Müzik ve sinemanın kesiştiği yerde: “Perdede Notalar”

Bütün sanat dallarını yapısına dâhil edip eriterek başlı başına bir sanat formuna dönüşen sinema, kitleleri belki de tam bu yüzden peşinde sürüklüyor, sürüklemeye de devam ediyor. Günümüzde farklı disiplinlerin birleştiği bir anlatı evreni biçimine dönüştüyse, bu kazanın en önde gelen bileşenlerinden biri müzik kuşku yok ki. Müzik yedinci sanatın ruhunu kutsuyor, çarpan etkisi yaratıyor, anlatıya zenginlik ve derinlik katıyor.

Verita Kitap bünyesinde yayımlanan Perdede Notalar: 26 Makalede Yönetmen –  Müzisyen Birliktelikleri, yedinci sanatın vazgeçilmez eşlikçisi film müziğini, kariyerleri boyunca beraber çalışıp kendi dillerini oluşturan yönetmen ve besteciler özelinde tartışıyor. Çalışma; Hikmet Temel Akarsu, Emre Karacaoğlu ve Yavuz Angınbaş’ın iş birlikleri sonucu ortaya çıkmış. Müziğin sinema üzerindeki büyüleyici etkisinin nasıl meydana geldiğini incelerken, beyaz perdedeki film ve müzik uyumunu araştıran, arşiv/rehber niteliğinde bir kitap.

Ennio Morricone’den Zbigniew Preisner’a uzanan yolculuk

Filmlerinde müzik kullanımını doruk noktalara taşıyan kimi yönetmenler vardır ki bu yönetmenlerden bazıları, tüm kariyerleri boyunca aynı müzisyenlerle ortaklık ederler. 

Sanatta disiplinler arası etkileşimi odağına koyan kitapta, bir dönem sinema salonlarını ele geçiren spagetti westernlerin meşhur yönetmeni Sergio Leone ile hızlı kovboylara eşlik eden besteleriyle Ennio Morricone’nin iş birliği, Emir Kusturica ile epik hikâyelerini Balkan ezgileriyle süsleyen Goran Bregoviç ortaklığı, David Lynch’in kasvetli dünyasını katmerleştiren Angelo Badalamenti’yle birlikte yaratım süreci ve kariyerleri boyunca uzun süreler birlikte çalışmış, ortaklıklarıyla efsaneleşmiş diğer yönetmen ve müzisyen çiftler keşfedilebiliyor. Çıkılan bu yolculukta John Williams’ın Star Wars senfonileri de var, Zbigniew Preisner’in neo-romantik besteleri de…

Uzun yıllar süren, kolektif bir çalışmanın ürünü

Perdede Notalar, yaklaşık 14 yıl süren bir serüven sonunda kitaplaşma aşamasına geldi ve bu süre zarfında Cinemascope, Yüxexes ve Hürriyet Gösteri gibi dergilerde makaleler hâlinde yer aldı. Projeye ilk olarak 2006 yılında Karacaoğlu ile Akarsu, David Lynch ve Angelo Badalamenti ikilisini inceleyerek başlamış; daha sonra Angınbaş’ın katılımıyla ekip genişlemiş. Bu konsept yazılar 2017’de Açık Radyo tarafından yayımlanan, altı ay kadar devam eden bağımsız bir programa ilham verdi.

Çalışma toplamda 4 temel başlığa ayrılıyor: “Klasikçiler”, “Rock/Pop/Caz Temelli Besteciler”, “Elektronik Temelli Besteciler” ve “Deneyselciler”. Kitaptan hareketle hazırlanan Perdede Notalar Seçkisi çalma listesi de Spotify’dan dinlenebilir.