“Yasalar seni korumuyorsa, onları değiştir”: Phoenix Rising

Evan Rachel Wood’un, Marilyn Manson’ın kendisine uyguladığı cinsel istismarla, psikolojik ve fiziksel şiddetle mücadelesine odaklanan Phoenix Rising belgeselinin ilk fragmanı yayımlandı.

Wood’un ve benzer haksızlıklara ses yükselten diğer insanların psikolojik ve hukuki mücadelesi, daha önce de Deliver Us from Evil ve An Open Secret gibi cinsel istismar davalarını irdeleyen belgesellerden tanıdığımız Amy Berg’ün yönetmenliğinde anlatılacak. Phoenix Rising: Dont Fall ve Phoenix Rising: Stand Up isimleriyle iki kısma ayrılan belgeselin ilk kısmı geçtiğimiz ay Sundance Film Festivali’nde prömiyer yapmıştı. İlk bölümü 15 Mart’ta HBO’da yayımlanacak, HBO Max üzerinden de çevrimiçi olarak izlemeye açık olacak.

Belgesel yalnızca Evan Rachel Wood’un 2006-2011’de Brian Hugh Warner (bildiğimiz adıyla Marilyn Manson) ile yaşadığı ilişkide maruz kaldığı fiziksel ve psikolojik şiddeti belgelemekle kalmayıp, hukuk sisteminin zayıf noktalarına isabetli taşlar da atıyor. Fragmanda sözü geçen istatistiklere göre birçok mağdurun cinsel istismara uğradıklarını fark edip kabullenme süreleri yedi ile on yıl arasında değişiyor; mağdurlara hukuk karşısında haklarını aramak için verilen süre ise psikolojik anlamda toparlamaları için gereken süreyi karşılamıyor. 

Phoenix Rising de adını tam da bu soruna parmak basan, Evan Rachel Wood’un şiddet mağdurlarını korumak adına 2019’da mahkemeye sunduğu ve California eyaleti genelinde yasalaştırılan önergeden alıyor. Şiddet mağdurlarının travma sonrası psikolojik durumları ve iyileşme sürelerinin göz önünde bulundurulması gereği üzerinde duran Phoenix önergesinin onaylanması sonrası, eyalet genelinde cinsel şiddet suçlarında zaman aşım süresi üç yıldan beş yıla çıkarılmıştı. Wood, bildirgesine anka kuşu anlamına gelen Phoenix ismini verişini ise Cinsel Suç Mağdurları Hakları Bildirgesi Kongresi’nde yaptığı konuşmada “Kötü şeyler yaşayabilirsiniz, ama küllerinizden doğmak da mümkün” şeklinde açıklamıştı.

Fragman, Wood ile birlikte yaşadıkları mağduriyet ve haksızlığa seslerini yükselten onlarca kadının deneyimlerini paylaştığı destek grupları ve sürecin ilk başladığı yer olan mahkeme salonlarındaki mücadeleden görüntüler barındırıyor. Onlarca kadının cesaretle içlerini açarak, bireysel mücadelelerini toplumsal bir hak arayışına dönüştürdükleri Phoenix Rising; hem isminin altında yatan fikre göz kırpıyor hem de HBO’nun afişe iliştirdiği sözleri birebir aynalıyor: “Yasalar seni korumuyorsa, onları değiştir”.

Ne olmuştu?

2016 yılında Evan Rachel Wood, cinsel istismar mağdurlarına ilişkin haklar yasasının tartışıldığı kongrede ismini vermediği bir partneri tarafından yıllarca cinsel istismar ve işkenceye maruz bırakıldığını açıklamıştı.

Kongre karşısındaki ifadeden bir yıl sonra, Rolling Stone dergisine verdiği bir röportajda Woods gördüğü fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddeti detaylandırarak birlikte oldukları sırada partneri tarafından tecavüze uğradığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl şubat ayında Wood bahsi geçen partnerinin Marilyn Manson adıyla da bilinen Brian Warner olduğunu Instagram üzerinden duyurmuş, Wood’un paylaşımı ardından dört farklı kadın da Marilyn Manson tarafından istismara uğradıklarını açıklamıştı.

Manson’ın menajerlik ajansı, birlikte çalıştığı müzik şirketi ve rol alması beklenen televizyon yapımları kendisiyle ilişiklerini keserken müzisyenle önceki yıllarda ilişki kurmuş olan eski eşinden stilistine onlarca isim suçlamaları sürdürdüler.

Wood, Phoenix Rising’de 2007 tarihli “Heart-Shaped Glasses” şarkısının müzik klibindeki bir sahnede Manson’ın kendisiyle rızası olmadan cinsel ilişkiye girdiğini de anlatıyor.

Marilyn Manson hakkında açılan dört cinsel istismar davası hâlen sürüyor.

Yazı: Eylül Başkaya