı müzisyen Charlotte Adigéry ile uzun süreli müzikal partneri Bolis Pupul ortaklığından ilk koleksiyon. Muzip mizacı ve yaratıcı yaklaşımını 50 dakika boyunca koruyor Tropical Dancer. Dans müziğinde duymaya pek alışkın olmadığımız ırkçılık, sosyal medyanın toksik yönü, postkolonyalizm ve politik doğruculuk gibi konuların etrafında dolanıyor. Nitelikli elektro pop örnekleri sunan, dinleyeni şarj eden bir albüm.

4 Mart: Nilüfer Yanya – PAINLESS
(ATO Records)

Londra’da yerleşik müzisyen Nilüfer Yanya, çok çeşitli müzikal estetiklerden beslendiği ilk albümünü takip eden yeni incisinde, sevdiği birkaç fikre tutunarak geçmişe kıyasla daha dar bir sonik spektrum çizmeyi tercih etti. Bolca grunge ve post punk etkileşimi barındırıyor PAINLESS, isim tercihiyle ise ironinin kucağına bırakıyor dinleyicisini. Kasvet ve coşkuyu aynı anda yaşatan, doğrudan sözleriyle düşünmeye sevk eden, oldukça çarpıcı bir kayıt. Yanya, 19 Ekim’de Babylon sahnesinde olacak.

11 Mart: Jameszoo – Blind
(Brainfeeder)

Brainfeeder kataloğunun gediklisi Hollandalı prodüktör Jameszoo, ayrıksı ses ve yaklaşımlarla harikalar yaratmaya devam ediyor. Avusturyalı klavye virtüözü Dorian Concept ile Avrupa ve ABD caz sahnelerinden müzisyenlerin oluşturduğu kalabalık bir orkestra eşliğinde hem de. Jameszoo’nun caz tandanslı fikirleri elektronik numaralarla harmanladığı büyülü dünyasında sık sık ziyaret edeceğimiz iki durak: Nefes nefese bırakan “Big Game” ve sonsuzluğa uzanan bir merdiven gibi tınlayan “music for bat caves”.

11 Mart: Jenny Hval – Classic Objects
(4AD)

Norveçli müzisyen ve yazar Jenny Hval’in her dönemecinde merak uyandıran sekizinci albümü. Otobiyografik ögelerden yola çıkıp şarkı formunu esneten koleksiyonda, yaratıcı electronica elementlerine sarılan incelikli sözler meleksi bir sesle dile geliyor;  ifade gücüyle ânında etkisi altına alıyor. Müzisyen tabii ki yüzeyde kalmıyor, bir bilinçaltı dalışı esnasında dinleyene kılavuzluk ediyor âdeta. Hval imzalı şahane ilk roman Cennet Çürüdü ise Umami Kitap etikeyle 18 Mart’ta yayımlandı.

18 Mart: Anadol – Felicita
(Pingipung)

Janr ve benzeri kalıplarla hiç ilişki kurmadan üreten Anadol bu kez, “şarkı” ve “format” gibi fikirleri de iyice zihninden ötelemiş gibi. İşitsel pratiklerden ziyade bir his akışı / rotası takip ettiren, öngörülemez bir akışa sahip Felicita. Adını aldığı “mutluluk” duygusunun paradoksal doğasını araştıran albüm, sersemletici bir rüyadaymış gibi hissettiriyor. Türkçe pop, folk, flamenko, Orta Doğu melodileri, Kenny G. soloları, Fransız pop tınılarını içeren kalabalık bir malzeme listesi var Gözen Atila’nın yoğurduğu hamurda.

