Ne dinlesek?: The Heliocentrics, Melike Şahin, The Strokes ve dahası

Taze yayınlanmış albüm ve teklilerden Bant Mag. radarına takılanlar…

Yazılar: Bulut Çakmak, Cem Kayıran, Efe Yel, Koray Soylu, Sava Kayhan, Şevin Bozhan

TEKLİ: Ed Harcourt – I’ve Been Away For A While

Chamber pop müziğinin büyüleyici seslerinden Ed Harcourt, iki yıllık sessizliğini 14 Şubat için özel olarak yayınlanan parçasıyla bozdu. Yönetmenliğini ikonik müzik fotoğrafçısı Steve Gullick’in üstlendiği, İzlanda’da geçtiğimiz ay çekilmiş bir kliple yayınlanan parça, müzisyenin sevgililer günü hediyesi olarak Bandcamp üzerinden ücretsiz olarak edinilebiliyor.

TEKLİ: Pearl Jam – Superblood Wolfmoon

Pearl Jam diskografisinin on birinci stüdyo albümüne doğru ikinci durağımız “Superblood Wolfmoon” oldu. Yedi yılın ardından yeni bir albüm kaydeden Pearl Jam’in ilk iki şarkı itibariyle sahaya sürdüğü yüksek enerjiden fazlasıyla memnunuz. Kısa, çılgın ve yaratıcı McCready sololarını da pek sevdiğimizi ekleyelim.

ALBÜM: The Heliocentrics – Infinity of Now

James Brown’dan Ennio Morricone’ye birçok ismin müziğinden parçaları yenilikçi bir psikedelik etnik müzikte bir araya getiren The Heliocentrics, üç yılın ardından yeni stüdyo kaydı Infinity of Now’ı yayınladı. Yaklaşık 20 yıldır birlikte olan grup, bu uyum sayesinde olağanüstü doğaçlamalara imza atıyor. Albümün açılış şarkısı “99% Revolution”la etrafınızı saran deneysel ve gizemli atmosfer, Infinity of Now’ın tüm akışına hayat veriyor. Favorilerimizden “Elephant Walk” da çarpıcı caz davulları ve üflemelilerle ortaya bir şaheser çıkarıyor.

TEKLİ: Gang Of Four – The Dying Rays 

Gang of Four’un kurucu üyesi, post-punk müziğinin gitar soundunun öncülerinden Andy Gill’in ölümünün ardından, grubun diğer üyeleri onun ölmeden önce yaptığı son kayıtlardan oluşan This Heaven Gives Me Migraines adlı bir EP yayınlamaya karar verdi. EP’den paylaşılan ilk tekli The Dying Rays, grubun 2015 tarihli albümü What Happens Next’te bir Herbert Grönemeyer düeti olarak yer almıştı. Şarkı, Gang of Four’un gitar soundundan uzaklaştığı kariyerinin son demlerinde, Gill için yakılmış elektronik bir ağıt gibi tınlıyor.

TEKLİ: The Strokes – Bad Decisions

2000’ler alternatif rock müziğine yön veren gruplardan biri olan The Strokes, canlı prömiyerini bir Bernie Sanders mitinginde yaptığı yeni parçası “Bad Decisions”la The New Abnormal albümü için geri sayımı sürdürüyor. Rick Rubin’in prodüktörlüğünü üstlendiği albümün ikinci teklisi, ilk tadımlık “At The Door”a kıyasla biraz daha tanıyıp bildiğimiz The Strokes’u hatırlatıyor.

TEKLİ: King Krule – Cellular

King Krule aklına eseni yapmaktan kaçınmıyor ve biz de onu övmekten sıkılmayacağız. Jamie Wolf işi müthiş bir animasyon kliple yayınlanan “Cellular”, yeni albüme dair beklentilerimizi arşa çıkardı. King Krule’un son numarası Man Alive!, 21 Şubat’ta yer yüzüne inişini gerçekleştirecek.

