Ne dinlesek: John Frusciante, Faithless, Hedonutopia, Jesu ve dahası

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden Bant Mag. radarına takılanlar… Güncellenen Spotify listemiz hemen aşağıda!

ALBÜM: John Frusciante – Maya
(Timesig)

Frusciante’nin yakın zamanda kaybettiği kedisi Maya’ya adadığı aynı isimli albüm, müzisyenin kendi adıyla yayımladığı ilk elektronik müzik işi. Bilgisayar ve makinelerle müzik yapmaya düşkünlüğünü birçok kez dillendiren Frusciante, gönülden bağlı olduğu UK jungle sahnesine selam duran albümünde nitelikli prodüksiyonlara imza atıyor.

TEKLİ: sinanılmaz – Sapkın Sirk
(Lordlar Sofrası Records)

Bağımsız sahnenin yeni seslerinden sinanılmaz, “Sapkın Sirk”le şarkı yazımı ve prodüksiyon anlamında keşiflere açık olduğunu gösteriyor. Alaycı sözlere eğlenceli ve döngüsel vuruşların eşlik ettiği şarkı, düşsel bir akışa sahip.

ALBÜM: Juana Molina – ANRML
(Crammed Discs)

Meksika’da gerçekleşen NRML Festival’da dünyanın karantinaya girmesinden kısa süre önce kaydedilen ANRML, Molina’nın ilk canlı albüm kaydı. Tarihsel açıdan da dünyanın “önceki” hâline kapı açan bu albümde Molina’nın çılgın enerjisiyle gözlerinizi kapatıp kendinizi özlenen konser atmosferinde bulabilirsiniz.

ALBÜM: Hedonutopia – Beyaz Durak
(Dokuz Sekiz)

Yedi şarkılık bir albüme bu kadar fazla duygunun sığması şaşkınlık verici olabilir. Kerem Feyzi ve Fırat Külçek’in kısa aralıklarla yayımladığı albümlerinin son halkası, hem bir olgunluk işi hem de en içten şarkılarının bir derlemesi.

TEKLİ: Bade Nosa – Küskün Yolcunun Türküsü
(Ada Müzik)

Behçet Necatigil’in 1970’de bestelediği “Küskün Yolcunun Türküsü”ne leziz bir Bade Nosa yorumu. Karmaşık zamanlardan geçerken, Bade Nosa’dan duyduğumuz “Dünya böyle gidiyorsa, elbet bir nedeni vardır” dizeleri hafif bir esinti etkisiyle yüreğimize su serpiyor.

ALBÜM: Faithless – All Blessed
(BMG Rights Management)

Dans müziğin ikonik gruplarından Faithless 10 yıl aranın ardından All Blessed ile huzurlu bir gece hissinin kapılarını aralıyor. Maxi Jazz artık ekipte yok ama grup verdiği uzun aranın ardından poetikliğinden bir şey kaybetmediğini ispatlıyor.

ALBÜM: Songhoy Blues – Optimisme
(Transgressive Records)

Ülkesindeki iç karışıklıklar yüzünden “ev”ini terk etmek zorunda kalan Malili grup Songhoy Blues üyelerinin albümü, derin bir groove ile insan haklarının tanınmasına çağrı yapıyor. 

TEKLİ: Jesu – Alone
(Avalanche Recordings) 

Son yılları iş birliklerine odaklanarak geçiren Justin K. Broadrick, temmuz ayında Never isimli bir EP’yle Jesu’yu canlandırmıştı. Şimdi de yeni bir albüm yaklaşmakta. Terminus isimli albüm 13 Kasım’da yayımlanacak. İlk tekli “Alone”da shoegaze tınıları ön planda.

TEKLİ: Yaren Eren Budak – Bir Çağ Eşiği
(Bağımsız)

Ses tasarımcısı, melodilerle dans eden deneysel elektronik müzik bestecisi ve içindeki sesi çellosuyla konuşturan çellist Yaren’le tanışın. “Bir Çağ Eşiği”, çevresel krizlere dikkat çekerken melodik doğasıyla uyum içinde bütünleşen, özenle hazırlanmış video klibiyle de büyülüyor.

ALBÜM: Laura Veirs – My Echo
(Bella Union)

Amerikalı müzisyenin tam on birinci stüdyo albümü. “Another Space and Time” ve “Freedom Feeling” gibi favorilerimizle birlikte albümdeki parçaların birçoğu, müzisyenin “Secret Poetry Club” adındaki şiir kulübü için yazdığı şiirlerin bestelenmesiyle dünyaya gelmiş. 

