Oneohtrix Point Never’ın sürreel odaları

Oneohtrix Point Never, 30 Ekim’de buluşacağımız dokuzuncu stüdyo albümü Magic Oneohtrix Point Never’dan üç parçayı, Drive Time Suite başlığı altında eylül ayının sonlarında yayımlamıştı. Bu 3 parçadan biri olan ve Caroline Polachek’i vokalde duyduğumuz “Long Road Home”un artık sürreel bir klibi var.

Georges Schwizgebel’in yönettiği, 1982 tarihli kısa film Le ravissement de Frank N. Steindan ilham alan klip, “aşk ve dönüşüm üzerine romantik bir fabl” olarak geçiyor. Klipte iki yaratığın arasında yaşananlar, kısa filmdeki labirentvari, birbirine açılan benzer odalardan birinde kurgulanıyor. Bu odalar bir tiyatro sahnesine dönüştürülerek üçüncü boyuta taşınmış. Filmin önemli unsurlarından ışık, gölge ve renk paleti ise aynen korunmuş.  

Tabii bu klip, Oneohtrix Point Never (ya da gerçek ismiyle Daniel Lopatin’in) Schwizgebel’in hayli karanlık kısa filminden yaptığı ilk alıntı değil. 2013 tarihli R Plus Seven albümünün kapağındaki görsel için de klipteki odanın aynısı seçilmişti. Bu mekân, Lopatin’in yıllar içinde ürettiği işleri birbirine bağlayan, onun yaratıcılığını sergilediği bir sahneye dönüşmüş. Tabii kısa filmin Michael Horowitz & Rainer Boesch ortak çalışması olan müzikleri de Lopatin’in müzikal anlamdaki deneysel arayışlarıyla aynı dilden konuşuyor.

Yönetmenler Charlie Fox ve Emily Schubert klip için fikirlerini, yakınlığın hem arzulandığı hem de kaçınıldığı bir dönemde olmamızdan yola çıkarak geliştirmiş. Grotesk ve şeytani yaratıkları  birbirine kur yapan sevimli kahramanlar hâline getirmekte karar kılmışlar. Schwizgebel’in filminin, yine bir yaratığın (Frankenstein’ın canavarının gelin karakteri ile karşılaşması) aşk hikâyesi üzerinden bir anlatı olduğunu hesaba katılınca, klibin gerçekliği kısa filmle iyice örtüşür hâle geliyor.

Albümün ismi Magic Oneohtrix Point Never ise, Boston’ın Magic 106.7 radyo istasyonunun isminin kimi zaman bu şekilde duyulmasından ileri geliyor. 

OPN son olarak 2018’de Age Of albümünü yayımlamıştı. Bu proje haricinde müzisyenin ismi son yıllarda filmlere yaptığı bestelerle anılmakta. 2017’de Safdie Kardeşler’in Good Time filmine bestelediği müziklerle Cannes’da En İyi Besteci ödülünü kazanmıştı. Ardından yine Safdie Kardeşler’in imzasını taşıyan ve geçtiğimiz yıl vizyona giren Uncut Gems’in müzikleri de Lopatin’e emanet edilmişti. 

Yazı: Biçem Kaya