TEKLİ: Melike Şahin – Geri Ver

İlk solo albümünü sabırsızlıkla beklediğimiz Melike Şahin, bu kez her köşesinden hüzün damlayan bir tekliyle karşımıza çıktı. Sözleri Şahin’e, bestesi de Şahin ve Canberk Ünsal’a ait olan “Geri Ver”, müzisyenin iç dünyasının derinliklerine doğru çıktığı bir yolculuğa ses veriyor. Şarkı Melih Kun imzalı yalın ve etkileyici bir kliple birlikte paylaşıldı.

TEKLİ: Bilie Eilish – No Time To Die

2020 Grammy’lerine damgasını vuran Billie Eilish, yirmi beşinci James Bond filmi için bir şarkı kaydetti. “No Time To Die”, açılışını bir piyano eşliğinde yaparken sözleriyle de romantik bir ihaneti anlatıyor. Şarkının ilk kez Hans Zimmer ve eski Smiths gitaristi Johnny Marr ile birlikte Brit Awards’ta canlı olarak çalındığını da hatırlatalım.

TEKLİ: Hypnotic School – You Hold the Key

Can Aydınoğlu ve Rutger Muller’in kurduğu, daha sonra Nilipek’in de katıldığı Hollanda merkezli grup, en son 5 yıl önce Soundcloud’da “Time for a Move” teklisini paylaşmıştı. Geçtiğimiz yıl 2012’de çıkan “Tame the Memory” şarkısına klip çeken grup, bu geri dönüş hareketini yepyeni bir tekliyle taçlandırdı. Hülyalı bir melankoliyle bir kalp kırıklığını anlatan parça, ilerleyen aylarda gelecek yeni parçaların da bir habercisi.

ALBÜM: These New Puritans – The Cut (2016-2019)

“Size 14 Şubat Sevgililer Günü hediyemiz, aşkın ölümü üzerine” açıklamasıyla TNP sosyal medya hesaplarından 19 şarkılık albümlerini duyurduğunda biraz afallamıştık. Zira Inside The Rose albümünü daha geçtiğimiz yılın baharında yayınlamışlardı. İçeriğine bakınca anladık ki kapağında Inside The Rose temasına uyacak şekilde kırmızı ipek kumaş taşıyan ve sadece 500 adet basılan sınırlı sayıdaki albümün büyük bir kısmı yeniden yorumlanmış parçalardan oluşuyor. Albümde orkestra yorumlamaları ve Ossian Brown, Andrew Liles, Scintii gibi sanatçıların remikslerinin yanında grubun yeni şarkısı “If I Were You [Love At the End of Human Age]” ile de karşılaşıyoruz. Bu sene PSM Caz Festivali’nde de sahne alacak gruptan güzel bir arşiv çalışması.

ALBÜM: Habibi – Anywhere But Here 

Brooklyn’in süper beşlisi Habibi, kendileriyle aynı adı taşıyan ilk albümlerini takiben yayınladıkları ikinci uzunçalar Anywhere But Here’da Snail Mail’den Jay Som’a, Palmiyeler’den Pip Blom’a kadar genişleyen bir skalada duyduğumuz ‘güneşli’ indie pop’u, oryantal gitar titreşimleriyle bir araya getiriyor.      

TEKLİ: Lalalar – Sol Şeritte

Ali Güçlü Şimşek, Kaan Düzarat ve Barlas Tan Özemek üçlüsü, 2020’nin ilk güzelliği olarak bir Saltuk Erginer yorumu paylaştı. Arabesk dozunun iyice körüklendiği “Sol Şeritte”, ustalıkla kalp kırsa da dans ettirmeyi ihmal etmiyor.

EP: Le Butcherettes – DON’T BLEED

Garaj punk sularından kara göründü! Duo olarak, Teri Gender Bender ve Auryn Jolene ile hayatına başlayan Le Butcherettes, Rise Records sularında gemisini demirledi ve yeni bir EP ile bizleri selamladı. Bu sefer karışımına biraz pop unsurları da ekleyen grup, akılda kalıcı melodilerle dinlemesi keyifli bir albüme imza atıyor.

