Ne dinlesek: Mira Calix, Shame, Alaska Thunderfuck ve dahası

Tazecik albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

ALBÜM: Mira Calix – a̶b̶s̶e̶n̶t̶ origin
(Warp Records)

İçinde sonik, kapağında görsel materyalleri kolajladığı a̶b̶s̶e̶n̶t̶ origin‘de Mira Calix, önceki kayıtlarının yanı sıra protestolardan, kısa konuşmalardan, enstrümanlardan alınmış sesleri bir araya getirerek müziğe dönüştürüyor. Avangart üslubu, verdiği mesaj ve üretim biçimiyle oldukça heyecanlandıran bir iş.

TEKLİ: Alaska Thunderfuck – wow
(Bağımsız)

RuPaul’s Drag Race’in en ikonik mezunlarından Alaska Thunderfuck’ın müzikal serüveninde disslerle dolu rap prodüksiyonları, LGBTİ+ marşları ve spoken word denemelerinden sonra sıra yeni bir janra geldi. “wow”, alışılmış rock band formasyonuyla kaydedilmiş; 2000’ler alternatif rock’ını andıran vokal melodileriyle şimdiye dek ürettiği tüm müziklerden ayrılan bir şarkı. Klibinde de Alaska’yı alıştığımız drag personasıyla değil; elinde kırmızı Jackson gitarıyla asi bir genç suretinde görüyoruz. PS: Davulcunun giydiği Alaska tişörtü bir harika!

Joan as Police Woman albüm kapağı.

ALBÜM: Joan as Police Woman – The Solution Is Restless
([PIAS] Recordings)

Joan Wasser’in, geçtiğimiz nisanda hayatını kaybeden Afrobeat efsanesi Tony Allen ve The Invisible’ın Dave Okumu’su ile birlikte kaydettiği, bir adet Damon Albarn düeti de barındıran en taze güzelliği. Karantina günlerinde ev stüdyosunda yapılan deneylerin yön verdiği koleksiyon, geometrinin şehvetle kesişimi, kuantum fiziğinin şiirselliği gibi ilginç konuları araştırıyor. Detaylarında zevkle kaybolunan, nefis bir albüm.

TEKLİ: Black Country, New Road – Bread Song
(Ninja Tune)

İngiltere çıkışlı yeni nesil post punk temsilcilerinden önümüzdeki şubatta yayımlayacakları ikinci albüm öncesi ikinci tadımlık. Steve Reich’ın Music For 18 Musicians’ında duydukları; bir bar uzunluğunun klarnet sanatçısının nefes kapasitesiyle belirlendiği şarkıdan ilhamla yazılmış. 6 dakikada birkaç defa doruğa ulaştıran, oldukça atmosferik bir iş.

TEKLİ: Kristine Leschper – Ribbon
(ANTI-)

Mothers’dan tanıyabileceğiniz Kristine Leschper, önümüzdeki martta ilk solo albümünü yayımlayacağını duyurmuştu. Bir başkasının niyetlerini okumaya çalışmanın gerginliğinden bahseden ikinci tekli, zengin düzenlemesiyle dikkat çekiyor. Etkileyici klibi ise hemen burada.

Gnod - La mort du sens albüm kapağı
ALBÜM: GNOD – La mort du sens
(Rocket Recordings)

GNOD’un 15 yıllık serüvenini ilk yıllarından bu yana takip edenler için nostaljik; grupla yeni tanışanlar için sağlı sollu savrulan yumrukların hedefi olmak gibi bir deneyim. Bangır bangır, gümbür gümbür, allak bullak gibi ikilemelerle tanımlanabilecek yarım saatlik bir kaosa çağırıyor İngiliz grup. İlk tekli olarak paylaşılan “Pink Champagne Blues”, açık ara favorimiz.

TEKLİ: Sıla Argun – Mayıs Şarkısı
(Bağımsız)

Ankaralı müzisyen Sıla Argun, yeni şarkısında minimal bir kompozisyonla dokunaklı bir atmosfer yaratmış. Bir nevi kendini teslim etme hâline ışık tutan sözlerini, huzur aşılayan çok sesli melodilerle sarmış. Üç dakikalık parçada vokalleriyle dans eden enstrümantasyonuna kimi alan kayıtları da eşlik ediyor.

TEKLİ: alt-J – Get Better
(BMG)

Solist Joe Newman’ın farklı zamanlarda yazdığı iki şarkıyı birleştirerek hayat verdiği “Get Better”, yoldaki alt-J albümüne doğru ikinci durağımız. Sabah saatlerinde, günün ilk kahvesiyle birlikte tadına bakmanız tavsiye. Newman’ın şarkının sözleri etrafında yarattığı hikâyeyi, Stefanie Grunwald 8-bit video oyunlarını andıran animasyon dünyaya taşımış ve harika bir iş çıkarmış. 

