Ne dinlesek: Little Simz, Beak>, Jon Hopkins ve dahası

Tazecik albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

ALBÜM: Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert
(AGE 101)

10 parmağında 10 marifet Little Simz’in, bu senenin merakla beklenen işlerinden biri olan 19 şarkılık epik şaheserine kavuştuk nihayet. Günümüz rap sahnesinde sıklıkla karşılaştığımız beat temelli prodüksiyonlarla organik enstrümantasyonu buluşturan albüm, benzer temadaki şarkıları bir araya toplayıp aralara nefes aldıracak geçişler bırakarak dinleme keyfini artırıyor. İş birlikçisi Inflo’nun müzikal yaklaşımı ve Little Simz’in güçlü anlatıcılığının ürünü olarak, mevcut siyasi iklim, ırkçılık, cinsiyetçilik, ailevi hesaplaşmalar gibi konular etrafında dönen sözler etki alanını büyütüyor. Her ânı ince ince işlenmiş, detaylarındaki özenle dinleyeni mutlu eden, sıradan bir hip hop albümünden çok daha fazlası.

TEKLİ: Marie Dahlstrøm – He Is
(JFH Records)

Danimarkalı müzisyenin 30 haftalık hamile olduğu karantina günlerinden birinde, anne baba evindeki piyanonun başına geçip doğacak oğlunun her zaman dinleyebilmesi hayaliyle yazdığı ninni hisli şarkısı. Marie’nin güzel yorumuyla yankılanan aşırı içten sözlere, katmanlı vokaller ve yaylıların eşliği eklenince gözler yaşarabilir.

ALBÜM: L’Orange – The World Is Still Chaos, But I Feel Better
(Mello Music Group)

“Büyürken kendinizi depresif hissettiğiniz zamanlarda dünya bir kaos gibidir. Sonra, bazen kendinizi iyi hissedersiniz ama dünya hâlâ bir kaos gibidir.” North Carolina çıkışlı beatmaker L’Orange, yeni albümünün duygu durumunu böyle özetliyor. 23 parçalık bol konuklu koleksiyon, hem iyileşmeye hem de karanlığa gömülmeye dair akışkan bir iç dökümü.

TEKLİ: Develer – Nev-icat
(Balbazar Records)

2. kısa çalarıyla ekimde yeniden şehre inecek Develer kervanı bu kez müzikle inşa edilen bir Sanatorium’da konaklayacak. Yoldan gelen ilk seslerin sahibi “Nev-icat”, enstrüman çeşitliliğiyle coğrafyaları, efsunlu tınılarıyla ise zamanları birleştirerek şifa dağıtan bir parça.

TEKLİ: Jon Hopkins – Sit Around The Fire
(Domino Recording Co)

Goethe’nin, “Müzik akan mimaridir, mimari ise donmuş müzik.” sözünden ilhamla, müziği içinde yaşanılan, iyileştirici bir mekân olarak yorumladığı yeni albümü Music For Psychedelic Therapy’nin kapanış parçasında Jon Hopkins, müzisyen East Forest aracılığıyla eriştiği ruhani öğretmen Ram Dass’a ait 70’lerden kalma ses kayıtlarına, piyano empovizasyonuyla eşlik ediyor. Koro vokalleri ve ateş çıtırtısıyla meditatif etki katlanırken Ram Dass, zihni sakinleştirip kalbi açmayı öğütlüyor.

ALBÜM: SUUNS – The Witness
(Joyful Noise Recordings)

Artık yoluna bir trio olarak devam eden Kanadalı grup 5. stüdyo albümünde, ağustos böceği ötüşleri arasında galaksinin bir başka köşesinden sesleniyor sanki. Türler arası geçişleri ve özgün düzenlemeleriyle özellikle 2. yarıda vites artırıp son derece zevkli bir dinleme tecrübesi sunan The Witness’ın ilham kaynakları Can, The Flaming Lips, Portishead gibi gruplarmış.