TEKLİ: Sary Moussa – In Praise of Shadows

Çocukluktan gelme seslerden beslenen bir albüme geldi sıra. Beyrut çıkışlı sanatçı Sary Moussa yeni albümünden paylaştığı “In Praise of Shadows” ile kendini hemen genelden sıyırıyor. Çocukluk lafını duyunca aklınızda huzur dolu bir parça canlanmasın. Dönemin siyasi travmalarına da değinen bu parça, karanlık atmosfere sahip deneysel bir elektronik.

TEKLİ: Coriky – Clean Kill

Washington çıkışlı kült post-hardcore grubu Fugazi’nin vokalisti Ian MacKaye ve basçısı Joe Lally’in de içinde olduğu trio Coriky, 27 Mart’ta yayınlanacak ve grupla aynı ismi taşıyacak albüm öncesinde ilk tekli “Clean Kill”i paylaştı. Mackaye’nin yumuşak vokalinin çevrelediği düşük tempolu girişi takiben ‘ehlîleştirilmemiş’, doğrudan ve patlayıcı post-hardcore’a yükselen parça, Fugazi geçmişine selam çakıyor.      

ALBÜM: Gazapizm – HİZA

Dört yıllık bir aranın ardından yeni bir albüm yayınlayan Türkçe rap sahnesinin heyecan verici isimlerinden Gazapizm, HİZA olarak isimlendirdiği çalışmasında ilgi çekici iş birliklerine de yer veriyor. Albümün 40 dakikalık akışında Gazapizm’e eşlik eden isimler arasında Cem Adrian, Gaye Su Akyol ve Deniz Sungur var.

TEKLİ: tētēma – Wait Till Morning

Mike Patton’ın uçsuz bucaksız müzik dehlizinin en egzotik projelerinden tētēma, 3 Nisan’da Ipecac Recordings etiketiyle yeni bir albüm yayınlıyor. Patton ve Avustralyalı müzisyen Anthony Pateras’ın iş birliği, âdeta dizginlerinden salınmış bir kabile ayininin müziklerini stüdyo ortamında canlandırıyor.

TEKLİ: Kidbug – Good Inside / Lovesick

Müjdemizi isteriz, yepyeni bir süpergrubumuz oldu! Swans, Best Coat, Eerie Wanda ve Dumb Numbers gruplarından üyelerin güç birliği olan Kidbug’ın temelleri, pek sevdiğimiz plak şirketi Joyful Noise’un verdiği bir partide atılmış. Kısa sürede bir albüm kaydeden ekip, bu çalışmayı 22 Mayıs’ta yayınlayacak. Aynı gün paylaşılan iki tekli “Good Inside” ve “Lovesick” vasıtasıyla Kidbug’ın kirli gitar tonlarının hâkim olduğu ses evreniyle tanışıyoruz.

TEKLİ: U.S. Girls – 4 American Dollars

İki yıl önce yayınladığı In A Poem Unlimited’la modern bir başyapıta imza atan Torontolu müzisyen Meg Remy, her yayınıyla farklı sulara doğru yöneldiği U.S. Girls projesiyle yine ilginç bir işe imza attı. Montreal’de toplam 20 session müzisyeninin katılımıyla canlı kaydedilen Heavy Light’tan paylaşılan ilk tadımlık “Overtime”ın ardından yine hareketli ve enerjik bir şarkıyla karşımızda U.S. Girls. “4 American Dollars” ismini taşıyan yeni U.S. Girls şarkısında retro funk hissiyatı ağır basıyor.

TEKLİ: Gökhan Türkmen – Kağıt 

Yerli popun üretken isimlerinden Gökhan Türkmen, yeni şarkısı “Kağıt”ı iki farklı versiyon eşliğinde paylaştı. Dinleyicilerini şaşırtarak şarkısını bir de Fransızca versiyonuyla kaydeden Türkmen, çevirisini Nathalie Reins’in yaptığı parça için uzun süre diksiyon eğitimi almış. 

