Ne dinlesek: Shamir, Idles, Mitski ve dahası

Tazecik albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Ne dinlesek Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

Ne dinlesek: Öne çıkan kayıtlar

TEKLİ: Shamir – Cisgender
(Bağımsız)

Philadelphia çıkışlı art-pop müzisyeni, travmalarıyla yüzleştiği yeni uzunçaları Heterosexuality’yi 11 Şubat’ta yayımlamaya hazırlanıyor. Güçlü davullar ve giderek çığlığa dönüşen yüksek vokallerin cirit attığı ilk tadımlıkta ikili cinsiyet sistemine âdeta savaş açan Shamir, geçtiğimiz ay izlemeye açılan “Gay Agenda”da olduğu gibi, “Cisgender”ın videosunda da kafasına boynuzlar taktığı, toynak biçiminde ayakkabılar giydiği yeni imajını devam ettiriyor. 

TEKLİ: Güneş Özgeç – Düş
(Bağımsız)

Söz, müzik, düzenleme ve prodüksiyonu Güneş Özgeç’e ait “Düş”, sürprizlerle dolu düzenlemesiyle, zıt ruh hâllerini üç buçuk dakikalık akışına ustalıkla serpiştiriyor. Şarkının nasıl ortaya çıktığını Güneş’ten dinleyelim: “İçine sürüklendiğimiz karmaşık düşlerden,  bulanık sulardan çıkışın bize bağlı olduğunu hatırlamak ve yardım isterken aslında kendi kendimizle konuştuğumuzun çelişkisini fark etmek, sonra bu çelişkiyle eğlenip, onu kutlamak ve onunla dans edebilmek hâllerinden doğdu şarkım.”

TEKLİ: Moses Sumney – Bystanders (in space)
(TUNTUM)

Aromanticism ve græ albümlerinden 14 şarkının yeniden düzenlenmiş canlı kayıtlarını kendi çektiği bir film eşliğinde, 10 Aralık’ta yayımlamayı bekleyen Moses Sumney’nin, Live From Blackalachia adını verdiği projesinden ilk güzellik. Dinamik bir synth yürüyüşünün üzerine lezzetli vokal oyunlarıyla inşa edilen parçanın hipnoz etkisini katlayan baş döndürücü video, yıldızlararası bir yolculuğa davet ediyor izleyeni.

ALBÜM: Kraków Loves Adana – Follow The Voice
(Bağımsız)

Deniz Çiçek ve Robert Heitmann’ın 2006 yılında kurduğu Kraków Loves Adana’nın melankolik ve gizemli dream pop yolculuğunda altıncı durak. Günümüz dünyasında çeşitli anlam arayışlarına ses veren albümden, bir 80’ler gençlik filminden fırlamış gibi tınlayan “Young Again”in dingin dünyasını çok sevdik.

TEKLİ: Nilüfer Yanya – stabilise
(ATO Records)

Yeni albümünün çıkış teklisinde, sarmal gitar melodileri üstüne Nilüfer Yanya’nın bir sayıklama gibi tınlayan karakteristik vokallerini duyuyoruz. Surf rock çağrışımlı nakaratına da bayıldık. Molly Daniel tarafından çekilen klibinde de önce Nilüfer’le yaya olarak, bisiklet başında ve bir arabanın arka koltuğunda sokakları arşınlıyoruz. Ardından loş mavi ışıkların altında gitarını eline alıyor müzisyen.

TEKLİ: Bade Nosa – İyi ki
(Mudita Records)

Bade Nosa ve Emre Can Sarısayın’dan aşklarını kutlayan yeni teklide, akustik gitar yürüyüşünün üstünde salınan duru vokallerle ikilinin ilişkisine dair naif bir anlatıya kulak veriyoruz. “İyi Ki”nin, izleyeni çiftin araba yolculuğuna tanık ederek şarkının sözlerini pekiştiren tatlı bir klibi de var.

ALBÜM: Silk Sonic – An Evening With Silk Sonic
(Atlantic Recording Corporation)

Hip hop ve R&B sahnelerinin popüler kültürdeki nitelikli temsilcilerinden Anderson .Paak ve Bruno Mars’ı bir araya getiren yılın süperduosu, aylardır paylaştıkları teklilerle enerjiye ihtiyaç duyduğumuz anlarda başvurabileceğimiz bir alternatifin yolda olduğunu dair sinyalleri vermişti. 70’lerin soul ve funk atmosferine ilgi duyanları kolayca yakalayacak, deyim yerindeyse ateş saçan bir koleksiyon An Evening With Silk Sonic. Thundercat ve Bootsy Collins katkılı “After Last Night”a dikkat! 

TEKLİ: Burning Spear – Mommy
(BURNING MUSIC PROD)

Reggae efsanesi Burning Spear yakında, 2008’e tarihlenen Grammy’li Jah Is Real’in ardından ilk kez, yeni şarkılardan oluşan bir albüm yayımlayacak. İlk tekli “Mommy”, çocuklarını tehlikelerden koruyarak ailelerini bir arada tutan kadınların varlığını dans ederek onurlandırmak için tatlı bir fırsat.

