Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 1-6 Aralık’ta evde
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2008’den bugüne, binin üzerinde gönüllüyle hayata geçirilerek onlarca filmi ücretsiz olarak izleyiciye ulaştırdı. Sürdürülebilirlik kavramının önemini aktarırken, izleyiciyi gezegenin geleceğine dair bilinçlendirmeyi ve dönüşüm için harekete teşvik etmeyi amaçlayan festival, bu sene çevrimiçi olarak gerçekleşiyor.
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2020 seçkisi, SYFFEVDE adıyla 1-6 Aralık tarihleri arasında çevrimiçi gösterilecek. 26 kısa ve uzun metraj belgeselden oluşan seçkide sürdürülebilir tarım ve gıda, su hakkı, iklim değişikliği, göç, madencilik, biyoçeşitlilik, doğa koruma, sürdürülebilir ekonomi gibi birçok kritik tema ele alınıyor.
1 Aralık’ta Milletler Birleşince: Acil Zamanlar için Acil Çözümler ile başlayacak festival, film gösterimlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve benzeri organizasyonlar tarafından düzenlenecek yine çevrimiçi yan etkinlikler de sunuyor. Festivale dair tüm bilgiler için buraya, kayıt yaptırmak ve gösterimlere kayıt olmak içinse buraya bakabilirsiniz.
Festival programından ilk bakışta dikkatimizi çekenler
Bisikletli Anneler
Araç odaklı tasarlanmış kentlerde bisikletlilerin her gün karşılaştığı tehlikelere karşın bisikletin özgürleştirici gücüne inanan annelerin, çocuklarıyla güvenli bir şekilde bisiklete binmek istedikleri için yaşadıkları sorunları ekranlara yansıtıyor.
Zehirsiz Sofralar
Buğday Derneği’nin Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Avrupa Pestisit Eylem Ağı ortaklığında yürüttüğü, organik tarımın herkesin hakkı olduğunu savunan “Zehirsiz Sofralar” projesi kapsamında hazırlanmış bir belgesel. Türkiyeli tarım işçileriyle yapılan röportajlarla, pazarlarımıza gelen gıdalara uygulanan ilaçları ve durumun tehlikesini tüketiciye aktarmayı ve bilinçlendirmeyi hedefliyor.
Yeni Bir Tür: Sosyal Girişimcinin Yükselişi
Finansal kaygıların ötesinde ihtiyacı olanlara yardım etmek ve topluma faydalı olmak amacıyla iş kurmayı ifade eden sosyal girişimcilik kavramını, üç girişimci örneği üzerinden anlatıyor.
İklim Arafı
İklim krizinin sonuçlarından yeterince tartışılmayan göç konusunu işleyen, yerinden edilen insanların arada kalmışlığını gözler önüne seren 40 dakikalık bir belgesel.
Gıdayla Gelen Dönüşüm
Tüketilen gıdaların yalnızca kişiye ve bedene olan etkisini değil; yaşadığımız çevreye olan etkisini de sorgulamamız gerektiğini vurgularken, gazeteci ve yönetmen Benoit Bringer’in hem insanlık hem de doğa için en uygun olan beslenme modeli arayışını aktarıyor.
Yazı: Damla Tüfekli