''Norveç Film Günleri'' bizi çağırıyor!

İstanbul Modern Sinema, şehrimizin sinematek damarlarından biri olmaya devam ediyor. Biz kuzeylilere, kendini kuzeyli hissedenlere bu soğuk günlerde büyük bir hizmet sunuyor ve yakın dönemde ismini sıklıkla duyduğumuz beş iyi Norveç filmini 4-7 Aralık tarihleri arasında bir araya getiriyor.

Film günlerinde yer alacak filmlere bakarsak ilk öne çıkan film belki de İstanbul Film Festivali’nde ‘’Altın Lale’’ ödülünü kazanmış Körlük (Blind). Film, içimizi parçalayan Reprise, Oslo, 31. August filmlerinin senaryosunu yazmış Eskil Vogt’un ilk uzun metraj denemesi. Istanbul Film Festivali’nde kaçırmış olanlar için perdede bir kez daha görmek için iyi bir şans.

Diğer bir film kara komedileriyle tanınan yönetmen Hans Petter Moland’a ait Buz, Kar ve İntikam (Kraftidioten), bu film de en son Filmekimi’nde gösterilmişti. Eğer kendinizi mutsuz hissediyorsanız bu filmi anti-depresan olarak düşünebilirsiniz, üstelik filmde, Lars von Trier’in en son, ‘’alkolden arındım artık film çekmeyebilirim’’ açıklamalarından sonra olası bir Trier filminde de göremeyebileceğimiz Stellan Skarsgard başrolde yer alıyor.

Ruh durumumuzu dengeleyecek diğer bir film Patrik Syversen’in Rovdyr filminin yazarlarından olan genç kadın yönetmen Nini Bull Robsahm’ a ait Hafıza Kaybı (Amnesia), Rovdyr’dan da tahmin edebileceğimiz gibi gerilim dozu yüksek bir filme benziyor.

Film günlerinin belgesel boşluğunu ise Gunhild Westhagen Magnor’un İyimserler (Optimistene) dolduruyor. 66 ve 98 yaşları arasında kadın voleybol oyuncularının ilham verici hayatlarını anlatan film 2013’te Norveç Uluslararası Film Festivali’nde Seyirci Ödülü kazanmış.

Film günlerinin son filmi ise Jan Vardøen’in ilk uzun metraj filmi Aydınlığın Yüreği (Heart of Lightness), böylece yeni bir yönetmeni keşfetme fırsatı da bulabilecekmiş gibi görünüyor.

Norveç ile başlayan bu film günlerinin de diğer İskandinav ülkeleriyle de devam etmesini yolun İzlanda’ya kadar uzamasını ayrıca istiyoruz!

Festivalde gösterilecek Körlük (Blind) filminin yönetmeni Eskil Vogt, Bant Mag. No:33’te sorularımızı yanıtlamıştı. Buraya tıklayarak röportajı okuyabilirsiniz.

Yazı: Müge Yıldız