Snail Mail - Valentine albüm kapağı
ALBÜM: Snail Mail – Valentine
(Matador)

Snail Mail mahlaslı Lindsey Jordan’ın, 2018’de indie rock sahnesinde heyecan dalgası yaratan ilk albümü Lush’ın ardından gelen şöhretin bedelini, hayatın çelişkili yanlarını ve aşkı kurcaladığı ikinci koleksiyonu. Kırılgan vokaller ve gitarlara koyu tonlarda synth katmanları ve yer yer yaylılar eşlik ediyor bu kez. 

ALBÜM: ABBA – Voyage
(Polar Music)

İsveçli ikonik pop dörtlüsü ABBA’nın, ilk gündeme geldiği 2018’den beri merakla beklenen 10 şarkılık jübile albümü. Çoğunlukla nostaljik tınlıyor, bir güncelleme çabası hissediliyor elbette ama iddia edileni ne kadar karşıladığı tartışılır. Piyano ağırlıklı yumuşak baladlar ile synthlerin kol gezdiği enerjik dans parçaları arasında volta atıyoruz albüm boyunca. Kulaklar, neşeli bir romantizme ortak olmaya davet ediliyor. ABBA’yla bağ kurmuş dinleyenleri mutlu etmeye yeter, daha mesafeli bir yerden yaklaşanların ise döndüre döndüre dinlememesi muhtemel. Detaylı yorumlarımız için buraya.

TEKLİ: Arca – Prada/Rakata
(XL Recordings)

Venezuelalı müzisyen ve prodüktör Arca, KiCK serisinin ikinci albümü için 3 Aralık’a randevu verdi. Geri sayımı hızlandırmak istemiş olacak ki iki şarkısını birden tek bir klipte buluşturarak paylaştı. İlk parça “Prada”, psikoseksüel değişkenliğin bir kutlaması; ikinci parça “Rakata” ise bir dürtü olarak seks ve baştan çıkarmaya dair. Avatarlar ve tuhaflıklarla dolu distopik bir anlatı sunan, Arca’nın görsel dışavurumunu kusursuz bir şekilde yakalayan klibi Frederik Heyman’la bir ortaklık.

Terrace Martin - Drones albüm kapağı
ALBÜM: Terrace Martin – Drones
(Sounds of Crenshaw)

Caz – hip hop kesişimindeki işleriyle ilham veren müzisyen / prodüktör Terrace Martin’in groove’a doyuran, yüksek enerjili yeni uzunçaları. Siyah müziğinin tüm bileşenlerini duyduğumuz Drones’da Martin’e Kendrick Lamar, Snoop Dogg, Cordae, Kim Burrell, Smino, Leon Bridges, Ty Dolla Sign, Celeste, James Fauntleroy gibi isimler eşlik ediyor. 

TEKLİ: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul – Blenda
(Bounty & Banana)

“SIRI, bana nereye ait olduğumu söyleyebilir misin?” diye soruyor Charlotte Adigéry ve Bolis Pupul’un groove dolu kulüp güzellemesi “Blenda”. Soulwax’in prodüktörlüğünü üstlendiği şarkının bas yürüyüşü kulağımızda yankılanmaya devam ediyor. Klibinde ise onlarca garip sekansın peşi sıra aktığı bir televizyon ekranına, boş ifadeleriyle bakan çocuklara eşlik ediyoruz.

TEKLİ: Silk Sonic – Smoking Out The Window
(Atlantic Recording Company)

12 Kasım’a randevu verdikleri, Bootsy Collins eşlikli ilk albümlerinden “Silk Sonic Intro”, “Leave The Door Open” ve “Skate” parçalarını serbest bırakan yılın süperduosundan bir tekli daha. Kavurucu R&B armonilerinden oluşan aynı soundun devamı, klibi de burada.

Shame - The Side of the Sun tekli kapağı
TEKLİ: Shame – This Side of the Sun
(Dead Oceans)

2021’i sersemletici Drunk Tank Pink’le açmıştı Shame. Sene boyunca sık sık dönüp içine daldığımız 41 dakikalık maceranın ardından son düzlüğe girdiğimizde bir yenilik daha çıkardı şapkasından Londralı beşli. Drunk Tank Pink’e nazaran daha coşkulu ve “eğlenceli”. Solist Charlie Steen’in bir yandan sigara içip bir yandan deri ceketiyle kondisyon bisikletinde pedal çevirdiği görsel eşlikçisi de öyle. 

