2019: Yerli sahneden en iyi 30 uzunçalar

Yıl sonu değerlendirmeleri, yerli sahneden üretimlerle devam ediyor. Uzunçalar formatında yayınlanmış 30 albümden oluşan listemizde psikedelik rock, ambient, hip hop ve synth pop gibi tınılar ön plana çıkıyor. Albüm listemizin yanı sıra, 2019’da yayınlanmış tekliler, EP’ler ve diğer albümlerden oluşan Spotify listemiz de sizi bekliyor!

2019 müzik değerlendirmeleri: Ahmet Uluğ, Aylin Güngör, Berk Çakmakçı, Berk Sayan, Bulut Çakmak, Cem Kayıran, Deniz Bankal, Ekin Sanaç, Işıl Kılkış, James Hakan Dedeoğlu, Koray Soylu, Leyla Aksu, Mehmet Ağaoğlu, Özgür Yılgür, Şevin Bozhan Yiğit Atılgan

Yazılar: Bulut Çakmak, Cem Kayıran, Şevin Bozhan

The Raws – BAT! BAT! BAT!

(Bağımsız)

İçinde Lucifer, dilsiz bir yılan, Ruhi Su ve fazlasıyla yüksek tansiyonu barındıran yeni The Raws albümü dinleyicisini ilk dinleyişte teslim alıyor. Sene boyunca en fazla dinlediğimiz yerli albümler arasında da başı çeken BAT! BAT! BAT!, kulaklarımızı, çeşitli eklemlerimizi ve derinlere tıktığımız her şeyi sallandırıyor, her şeyi birbirine karıştırıyor. “Onu bul, onu bil, ona inan!” C.K.

Karanlık ve Soğuk”

Ayyuka – Maslak Halayı

(Tantana Records)

Sömestr’ı takiben enstrümantal bir albümle karşımızda Ayyuka. Grubun funk’tan afro-beat’e birçok türe yanaştığı ama sonunda hep Anadolu ezgilerine dönen albüm, adeta halay çektirmeye yemin etmiş. Grubun reggae tınılarıyla başlayan 7 dakikalık şaheseri “FM” ve Yıllar Ziyan’la çektikleri, İstanbul’u bambaşka bir dille anlatan özgün klip de ekibin Anadolu psikedelik rock’ına getirdiği yeniliğin iyi örneklerinden. B.Ç.

“FM”

Grup Ses & Ethnique Punch – Deli Divan

(Souk Records)

Kısa soluklu şarkıların sözlü ve enstrümantal versiyonlarından oluşan iki farklı yüze sahip albüm, uzun süredir birlikte çalışmalar yapan Grup Ses ve Ethnique Punch’ın şimdiye kadar yaptığı en çarpıcı iş birliklerinden. Arada Taner Yücel ve Cem Kayıran’ın eşlik ettiği “Hayda” gibi parçalarda psikedelik ögelere de yer veren sanatçılar, bu yılın en yenilikçi Türkçe albümlerinden birine imza atmış. “Katastrof” şarkısı için Fatih Öztürk’ün elinden çıkan klip de sırf görselliğe değil sanatsal değere önem veren bir eser ortaya koyuyor. B.Ç.

“Katastrof”

Simge Pınar – Güzel Şeyler

(Rakun Müzik Film)

Kırılgan vokal melodileri ve etkileyici besteleriyle hayatımıza giren Simge Pınar ilk albümünü 2019’da yayınladı. Ruha dokunan sesinin ardında çat kapı bir aşkın, farklı bir günün, yeni bir haberin gelmesini bekleyen; sorgulayıcı ve biraz da yorgun birini yakalıyoruz. Beklemenin yıkıcılığı ve ruh sıkıntısı ancak bu kadar naif anlatılabilirdi. Ş.B.

“Güzel Şeyler”

Jakuzi – Hata Payı

(City Slang)

Jakuzi’nin Fantezi Müzik albümüyle bağımsız müzik sahnesinde araladığı kapı, kısa sürede ardına kadar açıldı. Ekibin ikinci albümü, ilkine nazaran daha karanlık, daha kişisel ve daha tematik bir anlatı sunuyor. Her biri hit potansiyeli taşıyan parçalar arasında açılışı yapan “Sana Göre Bir Şey Yok” ile etkisi uzun süren kapanış şarkısı “Ne Teselli Ne Avuntu” favorilerimiz. C.K.

