Ne dinlesek: Brek, Black Dice, La Luz, Tirzah ve dahası
Tazecik albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.
TEKLİ: Brek – gittim gördüm
(Dokuz Sekiz)
“Ne güzel dans ediyor mutsuzlar.” Brek yeni albümü Mutsuzlar’ı gerçek ve rüya arasında bir yerde vuku bulan “gittim gördüm”le duyurdu. Sonik dünyasında dikkat çeken değişikliklerle birlikte naif bir nefes üflüyor bu kez Brek. Yönetmenliğini Tolga Atalay – Hakan Öktem ikilisinin üstlendiği animasyon klibi de burada.
TEKLİ: Elbow – The Seldom Seen Kid
(Polydor Records)
Elbow, kimi içsel, ruhsal çıkmazlarda bir sığınak işlevi gören; her şeyin yoluna gireceğine dair umut aşılarken gerçekleri de ihmal etmeyen tematik işler yapmak konusunda eşsiz bir yetiye sahip. Grubun “geceye ait, sakin mektuplaşmalar” hissiyle kaydettiği Flying Dream 1 koleksiyonundan sızan ilk tekli ise bu yetiyi korurken, “The Seldom Seen Kid” ismiyle de 2008 tarihli albüme gönderme yapıyor. Kaybettikleri müzisyen dostları Bryan Glancy’nin ilhamında ortaklaşan iki üretimin şarkı olanı, solist Guy Garvey tarafından eşi Rachel ve dostu Bryan’ın tanışabildiği bir olasılıkta, ikilinin dansına tanık olma hayaliyle yazılmış. Şarkı vals ritmi, masalsı düzenlemesi ve etkileyici vokalleriyle üzerinizde iyi hisler bırakacak, videosu da burada.

ALBÜM: YUNGMORPHEUS & Eyedress – Affable with Pointed Teeth
(Lex Records)
Geçtiğimiz 9 aya 3 albüm sığdıran Los Angeles çıkışlı müzisyen YUNGMORPHEUS, yılın en üretken rapçileri arasında yerini almış olsa gerek. Kendisine bu kez Filipinli prodüktör Eyedress eşlik ederken, ikili bir parçada da Pink Siifu’yu ağırlıyor. Hip hop – caz etkileşiminden hoşlananları yakalayacak, sürprizli bir koleksiyon.
TEKLİ: Connan Mockasin – Flipping Poles
(Mexican Summer)
2018’de kurgusal bir öğretmen grubu ile kaydettiği Jassbusters projesinin 2. edisyonunu yayımlamaya hazırlanan Connan Mockasin’in, babasıyla iş birliğinden çıkan It’s Just The Wind albümü sonrasında duyurduğu ilk ses. Teneffüs kaosunda içinden geçmek zorunda kaldığınız okul bahçesinden müzik odasındaki doğaçlama seansına doğru yapılan bir yürüyüş hissiyatında, kasvetli ama neşeli, ergenlik günleri gibi.
TEKLİ: Dilan Balkay – KDG
(Bağımsız)
Trompeti ve vokalleriyle yerli sahneden birçok müzisyene eşlik eden Dilan Balkay, geçtiğimiz iki yılda inci gibi dizdiği solo teklilerin ardından KUYU isimli ilk koleksiyonunu, yazdığı ilk beste olan “KDG” ile haberledi. Müzisyen, “Karanlığa Döndüğüm Gün”ün kısaltması olan şarkı ve yaklaşan albümüyle ilgili şunları söylüyor: “Janr olgusunun iyice bulanıklaştığı bu dönemde, KUYU da birden fazla rengin ve türün birbirine karıştığı bir albüm oldu. “KGD” de bu sentezin görülebildiği bir parça.” Özellikle ikinci nakaratla beraber yükselen bas synthler, Dilan’ın üflediği puslu trompet melodileri, duru vokalleri ve davul yaklaşımıyla son derece derinlikli bir kayıt.