TEKLİ: Bachelor – I See It Now
(Lucky Number Music Limited)

Bedroom pop akımının Los Angeles çıkışlı temsilcisi Jay Som ve New Yorklu alternatif rock grubu Palehound’un esas kişisi Ellen Kempner’in güç birliği, 90’lar rüzgârı üflemeye devam ediyor. İlk albüm Doomin’ Sun’ı takip eden bu yeni tekli, bir video çekiminin ardından evde takılırken ansızın çıkıvermiş. Aynı rahatlığı dinleme deneyimine de taşımayı başarmış Bachelor.

TEKLİ: Johnny Marr – Spirit, Power and Soul
(BMG)

2013’ten bu yana solo üretimlerini sürdüren The Smiths gitaristinin, uzun soluklu olacağını anladığımız Fever Dreams projesinden ilk parça. “Gospel hissiyatlı bir elektronik tını yaratma fikrim vardı. Kendi tabirimle, bu bir electro soul marşı.” diyor Johnny Marr.

ALBÜM: Lady Gaga – Dawn of Chromatica
(Interscope Records)

Arca, Rina Sawayama, Ashnikko, Planningtorock ve nice heyecan verici müzisyenin, Lady Gaga’nın son albümü Chromatica’daki parçalara yaptığı remiksler bir araya geldi. 14 remiksten oluşan albümün prodüktörlüğünü, orijinal albümde de Lady Gaga ile çalışan BloodPop® üstlenmiş. 

ALBÜM: Tom Misch – Quarantine Sessions
(Beyond The Groove)

Son yıllarda harlanan neo soul ateşinin, Londra kolundaki dikkat çeken isimlerden Tom Misch, caza yeni bir bakış getiren davulcu Yussef Dayes ile iş birliğinden çıkma nefis albüm What Kinda Music’in ardından lezzetli gitar cümleleri ve groove’a doyuran yeni koleksiyonu ile aramızda. Yetenekli, genç bir müzisyenin karantinasını eğlenceli kılmak için o dönem YouTube’da yayımladığı kayıtların bir toplaması olan albüm, Misch’in kaygısız, rahat soundunu sevenler için süper bir seçenek. Nirvana, Solange, James Blake gibilerinin coverları dışında Jordan Rakei, Marcos Valle gibi müzisyenlerle iş birlikleri de var.

TEKLİ: Kayra – Kanlı Karnaval
(Rinata Entertainment)

Bağımsız hip hop sahnesinin en yetenekli kelime oyuncularından Kayra, yarın yokmuşçasına içini döküyor. Öfkesi ve gırtlağına kadar birikenleri üzerimize savurduğu anlatısını Da Poet’in prodüksiyonuyla tamamlamış. Hetsama’nın çizgilerinden oluşan klibi de hemen burada. 

TEKLİ: Pictish Trail – Natural Succesor
(Fire Records)

İskoç elektronik pop müzisyeni Johnny Lynch namıdiğer Pictish Trail’ın, küresel ısınma, petrol yangınları gibi üretilmiş felaketlere karşı doğanın güçlerini birleştirerek insanlığa ceza verdiği bir senaryo hayaliyle bestelediği yeni teklisi. Bir bas gitar, fuzz pedalı, davul makinesi ve kimi elektronik numaralarla kaydedilen şarkı, tekrarlayan riff’in oluşturduğu kaotik atmosferi ve nakaratta gittikçe genişleyen, akışkan vokalleriyle hakikaten bir afete teslim olmuşsunuz hissi uyandırıyor.