18 Mart: Bogdan Raczynski – ADDLE
(Planet Mu Records)

Jungle, drill‘n’bass, IDM, braindance gibi çeşitli janrları kapsayan diskografisiyle zihin açan Bogdan Raczynski’nin, 15 yıllık aranın ardından yeni bir albüm müjdelemesi büyük bir heyecan kaynağı. Tekrara düşmeyen, yeni bir sonik manzara hayali kurmuş gibi müzisyen. Kendisiyle özdeşleşen keskin breakbeat sekansları ve oyuncu prodüksiyonlar yerine biraz daha ağırbaşlı ve psikedelik bir yaklaşımla karşılıyor dinleyicilerini. İçine dalıp orada kalmak isteyeceğiniz türde bir işçilik. 

18 Mart: Brad Mehldau – Jacob’s Ladder
(Nonesuch Records)

Amerikalı piyanistin cazı keşfetmeye giden yolda ona bir kapı açan, çocukluğunun progresif rock tınılarına döndüğü yeni uzunçaları. Bir müzisyenin Rush, Gentle Giant ve Emerson, Lake and Palmer’dan Miles Davis, Weather Report, Mahavishnu Orchestra’ya varan sonik yolculuğuna, tüm bu etkileri sentezleme biçimine tanık eden, incelikli bir kayıt Jacob’s Ladder. Müzikal merakların yanı sıra Mehldau’nun kutsala dair ilhamlarını da tek bir kanalda buluşturan bu işitsel anlatı, mandolinist Chris Thile, vokalist Becca Stevens ve daha pek çok müzisyeni de konuk ediyor.

25 Mart: Can Temiz – AHLAKEN ALÇAK
(GARAJ)

Can Temiz, uzun soluklu kariyerinin ilk solo albümünün yaklaştığını “Ölülerle Konuşmanın Püf Noktaları” teklisi aracılığıyla duyurmuştu. Sekiz parçadan oluşan koleksiyonda çoğunlukla gotik unsurlar ön planda olsa da her parça kendine özgü bir sonik dünyası yaratıyor. Elektronik bir balad, tam gaz bir punk kesiti ya da yanı başınızda ukulele ile çalıp söylenmiş gibi tınlayan bir parça… İçinde bunların hepsini bulabileceğiniz AHLAKEN ALÇAK’ın konukları ise Ayı Murat, Burcu Erim, Damla Pehlevan ve Fırat Ağacık.

25 Mart: Işık Kural – in february
(RVNG Intl.)

Glasgow’da yerleşik müzisyen, geçtiğimiz sene yayımladığı Maya’s Night albümünün ardından bu kez zamanın geçişindeki gündelik şiirselliği belgeliyor. Kural’ın ipek gibi sesi ve melodik oyunlarıyla şekillenen 12 parça etrafınızı güzel hislerle sarıyor. Synth dokuları, alan kayıtları, naylon telli bir gitarın titreşimleri ve mantra-vari vokallerle türlü deneyler yapan bu zarif müzik, bedroom pop türüne özgün öneriler sunuyor. Klasik şarkı formuyla ses tasarımı arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran in february’nin peşine takılıp ninnilerin, müzik kutularından çıkan tatlı tınıların yankılandığı güneşli diyarlar keşfetmenin tam zamanı.

25 Mart: Simge Pınar – Sevgideğer
(Universal Music Türkiye)

Simge Pınar; “Cevap”, “Kendim Olmalıyım”, “Yalnızlık Cesaret İster” ve Barış Demirel’le bir araya gelerek kaydettiği İhtiyaç Molası cover’ı “Ay” ile geri sayımını yaptığı ikinci albümü Sevgideğer’in tamamını serbest bıraktı. Prodüktörlüğünü Efe Demiralın üstlendiği koleksiyonun geniş alternatif rock haritasının farklı uçlarını kat eden 35 dakikalık akışında, hem rahat ilişki kurulabilecek hem de bol bol düşündürecek bir anlatı tasarlamış müzisyen. “Peşindeyim”, groove’uyla sırtınızı sıvazladıktan sonra yutması ağır bir lokmayı usulca boğazınızdan aşağı bırakıyor sanki, dikkat dikkat!

Dahası için mart boyunca yayımlanmış albüm ve teklilerden seçerek hazırladığımız çalma listemize kulak verebilirsiniz.