Onların tahammülü yok!: Sleaford Mods

Nottingham’dan çıkan ve şu sıralar 40’lı yaşlarına gelen ikili Jason Williamson ve Andrew Fearn’den oluşan Sleaford Mods, 2012’den bu yana iki EP, üç albüm ve daha birçok çalışma yayınladı. Nevi şahsına münhasır canlı performansları, politikacılara saydırmaları, sürpriz bir şekilde yayınladıkları kitapları ve dahasıyla neredeyse geçtiğimiz sene boyunca haberlerini sürekli aldığımız isimlerden oldu. Yeni albüm Key Markets’ın üzerinden henüz bir ay geçmişken hem albümü hem de merak ettiklerimizi vokalist Jason Williamson’a sorma fırsatı yakaladık. 

Röportaj: Busen Dostgül, İllüstrasyon: Yağız Yılmaz

İkiniz de Lincolnshire’da büyüdünüz. Orada büyümenin size ne gibi etkileri oldu? Lincolnshire’daki günlerinize dair özlediğiniz herhangi bir şey var mı? Aslında çok bir şey özlediğimi söyleyemeyeceğim. Deneyimleriniz size birçok şeyi nasıl yapmanız gerektiğini öğrettiği gibi, özlem çekmemenizi de öğretiyor. Bu bakımdan Lincolnshire’ın bana, aksan ve mizaç anlamında bir şeyler kattığını söylemek pek mümkün. 

Harbinger Sound’la ilişkinizden biraz bahseder misiniz? Sizin için bir plak şirketinde olması gerekenler neler? Son albümünüz Key Markets için eminim ki birçok plak şirketi kapınızı çalmıştır ancak siz yine de Harbinger Sound’dan çıkarmayı tercih ettiniz. Harbinger Sound’un sahibi Steve aynı zamanda bizim de menajerimiz. Onun plak şirketinden yeni bir albüm daha yayınlamanın iyi ve doğru bir karar olacağını düşündük. Hepimiz de alışık olduğumuz bu düzende ilerlemenin daha kolay olacağını düşündüğümüz için onunla ilerledik. Şu durumda, yeni plak şirketleriyle karmaşık diyaloglara gerek yok.  

Prodigy’nin son albümüne konuk oldunuz ve gerçekten harika bir performans sergilediniz. Grupla daha önceden tanışıyor muydunuz? Birlikte şarkı yapma fikri nasıl oluştu? Liam bir gece bana mail attı ve onların yeni albümünde bir şeyler yapmak isteyip istemediğimi sordu. Ben de ilgilendiğimi söyledim ve ardından çalışmalara başladık. Sonrasında üzerinde çalışmam için bana bazı ritimler yolladı. Tüm bu çalışmanın sonunda da ortak bir kararda buluşmamız çok zor olmadı. Prodigy gerçekten çok iyi ve onlarla çalışmak benim için bir onur.

Key Markets albümünün özellikle Jason için çocukluk dönemi açısından özel bir anlamı olduğunu düşünüyorum. Bu albümün diğerlerinden hangi anlamda farklı olduğunu düşünüyorsun? Biraz olgunlaştığımı hissediyorum. Prodüksiyon anlamında daha güçlü ve netiz artık. Bu albüm artık bir punk çığlığı ve bol gürültü yerine daha gerçekçi geliyor. Ama her şeye rağmen kulağa mükemmel geldiğini söyleyebilirim.  

Albümde Boris Johnson’ın adını sık sık duyuyoruz ve hattâ David Gandy ve Russel Brand’in de isimlerini geçtiği başka şarkılar da var. Yaptığınız müzikle yolunda gitmeyen politik konulara da değinmeyi seviyor. Bu anlamda politik konulardan etkilenip de rahatsızlığınızı şarkılara yansıtmak istediğinizdeki süreç nasıl oluyor? Bu konudaki motivasyonlarınız neler? Herhangi bir şey bu süreci başlatabilir. Bu, siz televizyon izlerken de olabilir veya ben karımla alışveriş yaparken de. Bu tip konular hep etrafımızda ve elitlerin yalanları çok net olarak ortada. Durum böyle olunca bizi bir şeyler yapmaya iten temel olaylar bunlar oluyor.  

Röportajın tamamını okumak için buraya tıklayarak Bant Mag. No:42’ye ulaşabilirsiniz.