TEKLİ: M.I.A – Babylon
(Bağımsız)

Sri Lanka asıllı İngiliz müzisyen M.I.A., 2010’da yayımlanan Vicki Leekx mixtape’i ile birlikte yeni teklisini de bu yılın başlarında sunduğu NFT galerisine ekledi. Courage Kenny Rehabilitasyon Enstitüsü yararına, NFT formatında açık artırmaya sunulan “Babylon”un, genç M.I.A ve ailesinin 1993’teki görüntüleri eşliğinde, küçücük evlerde 10 kişi yaşamanın zorluğunu bilen mültecilere adanmış bir de klibi var.

TEKLİ: Vincent Baykal Ada – Bulutların Üstünde
(GTR Müzik)

Sapan grubuyla tanıdığımız Vincent Bakyal Ada, hikâyelerini tek başına anlatmaya 2020 başlarında start vermişti. 2000’ler indie pop çağrışımı yapan yeni şarkısı, tıkandığını hisseden ya da bir umut ışığı arayan kulaklara ihtiyaç duydukları motivasyonu vermek niyetinde.

ALBÜM: IDLES – Crawler
(Partisan Records)

IDLES’ın son yıllardaki yükseliş ivmesinin ardından büyük beklentilerle gelen dördüncü stüdyo albümü. Yine bir Kenny Beats ortaklığı. Mesaj yine ön planda ki bu IDLES’ı IDLES yapan detayların başında geliyor. Fakat sonik dünya ilk dinleyişlerde grubun kendi replikasını yaratma çabası gibi tınlıyor. Bu albümle biraz daha zaman geçirmemiz gerek.

TEKLİ: Mitski – The Only Heartbreaker
(Dead Oceans)

Mitsuki Laycock namıdiğer Mitski’nin, yaklaşan altıncı albümü Laurel Hell’den 80’ler synth-pop etkili yeni tekli. Müzisyenin, ilişkide her zaman kötü olan tarafı tasvir ettiği parçayla ilgili söylediği, “Belki de her zaman hata yapanın sen olma nedeni, deneyen tek kişi olmandır.” sözü, kimileri için aydınlatıcı bir mesaj olabilir. Mitski’nin kalp kıran personası içinde, kendisiyle birlikte dünyasını da ateşe verdiği klip, “The Only Heartbreaker”ın sonik hissiyatına oldukça iyi bir eşlikçi. 

TEKLİ: Birkan Nasuhoğlu – Yollar Bitmez
(Gülbaba Records)

Hem solo olarak hem de Yedinci Ev çatısı altındaki üretimlerine devam eden Birkan Nasuhoğlu’ndan, 2022’ye tarihlediği albüm öncesi ilk tadımlık. Müzisyen, kaybettiği kuzeni Ergin Nasuhoğlu anısına yazdığı parçayı, “Bu şarkımda, insanın kendi çaresizliği ile girdiği savaştan mağlup ayrılması gerçeği ile yüzleşiyorum.” sözleriyle anlatıyor. Prodüktör koltuğunda Can Güngör oturuyor.

ALBÜM: Irreversible Entanglements – Open the Gates
(International Anthem)

Ne dinlesek seçkimizde sıra haftanın en heyecan verici albümlerinden birinde. Moor Mother sahne adlı Camae Ayewa’nın güçlü vokal üslubu, dinleyeni tuhaf bir döngüye teslim eden bas yürüyüşleri, yırtıcı ritimler ve nerede ne söyleyeceği belli olmayan nefeslilerin katkısı ve işitsel hafızayı zorlayan kimi ilginç seslerle örülmüş kapkaranlık bir serbest caz koleksiyonu.

TEKLİ: Aux Animaux – Haunted
(Bağımsız)

Stockholm’de yaşayan müzisyen Gözde Düzer’in Aux Animaux mahlasıyla üzerimize savurduğu korku temalı synth güzelliklerine bir yenisi daha eklendi. “Haunted”ın kayıtlarında dark wave grubu ABU NEIN da yer almış. Bir hayli sinematik bir hava yaratan şarkı doğaüstü güçlerden, bilinmeyenlerden ilhamla yaratılmış. Parçanın bizzat Aux Animaux tarafından yönetilen klibi de bir kısa film tadında.

TEKLİ: Ahmet Ali Arslan – Çıplaktı Derede
(Universal Music Türkiye)

Ahmet Ali Arslan’ın ocak ayında yayımlanacak üçüncü stüdyo albümü Yeni Bir Kabuk’tan ilk tekli. İnsanı dinginleştiren, düşünmeye ve hissetmeye sevk eden söyleşiyile idealize edilen bir romansa ses veriyor bu kez. Tunahan Emre Bilgin yönetmenliğinde çekilen “Çıplaktı Derede” klibi de yeşil manzaralarıyla Artvin, Şavşat’a davet ediyor.