“Ne Teselli Ne Avuntu”

Adamlar – Dünya Günlükleri

(Garaj Records)

Adeta bir işkenceye dönüşen üç yıllık sessizliğini bu albümle bozan Adamlar, elektronik dokunuşlarla zenginleşen bir tınıyla karşımızda. “Benden Bana” gibi oldukça kişisel parçalara da yer veren albüm, öncekilerden daha karanlık bir his veriyor. “İstanbulamıyorum aradığımı” gibi akıl dolu, eğlenceli sözler zaten Adamlar’ın en karakteristik özelliği. 2019 denince akıllara gelecek albümleren biri Dünya Günlükleri. B.Ç.

“Mavi Ekran”

Brek – Ölüpop

(Kare Müzikevi)

Brek’in TV Juice’un üzerinden daha bir yıl bile geçmeden yayınladığı ikinci albüm Ölüpop, geceye övgü niteliğinde. Bu sefer Türkçe sözler eşliğinde daldığımız Brek evreninde, sade tınılara da rastlıyoruz, gelişmiş elektronik yapılara da. Ölüpop adının da ele verdiği gibi ölüme, geceye, rüya gibi silik ama tanıdık duygulara dokunmaya çalıştığımız bir serüvende buluyoruz kendimizi. Ya da Brek’in de dediği gibi “geceleyin bir gül bahçesinde.” Ş.B.

“Işıkları Yakıyor Gündüzün”

Ekin Fil – KOMA

(Possible Motive)

Son yıllarda film müziği çalışmalarına ağırlık veren Ekin Fil’in İsveç merkezli plak şirketi Possible Motive’den yayınladığı ilk albüm olan KOMA, sekiz şarkıdan oluşuyor. Albüm, müzisyenin geçtiğimiz iki yıl içerisinde, “sonra tamamlamak üzere” yarıda bıraktığı kimi kayıtları ya da kendi stüdyosundaki ses kartının yarattığı teknik sıkıntılarla ortaya çıkan arıza seslerin etrafında şekilleniyor. C.K.

“Stay Severed”

Ozan Tekin – Pillars of Salt

(Noorden)

Burak Çevik’in Tuzdan Kaide filmi için yaptığı ambient bazlı işlerden yola çıkarak yarattığı albüm, Ozan Tekin’in ilk solo çalışması. Albümün hazırlanma sürecinde yurt dışına taşınma stresi, adaptasyon sıkıntısı gibi sorunlarla uğraşan sanatçı, kişisel hayatındaki öfke ve hüsran gibi olumsuz duyguları da bu kasvetli albüm aracılığıyla ifade ediyor. B.Ç.

“Meltdown Cemetry”

Ruşen Alkar – Hêdî Hêdî

Kalan Müzik

Ruşen Alkar, Türkçede “Yavaş Yavaş” anlamına gelen son albümünde geleneksel Kürt müziği motiflerini kafa açıcı caz beste ve yorumlarıyla birleştiriyor. Kürtçe müzikte duymaya alışık olduğumuz halk müziğinin dışına çıkan Alkar, böylece genç müzisyenlere de yeni pencereler açıyor. Bu yenilikçi yaklaşımıyla ve “Kêm û Kûr”deki gibi duygu dolu bestelerle dinleyenlere rahatlatıcı, iyileştirici bir dünya sunuyor. B.Ç.

“Rabe Lawo”

90BPM – Şehir FM

(Dokuz Sekiz Müzik)

Albümün müzikal çeşitlilik iddiası hem İdil Meşe’yle hem de Jakuzi’nin Kutay Soyocak’ıyla yapılan düetlerden anlaşılıyor. Rap’in özüne sadık bir şekilde güçlü beat’ler ve sözlerle şehir hayatına yayılmış yalnızlık, şiddet, insan ilişkilerindeki samimiyetsizlik gibi temaları işleyen şairane bir albüm sunuyor 90BPM. Sorunları anlatılan şehir yaşamını bu topraklara bağladıkları araçlardan en ilginci ise “Hatıra Müzesi”nin sonuna doğru gelen uzun klarnet partisyonu. B.Ç.