TEKLİ: Beak> – Oh Know / Ah Yeh
(Invada)

“Beak>, geçtiğimiz yıl karantina günlerinde bir şarkı yaptı. İsmi “Oh Know”. Bu bir single olarak yayımlanmıyor. Sadece bu küresel kargaşaya rağmen hâlâ burada olduklarını ve müzik yapmaya devam ettiklerini bilmenizi istediler.” Geçtiğimiz mart ayında bu sözlerle paylaşılmıştı “Oh Know” ve klibi. Şimdiyse yanına “Ah Yeh” isimli bir yeni şarkı daha iliştirilerek streaming servislerinde. “Ah Yeh”, grubun en büyük ilham kaynaklarından Can’i bir zaman makinesine koyup bugüne ışınlamışlar gibi tınlıyor. 

TEKLİ: Tabi Tabi – Tabi Tabi
(Transferans Records)

Haossaa davulcusu Ozan Aktuna, özgür doğaçlama sahnesinin çok yönlü müzisyenlerinden Anıl Eraslan ve Kölnlü saksafoncu Angelika Niescier, 2020 başlarında İstanbul’da bir konser için bir araya geldi. Sahnede yarattıkları enerjiden ilhamla stüdyoya girip bir kez daha doğaçladılar ve ortaya janrlar ötesi, coşkulu ve iniş çıkışlı bir seans çıktı. 11 dakikalık “Life is Layf”, bünyede sarsıcı etkiler bırakıyor. 

TEKLİ: ABBA – “I Still Have Faith In You” / “Don’t Shut Me Down”
(Universal Music)

Son uzunçaları The Visitors’ı 1981’de yayımlayan dörtlü, yeni albüme Voyage adını vermiş. İsimleri 2018’den bu yana bilinen 2 yeni ABBA şarkısı “I Still Have Faith In You” ve “Don’t Shut Me Down”, artık aramızda. Grubun 40 yıl sonra gelen albüme dair verdiği ipuçları şöyle: “Albüme Voyage (Yolculuk) ismini verdik çünkü gerçek anlamda bilmediğimiz sulara yelken açıyoruz. Genç benliklerimizin yardımıyla geleceğe yolculuk yapıyoruz. Açıklaması kolay değil ama daha önce yapılmamış bir şey.”

ALBÜM: Spirits Having Fun – Two
(Born Yesterday Records)

New York ve Chicago çıkışlı rock dörtlüsünün, kulaklarınızın pasını silecek 2. albümü. Dinamik kompozisyonlar, yer yer caza yaklaşan çalımlar, masalsı vokalleriyle bir an bile yerinde durmadan sürekli yeni bir şeyler deneyen Two’yu dinlemek kesinlikle çok eğlenceli, aynı zamanda sonbaharın ilk günleri için de iyi bir eşlikçi.

EP: Cem Özel – Esra
(Sony Music Türkiye)

Birçok enstrüman çalan, şarkı yazan, söyleyen, prodüksiyon ve DJ’lik yapan geniş bir skalaya sahip Cem Özel’den 3 şarkılık yeni bir EP. Kendisine Mahmut Albulak, Serkan Emre Çiftçi ve Özgür Çıtır da eşlik etmiş. Şarkılar; synth-pop, soul, kara mizah ve electronica gibi eklektik etkilerin bulunduğu Aşk Ölmez (2018) albümünün kayıtları sırasında yazılmış. EP’nin ritmine hemen kapılıyor oluşumuzun ardında şarkılarla uzun bir süre derinlemesine uğraşılmış olmasının da payı var şüphesiz.

TEKLİ: Sting – If It’s Love
(A&M Records)

Yakında 70. yaşını kutlayacak Sting’in yıllara meydan okuyan üretme tutkusu, onun en takdire şayan yönlerinden biri olsa gerek. Kasımda yayımlayacağı, bir Otis Redding cover’ı hariç tamamı orijinal bestelerden oluşan yeni incisi The Bridge’in ilk tadımlığında müzisyen, durduk yere yüzde beliren gülümseme, o tuhaf, tanımlanamayan rahatsızlık hissi gibi aşk semptomlarını sıralayarak durumunu mecazi bir doktora teşhis ettirmeye çalışıyor. Islıklarla, alkışlarla içi kıpır kıpır eden, tatlı düzenlemesiyle neşelendiren, sevimli bir pop şarkısı.

