Müşterek Sinema projesi kapsamında gösterimler Kundura Sinema’da

Sekiz farklı ülkeden, vizyon dışı alternatif film programları düzenleyen sekiz sinema salonu ve merkezini buluşturan Müşterek Sinema (Cinema of Commoning) projesi Kundura Sinema’da başlıyor. Mayıs ve haziranda, her pazar günü ücretsiz düzenlenecek belgesel film programın 8 Mayıs’taki ilk gösteriminde Cem Kaya’nın Remake, Remix, Rip-Off / Motör: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması ile Eva Knopf’un Majub’s Journey / Majub’un Yolculuğu (2013) filmleri var.

Berlin merkezli kültür proje alanı bi’bak’ın önderliğinde başlatılan projeye Türkiye’den Kundura Sinema’nın yanı sıra Almanya’dan Sinema Transtopia, Tayland’dan Documentary Club, Romanya’dan Cinema ARTA, Endonezya’dan Forum Lenteng, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Cinema Akil, Şili’den CCC, Angola’dan da Cine Geração sinemaları katılıyor. 

One Hundred Children Waiting for a Train

Program kapsamında ayrıca Kazuo Hara’nın Berlinale’den Caligari Ödülü ile dönmüş The Emperor’s Naked Army Marches On / İmparatorun Çıplak Ordusu Hâlâ İlerliyor’u, Alexandru Belc’in sinema tutkusunu perdeye taşıdığı Cinema, Mon Amour / Sinema, Sevgilim’i, Endonezyalı yönetmen Hafiz Rancajale’den Behind the Flickering Light: The Archive / Titreyen Işığın Ardında: Arşiv’i, Mahdi Fleifel’in Berlinale’den Barış Ödülü ve Saraybosna’dan Seyirci Ödülü kazanmış filmi A World Not Ours / Dünya Bizim Değil, Ignacio Agüero’nun Cartagena ve Havana film festivallerinde En İyi Belgesel seçilmiş One Hundred Children Waiting for a Train / Treni Bekleyen 100 Çocuk’u ve Kamy Lara’nın beş dansçının eşliğinde kimlik, hafıza ve kültür politikalarını sorguladığı Beyond My Steps / Adımlarımın Ötesinde‘si de izlenebilecek.

Müşterek Sinema, bir ağ oluşturmayı; tüm dünyadaki sinemalar ve sinema girişimleri hakkında bilgi toplamayı amaçlayan bir proje olarak tarif ediliyor. Karma sohbetler aracılığıyla erişilebilirlik, sanatsal özgürlük ve finansal sürdürülebilirlik bakımından “yüzü halka dönük” bir alternatif sinemanın gelecekteki modelini öne süren bir ifade yaratmayı umut ediyor. Projenin ilk adımında, küratörlüğü kolektif olarak yapılan film programı Bangkok, Jakarta, İstanbul, Dubai, Santiago de Chile, Cluj ve Luanda’daki partner sinemalarda gösterilirken; ikinci adımı olan ve Haziran ayında Berlin’de gerçekleşecek bir sempozyumla da partner sinemaları, film profesyonellerini ve sinefilleri bir araya getirecek ve film kültürüne ayrılmış sürdürülebilir alanlara yönelik daha fazla kavram ve strateji geliştirmeye çalışacak.

Müşterek Sinema’nın sınırlı sayıda seyirciye açık olacak gösterimlere katılmak için Beykoz Kundura’nın web sitesinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.