ALBÜM: Emma Ruth Rundle – Engine of Hell
(Sargent House)

Emma Ruth Rundle’ın lezzetli piyano armonileri, sade akustik gitarlar ve fısıltılarla falsettolar arasında gezinen aşırı duygulu vokalleri ördüğü yeni incisi. Gözünüzü kapattığınızdaki kadar karanlık ve sakin. Pencereniz hâlâ sislere bakıyorsa, dışarıyı bir de bu albüm eşliğinde izlemelisiniz.

TEKLİ: IDLES – Car Crash
(Partisan Records)

CRAWLER isimli yeni albümünü 12 Kasım’da salacak IDLES, kalp atışlarını hızlandıran bir tekliyi daha üzerimize savurdu. Gitarist Mark Bowen, şarkının isminde de referans verilen araba kazası etkisini sonik olarak da yaratmaya çalıştıklarını söylüyor. Eşlikçi klibi de çeşitli filmlerden kaza sahnelerinin bir montajı. Bir uyarı: Bu klip, trafik kazası deneyimi olanlar için tetikleyici unsurlar barındırabilir. 

Christian Lee Hutson - Strawberry Lemonade tekli kapağı
TEKLİ: Christian Lee Hutson – Strawberry Lemonade
(ANTI-)

Christian Lee Hutson’ın prodüksiyonunu Phoebe Bridgers ve Conor Oberst’a emanet ettiği yeni bestesi. “Strawberry Lemonade”i tam kas gevşeten parçalar çekmecesine koyacakken, “Acı, zamanda hareket edebilmenin bir yoludur” gibi sözlerin ve gitgide yükselen elektrik gitarın peşine takılarak hafızanın derinliklerine iniyoruz.

TEKLİ: Eralp Çalık – Kara Yosun
(Bağımsız)

Aralık 2020’den bu yana farklı duygu durumlarını titreştiren bestelerini tekliler hâlinde paylaşan Eralp Çalık’tan sonbahara yaraşır, tesiri yüksek bir parça. “Kaybedilen şeylerin arkasından duyulan aşina acılar” diye özetlemiş “Kara Yosun”un tematik dünyasını. Ortak hisler yarattığına şüphe yok. Canlı kaydedilen parçanın miks ve mastering işlemleri Mahmut Albulak tarafından yapılmış.

TEKLİ: Porcupine Tree – Harridan
(Sony Music Entertainment)

Steven Wilson’ın solo deneylerinin ardından İngiltereli progresif rock triosu, 13 yıl sonra bir albüm hazırladığını yeni bir tekli fırlatarak duyurdu. “Harridan”, açılışı yapan akıcı bas cümlesi, parlak vokalleri ve gergin synthleriyle Porcupine Tree âlemine aşina olanlar için çok fazla yenilik vadetmiyor. Ama albümde daha fazlasını duyacağımızı umuyoruz.

Cucusonic albüm kapağı
ALBÜM: VA – Cucusonic
(The Vinyl Factory)

Kolombiya’daki biyolojik çeşitliliğin küresel önemine dikkat çekmek amacıyla; kuşlar, yarasalar, kurbağalar gibi kimi canlı türlerinden ve onların yaşadıkları habitatlardan çıkan seslerin faklı biçimlerde duyulabileceği ve yorumlanabileceği olasılıkları araştıran bir derleme. Brian Eno, Coldcut, Kate Simko, Laima Leyton, Martyn Ware ve Matthew Dear gibilerinden toplan 16 beste.

TEKLİ: TNGHT – TUMS
(Warp Records)

Hudson Mohawke ve Lunice’in güç birliği TNGHT, 2 yılı aşkın bir aranın ardından yeni seslerle karşımıza çıkıyor. Sosyal medyada paylaştığı kısa videolarının yanı sıra Brockhampton, Shakewell, Charli XCX, Boys Noize gibileri için de nefis klipler hazırlayan Dan Streit’ın ellerinden çıkan videosunu izlerken ister istemez tebessüm etmeye, tüm dişlerle gülmeye başlayacaksınız. 

TEKLİ: Saba – Fearmonger (feat. Daoud)
(Pivot Gang)

Chicago rap sahnesinin yeni nesil yeteneklerinden Saba, üçüncü solo albümü Few Good Things için geri sayımı başlattı. Bir kez daha Daoud’la birlikte stüdyoya giren müzisyen, albümün hazırlık sürecinde korku ve endişelerinin aldığı kararlar üzerine etkisini gözlemlemiş. “Fearmonger” da tam olarak bu konu hakkında. Saba, parçanın ilham kaynağını “akıl dışı korkularımız” olarak tanımlıyor.

Yazı: İlayda Güler, Cem Kayıran