ALBÜM: clipping. – Visions of Bodies Being Burned
(Sub Pop)

Deneysel hip hop sahnesinin özgün ekiplerinden clipping.’in yeni albümü. Kural ve sınır tanımayan, politik söylem ve mesajlarla dolu bir müzik evreni. Surata tokat etkisine sahip 16 şarkı barındırıyor.

EP: PUP – This Place Suckcs Ass
(Dipper Records / Universal Music Canada)

Toronto punk’ının temsilcisi PUP, yeni koleksiyonuyla bu yılın kasvetli fırtınasından kurtarmaya geldi. EP’de daha önce dinlediğimiz “A.M. 180” ve “Anaphylaxis”e ek olarak taptaze dört şarkı daha var.

ALBÜM: Gorillaz – Song Machine, Season One: Strange Timez
(Parlophone)

Gorillaz’ın her ay bir tekli paylaşan Song Machine isimli düet projesinin ilk albümü. Beck, St. Vincent, Tony Allen, Robert Smith, Fatoumata Diawara, Peter Hook, Joan as a Police Woman, CHAI, Skepta gibileriyle yapılmış parçalarla bir festival etkisi yaratıyor. Fakat ne yazık ki albümün büyük kısmı, konuk isimlerin vaat ettiği heyecanı yaşatmaktan uzak kalıyor.

ALBÜM: FEVER 333 – Wrong Generation
(Roadrunner Records)

Sekiz parçalık Wrong Generation albümü, Mayıs 2020’de George Floyd’un polis tarafından katledilmesiyle yeniden dalgalanmaya başlayan Black Lives Matter bayrağını arşa çıkarıyor. Adaletsizliği, polis şiddetini ve ırkçılığı mesele eden albümdeki her parça, içinde bulunduğumuz zamanın yanlışlarına ışık tutmakta.

TEKLİ: Brí – Burying
(Bağımsız)

İrlandalı elektro-folk sanatçısı Brí, yumuşak sesinin ve etkileyici melodilerin uyumlu bir kompozisyon oluşturduğu bir evrenden sesleniyor. İlişkilere buruk bir perspektiften bakan şarkıyı Brí, güçlülük ve zayıflık arasında bir dans olarak nitelendiriyor.

ALBÜM: VA – After Dark 3
(Italians Do It Better)

Johnny Jewel’ın plak şirketi Italians Do It Better’ın 2007 yılında başlayan After Dark yolculuğu üçüncü derlemeyle devam ediyor. Chromatics, Farah, Guy Gerber, Desire ve dahası sizi bekliyor.

Albüm: Jeff Tweedy – Love Is The King
(dBpm Records)

Solo kariyerinde ilerleyen Wilco üyesi Jeff Tweedy, pandemi dönemini verimli geçiren sanatçılardan. Mutlu ve sakin bir havaya hâkim olan albüm, yağmurlu ve yavaştan soğumaya başlayan sonbahar günlerinde kahvenize eşlik edebilecek huzurlu bir arkadaş.

TEKLİ: Edith Frost – Little Sign
(Drag City)

Mayıs ayında 15 yıllık sessizliğin ardından yayımladığı şarkısı “Nothing Comes Around”la gündeme gelen Edith Frost, “Little Sign” ile geri dönüşünü sağlamlaştırıyor. Sanatçı, hayranlarını oy kullanmaları için teşvik eden bir yazı eşliğinde paylaştığı şarkıda umutlu tınlayan sesiyle 60’lara göz kırpıyor.

ALBÜM: Junglepussy – Jp4
(Jagjaguwar)

Junglepussy’nin dördüncü albümü rap-pop tarzından daha farklı soundlara kaydığını hissettirirken içinde birtakım sürprizler de barındırıyor. “Stamina”da hip hop efsanesi Three 6 Mafia’nın ilk kadın sesi Gangsta Boo’yu ağırlayan Junglepussy, Boo’ya yeni yetme şehir çocuklarına ve yapışkan erkeklere çıkışma fırsatı tanıyor.

TEKLİ: GRACEY – Don’t
(Polydor Records)

Bu sene 220 KID ile yaptığı iş birliğiyle adını sıklıkla duyuran GRACEY, yeni teklisinde çarpıcı bir ritmik kurgu eşliğinde “dürüstlük” arayışında.