TEKLİ: THICK – Bumming Me Out 

Efsanevî riot grrrl grubu Bikini Kill yıllar sonra ‘reunion’ konserleri için bir araya gelirken, Brooklynli trio THICK onlardan devraldığı bayrağı, 5 Years Behind albümü öncesinde bedroom-teen, lo-fi punk titreşimli “Bumming me Out”  teklisiyle taşımaya devam ediyor.  

ALBÜM: Kvelertak – Splid 

Geçtiğimiz on yılın çıkıştaki gruplarından; hardcore punk, black‘n’roll müziğinin İskandinav temsilcilerinden Kvelertak, son albümü Splid’de ilk üç albümünün formülünden vazgeçmeyerek, birbirinden güçlü ‘banger’larla metal müziğin farklı dönemlerine de selam duruyor.

TEKLİ: Caleb Landry Jones – Flag Day/The Mother Stone 

Heaven Knows What, Get Out, The Dead Don’t Die gibi filmlerle tanıdığımız Caleb Landry Jones, The Mother Stone albümü öncesinde müzik kariyerinin ilk işi “Flag Day/The Mother Stone”da yaylılar ve üflemelilerle bangırdayan barok orkestral düzenlemelerden, ‘Bowiesk’ tınlayan vokal/art rock titreşimlerine ve The Dresden Dolls-vari kabare müziğinin teatral enerjisine genişleyen etkileşimlerini yedi buçuk dakikaya görkemli bir performansla sığdırıyor.

TEKLİ: Ulver – Russian Doll

Bu sene albüm yayınlayacağı sözünü aldığımız Ulver sonunda ilk tekli “Russian Doll”u paylaştı. Norveçli grubun yayınladığı video klipte dansçı ve koreograf Annija Raibekaze’yi grubun eski albümlerinden Bergtatt – Et eeventyr i 5 capitler tişörtü içinde görüyoruz. Ulver’den pek alışık olmadığımız şekilde bir synth pop işi olarak önümüze düşen  “Russian Doll”, kendi içine doğru sonsuz kez tekrarlanan bir benliği çağrıştırıyor. 

ALBÜM: Moses Boyd – Dark Matter

Genç yaşına rağmen iki Mobo ödülü sahibi İngiliz müzisyen, bu albümünde caz davulcusu kimliğinin de ötesine geçerek eleştirmenlerden prodüktör kimliği ile tam not almayı başardı. Elektronik katmanlardan Afrobeat esintilerine geniş bir füzyon sunan albümde sanatçıya Poppy Ajudha, Joe Arman-Jones, Obongjayar ve Nonku Phiri gibi isimler de eşlik ediyor.

ALBÜM: Gülşah Erol – Scar

Avangart ve özgür doğaçlama alanlarında yaptığı nitelikli üretimlerle tanınan çellist Gülşah Erol yeni bir solo albüm yayınladı. Ambient, new age, psikedelik, elektronik yaklaşımlar ekseninde tamamı doğaçlama olarak kaydedilen yaklaşık bir saatlik albüm, müzisyenin akustik kayıtları dijital ortamda bir heykel gibi işlediği parçalardan oluşuyor.

TEKLİ: Burakbey – Sarbeni

Çıkış parçası “Canın Nasıl İsterse” ile 2019 başlarında karşımıza çıkan genç müzisyen, bu kez daha melankolik sözlerle hayat bulan ikinci teklisi “Sarbeni”yi yayınladı. Epic Istanbul etiketiyle yayınlanan parça Eren Erdol imzası taşıyor.

ALBÜM: Katie Gately – Loom

Loom, Katie Gately’nin annesinin ölüm sürecinde hazırlanmış bir albüm. “Kir ve tozdan yapılmış bir rahimde yaşıyorum’’ diyen ve annesinin kanserle mücadele sürecinin her bir aşamasını albümünde işleyen sanatçı; kasvetli sesler, derin vokaller ve dramatik bir orkestrasyon eşliğinde kendi ağıtını kulaklara ulaştırıyor.

ALBÜM: Shadow Show – Silhouettes

1960’ların garaj rock ve psikedelisini alın ve 21. yüzyıla sürükleyin. Tebrikler, Detroit çıkışlı üç genç kadından oluşan Shadow Show’a ulaştınız! Yeni albüm Silhouettes’in yapı taşları surf rock gitar tonları, armonik vokaller ve bol miktarda dans etme arzusu!