ALBÜM: Tirzah – Colourgrade
(Domino Recording Co)
Haftanın Bant favorisi! 2 çocuk annesi, taze bir ebeveynin; bedeninden başlayıp bebekleriyle, partneriyle kurduğu ilişkiler üzerinden hayatının güncel akışını samimi sözler ve avangart tınılarla ifade ettiği, çok etkileyici bir iş. Islıklar, mırıltılar ve daha nice muğlak seslerin kol gezdiği kapkaranlık ama hiç de tekinsiz hissettirmeyen tanıdık bir yerlere götürüyor. Belki de anne karnı buna benziyordur.
TEKLİ: Circuit des Yeux – Vanishing
(Matador Records)
Tematik ve detaylı yaklaşımıyla bir romanın sayfaları içinde kaybolduğunuzu hissettiren Circuit des Yeux albümlerine bir yenisi daha ekleniyor. 22 Ekim’de yayımlanacak -io isimli albüme doğru 3. durağımızda destansı bir kıyameti andıran geniş hacimli ve çok katmanlı ses blokları üzerine yerkürenin yok oluşuna dair sembolik bir anlatı sunuyor. Müthiş bir klibi de var, hemen burada.
TEKLİ: IDLES – The Beachland Ballroom
(Partisan Records)
Yeni IDLES albümünün, adını Ohio’daki ikonik ve eklektik müzik mekânından alan ilk teklisi “The Beachland Ballroom” için solist Joe Talbot “Albümün en önemli parçası” yorumunu yapıyor. Soul etkileşimli bu şarkı, kendini kaybetmek ve bunun üstesinden gelebilmek hakkında bir alegori. LOOSE tarafından çekilmiş klibinde de şarkıyı haykırarak söyleyen Talbot’a yakın plandan bakıyoruz, hatta suratının üzerinde geziniyoruz. Buradan izlenebilir.

ALBÜM: Colin Stetson – Mayday OST
(Milan Records)
Bir orkestraya bedel solo kayıtlarıyla ve enstrümanıyla kurduğu eşi görülmemiş ilişkiyle büyüleyen Colin Stetson, son dönemde film müziği işlerine ağırlık verdi. 23 şarkılık yeni albümü, Karen Cinorre imzalı fantastik aksiyon filmi Mayday için yaptığı bestelerden oluşuyor. Caroline Shaw’un baş döndüren tema müziği de albümün akışında.
TEKLİ: Tori Amos – Speaking with Trees
(Decca Records)
Alev rengi saçları ve büründüğü karalarla okyanusun üstündeki kayalıklardan göğe bakan bir Tori Amos’un müjdelediği karantina meyvesi Ocean to Ocean’ın ilk tadımlığı. Harika ismiyle bile derhâl dinleme isteği uyandıran parçada müzisyen, yaşadığı kayıpla baş etmek için sonsuz bir güvenle ağaçlara sığınıyor. Şarkı bir yandan, anaç tavrıyla ruha ferahlık veren bir dinleme deneyimi sunarken diğer yandan, sabrımızı sınayan pandeminin sayılı tesellilerinden biri olan “doğayla bağlarımızı güçlendirme” meselesine dair üretimlere bir yenisini ekliyor. Albüme dair detaylar ise burada.
TEKLİ: Converge & Chelsea Wolfe – Blood Moon
(Epitaph)
Kariyerinde 30 yılı geride bırakan Massachusetts çıkışlı metalcore grubu Converge; gotik unsurlarla neo-folku kesiştiren Chelsea Wolfe, multi-enstrümantalist Ben Chisholm ve Mutoid Man vokalisti Stephen Brodsky ile ortaklaşarak bir albüm kaydetti. Grubun 10. stüdyo albümü olan Bloodmoon I’dan ilk tekli, puslu bir kliple paylaşıldı.

EP: Mogwai – Take Sides
(Rock Action)
Post-rock akımının imza gruplarından Mogwai, atmosferik parçalarıyla her dönem DJ ve prodüktörler için remikslemesi keyifli materyaller çıkardı. 3 parçalık yeni remiks derlemesi de bunun en bariz kanıtı. Synth büyücüsü Alessandro Cortini, yeni albümünü duyuran asi çocuklar IDLES ve New Order üyeleri Stephen Morris ile Gillian Gilbert’ın The Other Two projesi, birer Mogwai şarkısına el atmış.
TEKLİ: La Luz – Oh, Blue
(Hardly Art)
Seattle’ın yeni nesil kahramanlarından; müziğini duyurmak için yaptığı seyahatlerde her gün başka bir yerde, âşık olduğu kişiden uzakta uyanan birinin düşler ve gerçekler arasında yaşadığı kafa karışıklığına dair naif mi naif bir kayıt. Grubun hip hop, soul, caz sularındaki işleriyle tanınan prodüktör Adrian Younge ile kaydettiği, 3 hafta sonra buluşacağımız albümünün yayımlanan 5. teklisi aynı zamanda. Siz de Nilipek.’ten duyar gibi oldunuz mu?
TEKLİ: Anda – Kıyı Kuşları
(Balbazar Records)
Bağımsız müzik sahnesinin çiçeği burnunda gruplarından Anda’yla ilk tanışma. Vokal ve basta Asena Akan, gitarda Barış Ünal, davulda Nihal Saruhanlı’dan oluşan grup, caz ve bossa nova stillerini farklı yörelerden esintilerle harmanlıyor. İlk tekli “Kıyı Kuşları”; kırılgan ama bir o kadar da umutlu, hayalperest bir şarkı. Sabah saatleri için harika bir eşlikçi!