“Simsiyah

BaBa Zula – Derin Derin

(Glitterbeat Records)

34 Oto Sanayi’den 5 yıl sonra yeni bir stüdyo kaydıyla karşımıza çıkan BaBa Zula, Anadolu’nun sesine synth ve elektronik dokunuşlarla evrensel bir boyut katıyor. Elektronik saz ön planda olsa da ney ve bendir gibi geleneksel Anadolu enstrümanlarını da duyduğumuz albümün kapağındaki hat etkisi de özgün bir estetik yaratıyor. Her şarkıda farklı bir derinlik yakalayan albümde “Kosmogoni” şarkısı kozmik seslerle psikedelik bir ambiyans, “Transendance” ise tasavvuf elementleriyle adeta ilahi bir atmosfer vaat ediyor. B.Ç.

“Transendance”

She Past Away – Disko Anksiyete

(Metropolis Records)

Disko Anksiyete’nin içeriği She Past Away’den beklediğimiz gibi fazlasıyla karanlık ve dağınık. Grup, matemli darkwave/goth çizgisini geride kalan on yılın birikimiyle ustaca harmanlayarak karşılıyor bizi üçüncü albümünde. Öyle acımasız bir albüm ki, yazın ortasında dahi içimizdeki derin korkulara, yaralara ve en karanlık duygulara sert bir dalış gerçekleştiriyoruz. Ş.B.

“Durdu Dünya”

Ahmet Ali Arslan – Dünyalarız Uzakta

(Bağımsız)

Buzuki, lavta, kopuz gibi klasik Türk müziği ögeleri taşıyan albüm, Arslan’ın deyimiyle “özel anlarda hissedilenleri, su katmadan yakın bir dosta anlatan” şarkılardan oluşuyor. Albümün dili ve müziği, ilk şarkı “Allahsız”dan başlayan büyüleyici bir samimiyet ve nezahete sahip. Sözleri, müziği ve prodüksiyonu üstlenen Ahmet Ali Arslan, tüm albüm boyunca dinleyende uyandırdığı pastoral ve doğal dokularla etkileyici şarkı yazımını sürdürüyor. B.Ç.

“Allahsız”

Can Bonomo – Ruhum Bela

(Avrupa Müzik)

Tek bir türe bağlanmayı reddeden Bonomo’nun yeni albümü rock ağırlıklı olsa da tasavvufi “Umman Don” ve hareketli “Çal” gibi şarkılara da yer veriyor. Dinler dinlemez Can Bonomo’ya ait olduğunu anladığımız “Kapkara” ve “Pes” şarkıları da öne çıkanlar arasında. Öldüğünde şair olarak anılmak istediğini defalarca belirten Bonomo, “Ruhum Bela”nın klibiyle birlikte sıfatlarına yönetmenliği de ekliyor. B.Ç.

“Ruhum Bela”

Guguou – Pas Matri

(Shalgam Records)

HaZaVuZu üyelerinin taptaze projesi Guguou’nun ilk şarkısı “Martı”nın animasyon klibiyle karşımıza çıktığı anda duyduğumuz heyecanı tarif etmek pek mümkün değil. Ekibin ustalıkla işlenmiş, ferah ve akıcı deneysel pop yaklaşımıyla hayat bulan Pas Matri, bu heyecanı uzun bir dinleme deneyimine yaymayı başarıyor. Defalarca açıp içinde savrulmaktan sıkılmadığımız bir oyun gibi Pas Matri. C.K.

“Parkta Bir Gün”

Hedonutopia – Arzu Ütopyası

(Dokuz Sekiz Müzik)

Biraz Anadolu’ya selam çakan biraz da psikedelik tınıları kucaklayan Hedonutopia, dördüncü albüm Arzu Ütopyası’yla yerli sahnenin en istikrarlı gruplarından biri olduğunu kanıtlıyor.. Albüm kapağını örten sis, hiç şaşırtmadan şarkılara da çökmüş. Uzaktan yankılanır gibi dokunan usta işi vokaller, farklıyı kucaklamaktan korkmayan ve bu yolla olgunlaşan melodiler, kalbin anlayacağı muğlaklıklarla örülü hikâyeler, uğultular… İkilinin müziğini belki de en iyi şekilde yansıttığından olsa gerek, albümün ismi de Hedonutopia’dan yola çıkarak Arzu Ütopyası konmuş. Ş.B.