TEKLİ: Kolektif İstanbul – Minnoş

Fransa’da kurulan, Balkan ve Anadolu müziklerini modern caz, funk ve pop düzenlemeleriyle harmanlayan enerji yüklü Kolektif İstanbul, Ada Müzik etiketiyle yeni bir tekli yayınladı. Anonim bir şarkı olan “Minnoş”un Kolektif İstanbul yorumu, Fransız yönetmen Stephan Talneau tarafından kliplendirildi.

TEKLİ: Migos & Travis Scott & Young Thug – Give No Fxk

İlk defa Travis Scott’ın Astroworld turnesinde canlı söylenen parçanın stüdyo kaydı bu hafta klibiyle birlikte paylaşıldı. Epilepsi hastalarına bir uyarı yapmamızı gerektiren klip, 360 derece çekimler ve çeşitli görsel efektlerle fütüristik bir sunuma sahip.

TEKLİ: Angel-Ho – Kisses Taste Like Honey

Angel-Ho, yeni teklisiyle 24 Nisan’da yayınlanacak ikinci albümü Woman Call’u duyurdu. Genelde trans kimliğine dair şarkılara imza atan Güney Afrikalı sanatçı bu şarkıyı tutkulu bir aşka adamış. Neo pop ve deneysel kulüp müziği sularında yüzen Angel-Ho’nun şarkıda yer verdiği serbest caz çağrışımları dikkat çekiyor.

ALBÜM: Tame Impala – The Slow Rush

Tame Impala’nın uzun süredir beklenen albümü, grubun müziğinde çok yoğun hissedilen psikedeliden disko funk’a doğru hareketinin devam ettiğini gösteriyor. Kevin Parker’ın kendi karakterinden güç alan albüm, “Instant Destiny” gibi cesur yaşamı ve hemen ardından gelen “Posthumous Forgiveness” gibi pişmanlığı ifade eden şarkılarla uzun bir zamana yayılan ruhsal değişimleri anlatıyor.

TEKLİ: BlackLab – Insanity

Bu sene Londra’daki Desert Fest’le ilk defa ülkeleri dışında konser verecek olan Japon doom metal ikilisi BlackLab, sekiz buçuk dakikalık bir parçayla karşımızda. Mayıs’ta çıkacak yeni albümleri Abyss’in ilk şarkısı olan “Insanity” klibiyle birlikte paylaşıldı. Black Sabbath’tan esinlendiklerini sık sık dile getiren ikili, bu şarkıda da öfkeyle harmanlanmış vokal ve gitar riffleriyle dikkat çekiyor.

TEKLİ: Laura Veirs – I Was A Fool

Evliliğindeki sorunlara kafa yorarken zihninde bir şarkının oluşmaya başladığını fark eden Laura Veirs, bu şarkıyı eline gitarı alıp bir yandan da söyleyerek telefonuyla kaydetmiş. Bu orjinal kaydı üstünde oynama yapmadan paylaşan Veirs, aşk hayatındaki çaresizlik, yanılma ve pişmanlığı dile getiriyor. 

ALBÜM: Tennis – Swimmer

Kendi üretimlerine “minimal pop” gibi sevimli bir tanım yakıştıran bir çift var karşımızda: Alaina Moore ve Patrick Riley. İkilinin beşinci albümün isminin Swimmer (Yüzücü) olmasıyla ilgili de kişisel bir açıklama var: Moore’un suya karşı korkusu ve yüzmeyi ancak geçen sene öğrenmiş olması. İki albüm arası özel hayatlarında oldukça üzücü deneyimler atlatmış olsalar da bu albüm kesinlikle karanlık değil. Albüm taşıdığı bu hafifliğin yanı sıra, vokal ve synthlerdeki özgünlüğüyle de öne çıkmayı başarmış. Albüm âdeta aralarındaki bağın gücünü dünyaya fısıldıyor.