ALBÜM: DJ Seinfeld – Mirrors
(Ninja Tune)

Armand Jakobsson’un Malmö-Berlin hattında hayat verdiği 2. DJ Seinfeld albümü. Geniş bir ilham havuzundan beslendiği, albümün henüz ilk yarısında kendini belli ediyor. Aile içinde yaşanan trajik olayların etkisiyle evde geçirdiği günlerde hem UK Garage tınılarından hem Italo disco’dan hem house estetiğine dalıp çıkmış.

TEKLİ: Virginia Wing – Soft Fruit
(Fire Records)

private LIFE’la 2021’in en sık döndürdüğümüz albümlerinden birine imza atan İngiliz trio Virginia Wing’den yeni bir leftfield pop güzelliği. “Soft Fruit” kahkahalarla açılıyor, mırıldanma gibi tınlayan vokallerini kırılgan melodilerle parlatıyor. 2 yılın ardından çıkacağı ilk turneyi bu tekliyle kutlayan Virginia Wing, pakete 2 tane daha önce yayımlanmamış remiks de eklemiş. 

TEKLİ: Abraskadabra – Cattle Life
(Bad Time Records)

Brezilyalı ska-punk grubunun âdeta geride kalan 1,5 seneye ithafen isimlendirdiği Make Yourself At Home albümüne doğru 2. duraktayız. Ülkenin aşırı sağcı başkanı Jair Bolsonaro, ekibin sivri dilinden nasibini almış.

ALBÜM: F.S. Blumm & Nils Frahm – 2×1=4
(LEITER Verlag GmbH & Co. KG)

4. ortak albümlerinde ikili, doğaçlama seansları esnasında keşfettikleri dub sevgisinden türeyen şarkılarını bir araya getirdi. Kelime haznesi oldukça geniş, yeni bir sonik dil öğrenmenizi sağlayacak albümden favorimiz ise “Raw Chef”.

TEKLİ: Ah! Kosmos & Özgür Yılmaz – Yarama Bastıkça
(Gülbaba Records)

Başak Günak’ın elektronik dehlizlere daldığı solo projesi Ah! Kosmos’un Ayyuka ve Kırıka gruplarının üyesi Özgür Yılmaz’la 3. iş birliği. Parçanın geri vokallerinde Elif Çağlar’ın gospel melodilerini duyuyoruz. “Yarama Bastıkça”; dolaylı kelime oyunlarıyla, mesafenin yarattığı gönül yarası ve gerekliliğinden bahsediyor.

ALBÜM: Iron Maiden – Senjutsu
(Parlophone Records)

İngiliz heavy metal efsanesi, tüm işleri arasındaki en uzun sessizlik olan 6 yılın ardından 17. albümü Senjutsu ile döndü. Albümün çoğu 7 dakikadan uzun süreli şarkılarıyla ilgili solist Bruce Dickinson’ın görüşleri şöyle: “İnsanların dikkat sürelerinin kısa olduğu iddiasını anlıyorum, ancak bunun doğru olduğuna yüzde 100 ikna olmadım. Bazı insanlar elbette öyle ama bir şarkıdaki dramayı, ışığı ve gölgeyi anlayabilenler de var.”

TEKLİ: The Stranglers – This Song
(Coursegood)

Punk ikonları The Stranglers’ın 10 Eylül’de çıkacak albümü Dark Matters‘dan bir tekli daha. Şarkı gruba dair pek yeni bir şey söylemiyor ama klibinde İngiltere Premier Lig’in efsanelerinden Stuart Pearce’ı aksiyon dolu bir kovalamada takip ediyoruz. Buradan izlenebilir.

Yazı: İlayda Güler, Cem Kayıran