“Kördüğüm”

Make Mama Proud – Make Mama Proud

(Bağımsız) 

Stoner/garage rock sahnesine hızlı ve bir o kadar güçlü bir giriş yaparak daha şimdiden kendisine sağlam bir yer buldu Make Mama Proud. Grubun genç üyelerinin uyumu ve bitmek bilmeyen enerjisinden olsa gerek; ortaya çıkan albüm baştan sona canlı, kurgusal ve değişken. İster yolda, ister ofiste, ister okulda, albümü dinlerken kafa sallamaktan ya da ansızın vokale eşlik edip bağırmaktan sakınmak mümkün değil.. Ş.B.

“Burning Witches”

Taner Öngür & 43,75 – Asrî Sadâ

(Tantana Records)

Müzikal mirası şimdiden 50 yıla ulaşan Taner Öngür, şevkle ve taze fikirlerle üretimini sürdürüyor. 2010’ların ortasında kurulan 43,75 grubuyla birlikte peş peşe gelen üçüncü albümünü Tantana Records’dan yayınlayan Türkiye’nin yaşayan psikedelik rock efsanesi, Asrî Sadâ’yı tematik bir albüm olarak kurgulamış. 1930 ve 1960 yılları arasında yayımlanmış gazetelerdeki tuhaf hikâyeler ekseninde hayat bulan albüm, editörlüğünü Gökhan Akçura’nın üstlendiği 16 sayfalık bir gazete eşliğinde yayınlandı. C.K.

“Cihangir Vampiri”

Ezhel & Ufo361 – Lights Out

(Stay High)

Ezhel’le Ufo361’in teklilerini taçlandıran albüm, aynı zamanda yabancı şarkılarıyla Ezhel’in “yurt dışına açılma” takvimini hızlandıracak gibi. “Zombie” şarkısı dans ettirmeye hazır flow’uyla öne çıkarken “Schwarz & Weiss” ve “Yemin Olsun” şarkıları vurucu sözleriyle de adından uzun süreler söz ettirecek. B.Ç.

“Schwarz & Weiss”

Selen Gülün – Many Faces

(iKi Müzik)

Kayıtları Japonya ve İtalya’da yapılan Keisuke Ohta ve Marcello Allulli gibi isimlerin eşlik ettiği, Selen Gülün’ün kendi imkânlarıyla kaydettiği ve yayınladığı albümün yarısı Gülün’ün bestelerinden; diğer yarısı ise doğaçlama kayıtlardan oluşuyor. Tekrar tekrar dinlenecek, huzurlu bir albüm olan Many Faces canlı performanslarıyla da yeni yüzlerini ortaya koymaya devam ediyor. B.Ç.

“Many Faces”

The Kites – Sunset Vibes

(Audioban)

İki çocukluk arkadaşının uzun yıllar boyunca harmanlanmış müzikal birlikteliğinin bir ürünü Sunset Vibes. Farklı coğrafyalardan tınıları, funk’tan psikedelik rock’a uzanan bir skalada işliyor ve nitelikli kompozisyonlarla dikkat çekiyor. Sunset Vibes, ismiyle de son derece uyumlu tınılarıyla her dinleyişte güzel hislerle içinizi ısıtmayı vaat ediyor. C.K.

“Friendly Fire”

Volkan Ergen – Volkan Ergen Hoşnutluk Vadisi Orkestrası

(Bağımsız)

Doğaçlama tabanlı deneysel üretimleriyle tanıdığımız müzisyen Volkan Ergen, 2019 yazında üçlüsüyle yayınladığı albümünün ardından özel bir çalışmayı hayata geçirdi. Volkan Ergen Hoşnutluk Vadisi Orkestrası isimli 11 şarkılık albümde Şevket Akıncı, Hazal Döleneken, Alper Maral, Ross Daly, Tolga Tüzün gibi isimlerin de arasında yer aldığı kalabalık bir müzisyen grubu, Ergen’in ürettiği “şartlanmış olasılık” kavramını bir orkestra düzenine aksettiriyor ve çok sesli, zihin açıcı bir dinleyiş sunuyor. C.K.

“Akşam”

In Hoodies – Recalibrated Expectations

(Xgergedan)

Sakinleştirici bir sound üzerine dikkatle yerleştirdiği sözlerle duruşunu kazanan ikinci albümüyle, dinleyenin rahatlıkla içselleştirebileceği bir dünyanın kapılarını araladı In Hoodies. İçimizdeki saklı düşünceleri, duyguları lirik ifadeleriyle üst üste yığan Recalibrated Expectations, bizi aynaya döndürüyor. Ş.B.

