Mekanda Adalet Derneği’nin “Salgın Sonrası İçin Ekolojik Manifestolar”ı kitap oldu

Mekanda Adalet Derneği, geçtiğimiz şubat itibariyle pandemiyle birlikte açığa çıkan ekolojik sorunların gelecek dönem tahayyüllerini içeren 12 manifestoyu, haftalık periyotta, çevrimiçi olarak yaygınlaştırmıştı. “Salgın Sonrası için Ekolojik Manifestolar” başlıklı çalışma için hazırlanan yazılar ve her biri için farklı sanatçıların yaptığı illüstrasyonlar şimdi de bir kitap olarak basıldı. Heinrich Böll Stiftung Derneği ile ortak hazırlanan kitap, hem Türkçe hem İngilizce dillerinde. Tasarımı da Studio Pul’un ellerinden çıkma. 

Akademisyenler, yazarlar ve aktivistler tarafından kaleme alınan bu 12 manifesto çevre adaleti, gıda egemenliği, hayvan hakları, yaşanabilir konut hakkı, sürdürülebilir ulaşım, insan güvenliği, toplumsal cinsiyet, şehirleşme, yerel demokrasi, enerji, küçülme ve su hakkı gibi meseleleri kapsamlı bir şekilde tartışıyor; kafa açıcı sorular sorduruyor. Yazı serisini buradan okumak veya podcast formatında dinlemek mümkün. Kitabı edinmek için ise [email protected] adresine yazmak gerekiyor. Sizi 12 manifestodan bir araya getirdiğimiz ufak alıntılar ve illüstrasyonlarıyla baş başa bırakıyoruz.

“Pandeminin gözler önüne serdiği bir sefalet varsa, o da büyümenin sefaleti. Dünya çapında büyüme ekonomilerinin yalnızca kırılganlığını değil, adaletsiz doğasını da açıkça ortaya koydu pandemi.”

Bengi Akbulut, “COVID-19 Sonrası Melankolisi İçin Somut Bir Ütopya”, İllüstratör: Başak Arslan

“Yalnızca pandemiyle birlikte gelen ekonomik krizler gelir eşitsizliğini -şüphesiz ki- daha da kötüleştirdiği için değil, aynı zamanda gıda sistemi, yükselen maliyetleri, sistematik bir şekilde bunları kaldıramayacak insanların –uzun zamandır sömürgeci ve ırkçı baskıdan, ataerkil şiddetten ve sınıf eşitsizliğinden çekmiş insanların– omuzlarına yüklediği için.”

Candan Türkkan, “Gıda Egemenliği: Pandemi Sonrası Bir Dünya İçin Panzehir”, İllüstratör: Dilara Akbal

“Şayet koronavirüs yürürlükte olan kentsel dönüşümleri hızlandıracaksa, bu hayali dönüşümlerden kimlerin fayda sağlayacağını ve kimlerin hangi sebeplerle bunların dışında bırakılacağını sorgulamak çok önemli.”

Gökçe Günel, “Temiz Enerji Adaları”, İllüstratör: Uğur Altun

“Biz, bir bireyler toplamı değiliz. Biz bir kolektifiz. İnsanlar, gezegenimizi paylaşan ormanlardan, su yollarından, hayvanlardan ayrı değil. COVID-19 salgını bu bağlantıları belirginleştirmeye yarayan pek çok andan biri.”

Leila M. Harris, “Su Hakkı İçin Manifesto”, İllüstratör: Özgür Can Taşçı

“2020 hiç bitmeyecek. Bu gözlemin acilliği ve gerçekliği gözlerimizi yakmaya, boğazımızı düğümlemeye, bizi dar alanlara hapsedip birbirimizden uzaklaştırmaya devam ediyor.”

Ethemcan Turhan, “COVID-19 Sonrası ‘Yeni Dünya’: Bir Ortaklık Zemini Olarak Çevre Adaleti”, İllüstratör: Dilara Akbal

“İçimizde nesilden nesile aktarılan, dinozordan solucana, elmadan bize geçen maddeler bulunuyor. Biz ölünce hayat, bizim zannettiklerimizi bizden alıp başkalarına verecek. Başka bedenler aynı malzemeyle yollarına devam edecek. Öyleyse atalarımız, sadece bizim insan ninelerimiz ve dedelerimizle sınırlı değil. Çok daha kalabalık bir topluluğun torunlarıyız. “

Sezai Ozan Zeybek- Hilal Alkan, “Meyve Sineği ile %61”, İllüstratör: Meltem Şahin

“İklim kriziyle beraber doğanın bizim tahakkümümüz altında olmadığını, bizden ayrı olmadığını, aksine yediklerimizden tutun sürekli soluduğumuz havaya kadar içimiz dışımız, her yerimiz olduğunu daha iyi kanıksıyoruz. Aslında kuirleşen de diyebileceğimiz bir varoluş algısına doğru yelken açıyoruz.”

Aslı Zengin, “Beden, Ev ve Yas: Kuir Ekolojisine Dair Bir Manifesto”, İllüstratör: Özgür Can Taşçı

“Şimdiyse, muazzam bir korku ve önseziyle, hızla üçüncü bir krizi, küresel bir ekonomik krizi tetikleyen küresel virüs salgınına gömülmüş durumdayız. Üst üste gelen bu krizler kentlerin geleceğini nasıl etkileyecek ve toplumsal ve ekolojik bakımdan adil bir kente giden yolda yönümüzü nasıl bulacağız?”

Prof. Doc. Michael Goldman, “Yas mı Tutmalı Yoksa Kutlama mı Yapmalıyız? Ölümcül Pandemi ve Toplumsal ve Ekolojik Bakımdan Adil Bir Kent İçin Dersler”, İllüstratör: Vardal Caniş

“COVID-19 pandemisinin dayattığı küresel kapanma deneyimi, konutun bedenlerimizi dört duvar ve bir çatı ile en yakından kuşatan, en doğrudan anlamıyla yüzleşmemiz için kaçınılmaz bir fırsat ortaya koydu.”

Yaşar Adnan Adanalı, “Tüm Krizler Karşısında Bir Sığınak Olarak Yaşamaya Elverişli Konut”, İllüstratör: Başak Arslan

“Sürdürülebilir ulaşım için yeni bir paradigma inşasının gerekliliği aşikâr. Ancak bildiğimiz dünyanın işleyişinde bizi bugün içinde bulunduğumuz duruma mahkûm eden bir sorun var: Eşitsizlikler.”

Eda Beyazıt, “Sürdürülebilir Ulaşım ve Hareketlilik”, İllüstratör: Bilge Emir

“Hastalığın aşısı ne zaman bulunacak henüz bilemiyoruz ama salgının sosyal ve ekonomik sorunlarına karşı aşının formülü bizce belli: Civar demokrasisi.”

Ulaş Bayraktar, “Pandemi Sonrası Civar Demokrasisi”, İllüstratör: Vardal Caniş

“Dünyayı baştan başa saran tren rayları seyahati hiç olmadığı kadar kolay ve hızlı hâle getirmişti. Kapitalizm girilmemiş alanlara giriyor, oraları tahrip ediyor; hareket, nüfusları yeni tipte mikroplarla tanıştırıyordu.”

Evren Balta, “Salgın, Küresel İşbirliği ve İnsani Güvenlik”, İllüstratör: Bilge Emir

Hazırlayan: Elif Acun