ALBÜM: Black Dice – Mod Prog Sic
(FourFour Records)
Tam 9 yıldır gözümüz yollarda bekliyorduk. Gürültü estetiğini bazen dans ettiren bazen beyin sulandıran formatlarda yoğuran süper kahramanlarımız Black Dice, yeni albümde iç gıdıklıyor, eklem esnetiyor ve üstünün başının kirlenmesini hiç umursamayan bir çocuk enerjisiyle çamura dalıp çıkıyor. Mmmmhhhh, leziz leziz!
TEKLİ: Helado Negro – La Naranja
(4AD)
Geçtiğimiz sene Devendra Banhart’ın “Love Song”una yaptığı aşırı tatlı remiksin ardından, önümüzdeki ay yayımlayacağı uzunçalarının 3. fragmanında Roberto Carlos Lange, birlikte dünyayı kurtarabileceğimize duyduğu inanca ses veriyor. İspanyolca’da portakal anlamına gelen “La Naranja”nın metaforik bir anlatımla, soymakla bitmeyen portakallar ve bardaklardan taşmakla tükenmeyen portakal suları eşliğinde bizi güzel şeylere ikna etmeye çalışır gibi göründüğü, Andrew Anderson – Helado Negro imzalı klip tam burada.
TEKLİ: Arca – Born Yesterday (feat. Sia)
(XL)
Arca’nın 3 Aralık’ta XL etiketiyle yayımlanacak KICK ii albümünden dinlemeye açılan ilk teklide Avustralyalı müzisyen Sia mikrofonun başında. Hataların, yanlış adımların hayatın bir parçası olduğunu hatırlatan ve yılmadan ayakta kalma motivasyonu aşılayan bir şarkı. KinkiFactory tarafından çekilen klibi de burada.

ALBÜM: Pond – 9
(Spinning Top Records)
Pond’un oyun parkına hoş geldiniz! Avustralyalı psikedelik rock grubu duygudan duyguya, stilden stile sürükleyen 9. albümünde tempoyu yine düşürmüyor, parlak vokalleriyle tepenizde güneş açtırıyor, müziğine sinen tutkuyu 39 dakika boyunca koklamanızı sağlıyor.
TEKLİ: Corridor – Et Hop
(Sub Pop)
Montréalli post-punk beşlisinin, Montréal Üniversitesi öğrenci radyosu CISM’e 30. doğum günü hediyesi. Eğlenceli gitar yürüyüşlerinin üzerine inşa edilen vokal armonileriyle an be an içine çeken coşkulu bir marş gibi. Kulaklarınız şenlenecek.
TEKLİ: Gina Birch – Feminist Song
(Third Man Records)
Zaman zaman The Raincoats konserlerinde de çalınan “Feminist Song”, grubun basçısı ve vokalisti Gina Brich’un ilk solo parçası. Ana da Silva da Gina’yı yalnız bırakmayıp bu partiye katılıyor ve monotron ile kayıtlarda yer alıyor. “Feminist Song”, anlaşılabilir bir öfkenin sonucu olarak biraz karamsar, biraz atmosferik bir şarkı.
TEKLİ: Ashnikko – Panic Attacks in Paradise / Maggots
(Parlophone)
Janrdan daha çok sözlerin önemli olduğunu söyleyen Ashnikko, yeni parçalarından “Panic Attacks in Paradise”ı yumuşak ve kimsesiz sıfatlarıyla tanımlarken “Maggots” için de tam tersi saf öfke yorumunu yapıyor. İlk şarkı için cennetvari bir hissiyata sahip bir klip de çekilmiş. Yönetmenliğini, “Drunk with My Friends” klibinde olduğu gibi Claire Arnold üstleniyor. Buradan izlenebilir.
Yazı: İlayda Güler, Cem Kayıran