“Man Down”

Aga B – Muaf

(Basemode Records)

Aga B’nin benzersiz akışıyla adeta gövde gösterisi yaptığı albüm, aslında farklı dönemlerde yazılmış farklı türde şarkılardan oluşuyor. Albüme ayrıca “3500” şarkısında Ezhel, “Sırıtcaklar, Sırıt” şarkısında Kamufle konuk oluyor. Aga B’nin yeniliğe açık tavrı “Kafi” ve “Yoğun Solu” şarkılarındaki lo-fi denemelerde de kendini belli ediyor. 9 şarkının neredeyse her birinin bambaşka güzelliklerle donatıldığı albüm, özellikle Amerika’dan son yıllarda pek çok örneğini duyduğumuz, janr sınırlarını kaldıran rap müziğe yakın yerli çalışmalardan biri. B.Ç.

“Algımız Pis”

Helak – Inferno

(Bağımsız)

Yedi uzun soluklu parçadan oluşan ilk Helak albümü Inferno, post-metal ve sludge gibi türlere merak duyan dinleyicilerin kulaklarına bu coğrafyadan çalınan en nitelikli albüm olabilir. Bu ilk albüm, içinde vakit geçirdikçe derinleşen bir deniz gibi. Daha önce Feza, Engulfed, Hell Sodomy ve Goblinshark gibi gruplarla karşımıza çıkan Moklich, K. ve Onur Başkurt’un yeni güç birliği, boğazınızın yırtıldığından ve boynunuzun tutulduğundan emin olmak isteyen parçalar ve atmosferik sekansları harmanlıyor. C.K.

“Inferno, Pt. V”

Kam – Kam

(Shalgam Records)

Folk ve caz arasında gidip gelen enstrümantal albüm Kam, Hayyam Stüdyoları’nda kaydedilmiş ve Anadolu motiflerine caz yorumu katan doğaçlama partilerle dolu. Bu geçişlerin güçlü bir şekilde hissedildiği “Amad” şarkısının yanı sıra, albümün neredeyse her şarkısında çok seri tempo geçişleri var. Grup üyelerinin bireysel yetenekleri bu geçişleri yumuşaklaştırmayı mümkün kılıyor ve “Fiksasyon”daki trompet soloları gibi şaheserlerin önünü açıyor. B.Ç.

“Amad”

Grup Ses & Elektro Hafız – Varyete

(Zel Zele)

Yılın en üretken isimlerinden Grup Ses’in 2019’da bize sunduğu bir diğer güzellik de Elektro Hafız’la hayata geçirdiği Varyete oldu. Tanıdık olanın üstüne bir parça delilik ekleyerek alışılagelmişin dışında müzikal bir yol çizen ikili, sadece tınılarıyla değil sözlerle de kendini genelden sıyırdı. Konukların da leziz ziyaretlerde bulunduğu Varyete hem dinlemesi hem de eşliğinde dans etmesi ayrı keyif veren bir albüm. Ş.B.

“Yarım Pansiyon (Da Poet Remix)”

Çıkıntı – Serseriliğe Hitabe

(Mevzu Records)

Antalyalı hip hop sanatçısı Çıkıntı, sekiz şarkılık Serseriliğe Hitabe albümüyle 2019’un karakteristik çıkışlarından birine imza attı. Geniş ve etkileyici Mevzu Records kataloğunun sunduğu güzelliklerden biri olan albüm, Ozan Noiz imzalığı beatler üzerine Çıkıntı’nın gerçek ve filtresiz anlatısıyla leziz bir alternatif hip hop vaat ediyor. C.K.

“Reddet!”

Can Tan – Soul Path

(Shalgam Records)

İstanbul’un bağımsız müzik sahnesinde Robotik Hayaller, Toz ve Toz, Motor Moose gibi birçok farklı grup bünyesinde yaptığı üretimler ve solo çalışmalarıyla tanıdığımız Can Tan’ın uzun bir aranın ardından gelen albümü Soul Path, yerli sahnede yılın en etkileyici konsept albümlerinden biri. Soul Path’te Can Tan, hayalî arcade oyunları için yazdığı müzikleri bir araya getiriyor ve nostaljisi yüksek bir maceraya çağırıyor. C.K.

“Shinobi”