ALBÜM: Portico Quartet – Monument
(Gondwana Records)

Portico Quartet’ten, cazdan ambient’a doğru yüzerken bir ara post-rock akıntısına kapılıp geri döndüğümüz, geçmiş işlerle kıyaslandığında elektronik katmanlarının yoğunluğuyla dikkat çeken, oldukça atmosferik bir kayıt. Albümün adına referansla, hakikaten bir şeyleri anmış hatta onunla birlikte arınmış gibi bi his bırakıyor insanın üzerinde.

ALBÜM: Nihan Devecioğlu – Urban Lullabyes
(Whatabout Music)

Nihan Devecioğlu’nun yeni albümü Urban Lullabyes, arkadaşlıklara ve ev fikrine adanmış. 18 yıldır “evinden” uzakta yaşayan müzisyen, yeni müzikler vasıtasıyla kişisel yansımalar yakalamak adına şarkılarına farklı ülkelerden müzisyen dostlarını davet etmiş, kendi evlerinden ezgiler, ninniler yükseltmelerini istemiş. Ortaya çıkan iş çok sesli, çok kültürlü ve her dönemeciyle merak uyandırıcı. 

TEKLİ: Trixie Mattel – Hello Hello
(Bağımsız)

Drag Race dünyasının en büyük yıldızlarından birine evrilen Trixie Mattel, country etkileşimli albümlerinin ardından bir indie pop güzelliğiyle karşımızda. Şarkı hızla dile dolandığı gibi arkadaşları toplayıp video klibindeki harika koreografiyi canlandırma isteği de uyandırıyor.

ALBÜM: Aesop Rock x Blockhead – Garbology
(Rhymesayers Entertainment)

“Daylight” ve “None Shall Pass” gibi Aesop’un en sevilen parçalarının prodüktörü Blockhead ile 14 yıllık aradan sonra yapılan ortaklığın meyvesi. Medya ve iktidar eleştirilerinden kişisel acılara doğru uzanan sözler ve onların tansiyonuna incelikle uyumlanan yaratıcı altyapıların keyifli bir bileşimi.

TEKLİ: Kamufle x Çağrı Sinci – Fesupanallah
(Dikkat Records)

“Söyle! Fesupanallah! Söyle! Fesupanallah!” 2021 boyunca Lara Di Lara, Güntaç Özdemir, Aspova, Karya Çandar ve nice isimle düetler yapan Kamufle, bu kez Çağrı Sinci’yle güçlerini birleştirdi. Tüm parça boyunca devam eden bas yürüyüşü ilk saniyelerden dinleyiciyi etkisi altına alıyor, 90 BPM tayfasından Savai’nin scratchleriyle oldskool sulara dalıyor.

ALBÜM: Hedonutopia – Nergist
(Dokuz Sekiz Müzik)

Yedi yılda yedişer şarkıdan oluşan yedi albüm yayınlama planı tıkır tıkır işleyen Hedonutopia’nın altıncı durağı. “Kara bir kuş uçtu içimizden.” notuyla paylaşılan albüm, “Siyahı Makbul” parçasının Kutay Akyürek ve Sevinj Yusifova tarafından çekilen, melankolik videosu ile birlikte geldi. 

ALBÜM: Damon Albarn – The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows
(Transgressive Records)

İzlanda’daki evinin penceresinden gördüğü göz alıcı manzaranın içindeki müziği duymamızı sağlayarak bünyelerimize tatlı bir melankoli nüfuz ettiren Damon Albarn’ın yeni incisi. Doğanın tüm güzelliğini cömertçe sergilediği bu eşsiz coğrafyada akan şelalelerin, uçan kuşların, kaynayan volkanların ve daha nicesinin sesleri karışıyor şarkılara, bir hikâye olarak başından sonuna kadar kesintisiz dinlenmeli. KoleKsiyona dair duygu ve düşüncelerini bizzat müzisyenden dinlemek için, “Damon Albarn, İzlanda manzarası ve kendini sınırlandırmak” başlıklı röportaja göz atabilirsiniz.

TEKLİ: Vera – Kördüğüm
(Doğan Müzik Yapım)

​​Köklü alternatif rock grubunun beş şarkılık tekli serisinin ikinci halkası, 10 yıl öncesinin İstanbul’una selam vererek bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Bir rock baladı kıvamındaki parçada dörtlüye Londra’da yaşayan piyanist Onur Pastel eşlik etmiş. 

TEKLİ: Jenny Hval – Jupiter
(4AD)

Sekiz dakika uzunluğundaki parça, meğer 2015’ten beri Hval’in eskizleri arasındaymış. Tematik anlatıları her zaman üretiminin önemli bir parçası olarak konumlandıran (bkz. Virginia Woolf romanlarından esinlenen Blood Bitch albümü) müzisyen, bu şarkısının ortaya çıkışının kendiliğinden ve herhangi bir fikirle bağdaşmadan olduğunu şu sözlerle anlatıyor:  “Bu şarkının müziklerini 2015’te yazmıştım, hiçbir söz yoktu ve nereden çıktığını hiç anlamamıştım. Bir janrdan ötekine sanki bir slayt şov gibi süzülen tuhaf bir yaratıktı ve zillerle dolu bir nakarata çakılıyordu.” 

Yazı: İlayda Güler, Cem Kayıran