Müzisyenlerden mektuplar: Kübra Uzun

Bant Mag. No:74’te müzisyenlerin farklılaşan hisleri, gerçeklikleri ve deneyimlerine kulak verelim istedik. Pandemi ve yaşanan türlü gelişmeler müziğe olan yaklaşımlarını nasıl değiştirip dönüştürüyor? Yeni üretimlerinde nasıl izler sürülebiliyor? Neler onları motive ediyor? Neler öğreniliyor? Neler çok can sıkıcı? Neler “devam” dedirtiyor? Sorularımızı Türkiye ve dışarıdan pek çok müzisyene, DJ’e yolladık. Yanıt alabildiklerimizden size mektuplar topladık.

Son olarak Mozart’ın “Dostlar Kanonu”na yaptığı acapella cover “Koli Kanonu”nu yayımlayan LGBTİ+ hakları aktivisti, şarkıcı, söz yazarı, DJ ve performans sanatçısı Kübra Uzun şu sıralar geçen sene ilki düzenlenen Through The Window’un (TTW) 24 Haziran’daki ikinci buluşmasıyla meşgul. Türkiyeli ve Hollandalı kuir sanatçıları çevrimiçi ortamda buluşturan TTW kapsamında interdisiplinler bir sergi, sohbetler ve elbette çevrimiçi partiler takip edeceğiz. Detayları buradan takip edebilirsiniz. Kübra Uzun’dan aldığımız yanıt da hemen aşağıda.

“E tabii lubunya durmaz, alamadığımız hızımız yaşam kaynağımızdır.”

“Pandemi başından beri ve hâlâ, biz lubunyaları derinden etkiliyor. Çoğumuz işsiz kaldık ve yine çoğumuzun sosyal bir güvenceye erişimi yok. Bazılarımız ailesi ile görüşmüyor. Sosyalleştikçe var olan, ‘alkışlarla yaşayan’ bizlerin bu aşamada tek dayanağı tabii ki elimizdeki imkânlarla üretmeye devam etmek. Pandemi ilk aylarında, hepimizi olduğu gibi beni de epey zorladı. Neyse ki içimdeki ses haykırarak ‘Çalış lubunya!’ dedi de şartlar böyleyken yaşam enerjim artarak devam etmenin bir yolunu buldu. Haziran 2020’de Mx. Sür ile oturduk, sarıldık, sarmalandık ve ‘ALAN2020’yi yazdık. XSM Recordings çıkışlı şarkı, Pride ayında hepimize ilaç gibi geldi. Klasik müzik dinlemeyi seviyorum, hatta ağırlıklı olarak baroktan çağdaşa klasik müzik dinliyorum. Tek başıma dinlemeyeyim sadece bana değil herkese iyi gelsin dedim, Year Zero Radio ve Root Radio’da aylık ve 15 günlük programlar yapmaya başladım. 2020’yi bitirmeden Onur Karaoğlu ile de sarmalandık ve Volksbühne/Next Waves Theatre dijital sezonu için ‘A Trans History Sung’ı ürettik. Evet, yine şarkılarla bir hikâyeyi, aslında hepimizin ortak hikayesini anlatırken buldum kendimi. 2021’in ilk ayı, [alt]platform’un kurucusu Emre’nin ailesinin yazlık evinde geçti. Emre de klasik müzik dinliyor, Mozart’ın bir kanonunu dinletti bana, ismi ‘Kıçımı Yala’. Mozart arkadaşlarına böyle şakalar yapmayı severmiş. Lisedeyken Mozart’ın Türkçesi ‘Dostlar Kanonu’ olan 4 sesli kanonunu söylerdik. Dedim madem öyle, oturduk Akış Ka ile Lubunca söz yazdık, ‘Koli Kanonu’ oldu kanonumuzun ismi. Emre’de de kamera, ışık var ne gerekiyorsa; AntreSx styling ve fotoğrafları naşlattı, Tusidi makyaja girdi, Efemine’de yönetmeni oldu ve kanonumuzun nur topu gibi bir videosu oldu. Video, 1 Mart’ta [alt]cut YouTube kanalında yayımlandı. E tabii lubunya durmaz, alamadığımız hızımız yaşam kaynağımızdır. Madem böyle bir şey yaptık, bir de EP çıkaralım dedik. Koli Kanonu EP’miz Fosil, Mx. Sür, Jtamul, Çiçek Çocuk ve Kuman remixleriyle video ile aynı gün, 1 Mart’ta tüm dijital platformlarda yerini aldı. Şimdilik bu kadar ama devamı elbette gelecek!”

“Nasıl günler bu günler: Müzisyenlerden mektuplar” dosyasının tamamını okumak için buradan Bant Mag. No: 74’e ulaşabilirsiniz.