ALBÜM: Ali Shaheed Muhammad & Adrian Younge & Azymuth – Azymuth JID004
(Jazz Is Dead)

Prodüktör Adrian Younge ve A Tribe Called Quest’ten tanıdığımız Ali Shaheed Muhammad, genç müzisyenleri ve müzikseverleri, müziğin bugünkü şeklini almasında rolü olan isimlerle tanıştırmak amacıyla Jazz is Dead çatısı altında caz, soul ve funk tınılarının efsanevî isimleri ile harikalar yaratmaya devam ediyor. JID’in dördüncü durağında Brezilyalı efsane Azymuth’la sambadan caza uzanılıyor. Albümdeki favorilerimiz arasında uzak galaksilerden sıcak ve sonsuz çöllere doğru bir keşfe çıkaran “Apocaliptico” var. 

EP: Melis Güven – İşaretler
(Epic İstanbul)

Alternatif sahnenin dikkat çekici isimlerinden Melis Güven’in yeni kısaçaları, kendi sesimizi ve ruhumuzu keşfetmeden; evrenin işaretlerini fark edemeyeceğimizi anlatıyor. Beş parçadan oluşan İşaretler‘den  “Mavi”  isimli şarkı için çekilen video klip de albümle aynı gün izlemeye açıldı. 

TEKLİ: Oneohtrix Point Never & The Weeknd – No Nightmares
(Warp Records)

30 Ekim’de yayımlanacak Magic Oneohtrix Point Never albümü için ağız sulandırma seansları, yılın adından en çok söz ettiren müzisyenlerinden The Weeknd’le yapılmış düetle devam ediyor. Şarkı bittiğinde pamuk gibi yumuşacık hissedeceğinizin garantisini verebiliriz.

TEKLİ: Blood From The Soul – Calcified Youth
(Deathwish, Inc)

Napalm Death’ten Shane Embury ve Sick of it All’dan Lou Koller’in 1993’te kurduğu Blood From The Soul, ikinci albümünü 27 yıl sonra yayımlıyor. Bu kez Embury’nin yanında yeni bir ekip var: Converge’den Jacob Bannon, Megadeth’ten Dirk Verbeuren ve Nasum’dan Jesper Liveröd. 

TEKLİ: Klor – Güneş Batıyor
(BBI Music Co.)

Deniz Dağlar Atalay, Ege Öztayfun ve Onur Sherifi’den oluşan Kadıköy çıkışlı synth-pop grubu Klor’un ilk teklisi, retro-fütüristik tınılarla 80’lerin oyun dünyasına götürüyor.

TEKLİ: Renksiz – Gökyüzü
(Bağımsız)

Özlem Akpınar Yiğit ve Arda Yiğit’in 10 yıldır üretimlerini sürdürdüğü projesi Renksiz’in yeni parçası. Bir ayrılık şarkısı olan “Gökyüzü”, giden sevgilinin ardından hayatın anlamını nasıl yitirdiğine dair.

TEKLİ: Casper Clausen – Used to Think
(City Slang)


Sarmal elektronik yapılarla yoğrulan bir dehlizde ağır ağır pişen “Used to Think” şarkısında Silver Apples, Cluster, Harmonia gibi 60’lar ve 70’ler kozmik müzik sahnesinden gruplardan etkileşimler duymak mümkün.

TEKLİ: Panda Bear – Atiba Song
(Bağımsız
)

Panda Bear arşivinden bir güzellik… 2010’da video sanatçısı Atiba Jefferson’ın kaykay kültürüne adadığı bir video için kaydedilen “Atiba Song”, ilk kez paylaşıldı.

TEKLİ: Hot Chip & Jarvis Cocker – Straight To The Morning
(Domino)

Hot Chip’in coşkulu synthesizer seslerine derin ve karakteristik vokalleriyle eşlik eden Jarvis Cocker, REALITE’nin yönettiği video klipte Guitar Hero’msu bir video oyununun içerisinde.

TEKLİ: Ah! Kosmos & Melike Şahin – Ukde
(Gülbaba Records)

“Ukde”, İstanbul ve Berlin ekseninde yaratıldı ve kaydedildi. Sözleri Melike Şahin’e, müziği ve prodüksiyonu Ah! Kosmos’a ait olan şarkıda ikiliye Cenk Erdoğan da yaylı tanburla eşlik ediyor.

Yazı: Asena Büyük, Aybüke Beren Kiraz, Ezgi Karaarslan, Naz Başaran