Onarım Atölyesi, deprem mekânında adaleti konuşuyor

Hazırlayan: Eylül Ege

Onarım Atölyesi, “her yeni gün kendi hakikatinde daha haysiyetli bir dünya yaratmak isteyenler”e mikrofon uzatan bir podcast. Ekin Al’ın hazırlayıp sunduğu seri, üç özel bölümle depremin politikası ve toplumsallığını konuşmaya odaklanıyor. 

Onarım Atölyesi içinde tematik bir mini seri oluşturan bu sohbetler, Mekanda Adalet Derneği’nin İstanbul ve mekân çalışmalarını disiplinlerötesi bir yaklaşımla ele aldığı beyond.istanbul adlı yayınının Mayıs 2022’ye tarihlenen 12. sayısı “Mekânda Adalet ve Deprem” etrafında şekilleniyor.

MAD Kentsel Politikalar Program Sorumlusu Bahar Bayhan ile “Mekânda Adalet ve Deprem” sayısının konuk editörü, akademisyen Eray Çaylı’nın konuk olduğu ilk bölümde deprem tartışmaları sayısal göstergelerin ötesine, toplumsal adalet eksenine çekiliyor. Afetlerin muhatapsızlaştırılması ve mevcut ekonomik politikalarla olan bağlantısı konu ediliyor.

Afetler esnasında toplumdaki kırılgan grupların taleplerini gözetmek ve haklarını korumak oldukça önemli. İkinci bölümde, bu grupların başında gelen çocukların yaşamını onarmak üzere nasıl yol alacağımızı öğrenmek üzere çocuk dostu kentler için çalışan Şehir Dedektifi oluşumunun kurucusu, şehir plancısı Gizem Kıygı’ya bağlanılıyor. Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon ekibinin de üyelerinden biri olan Kıygı, “çocuğun üstün yararı” ilkesinin detaylarını anlatıyor.

Mini serinin son bölümünde ise söz, tasarımcı Liana Kuyumcuyan’da. Bu kez afet koordinasyonunda kritik öneme sahip olan deprem toplanma alanlarının üzerindeki toplumsal mekânsal algı ve kullanım durumları odakta. Temel soru ise: “Kentsel boşluklara neden bir fonksiyon vermek zorundayız?

beyond.istanbul’un, “Mekânda Adalet ve Deprem” ile “Mekânda Adalet ve Konut Aktivizmi” sayıları depremlerin ardından online erişime açıldı; isimlerine tıklayarak okumak mümkün.