Pet Shop Boys soruyor: Yalnızlık nedir, nerededir?

Yazı: Eylül Ege

Synth pop’a boyadığı 80’leri takip eden 40 yılda yeni ufuklar keşfetmeye, üretmeye tam gaz devam eden Pet Shop Boys, prodüktörlüğünü James Ford’un üstlendiği Nonetheless başlıklı yeni albümünü 26 Nisan’da Parlophone Records etiketiyle paylaşacak. Tanışma şarkısı “Loneliness”, ocak ayının son günlerinde yayımlandı.

Pet Shop Boys, parçayı “kişiyi kendine döndüren sözlerle canlandırıcı müzik” diye özetliyor. Öyle ki dans pistlerinde nefes kesmeye gelen görkemli synth arpejleri ve zekice tasarlanmış, akılda kalıcı melodileriyle ışıl ışıl parlıyor “Loneliness”. Adından da anlaşılabileceği gibi yalnızlığı kurcalıyor “Nereye gidersen git kendini de yanında götürürsün. Saklanabileceğin hiçbir yer yok hayatına musallat olan yalnızlıktan.” gibi yüzleştirici dizelerle. 

Yaralı bir gururun gölgesinde kendinden kaçan, ona yenilmemek için mücadele eden, içten içe parçalananlara yazılmış bir şarkı olduğu âşikar. Zira tek başınalık değil kastettiği; birine sadece temas ederken ya da çoktan bağlanmışken bile duyulabilecek, insanın kendi kendisini bıraktığı yalnızlık. Temel sorusu ise şu: “Herkesin düşünmek için zamana ihtiyacı vardır. Kimse aşksız yaşayamaz. Ah, tahmin edemiyor musun? Yalnızlığa sırtını dönmen için sana şimdi kim yardım edecek?”

Bu kayıp ruh hâlini, bu tür bir yalnızlığın kendi içindeki yıkıcı ihtişamını, kalabalık gülüşlerin arasına saklanışını takip eden bir klibi de var “Loneliness”ın. Alasdair McLellan imzalı videoda, 1992 Sheffield’ında fabrika işçiliği yapan genç bir “Yunan heykeli”nin (bu tipolojideki bir oyuncu özellikle seçilmiş olmalı) cinsellikle, birliktelik ve yalnızlıkla, yaşamla ilgili arayışlarını izliyoruz. Müthiş bir görüntü yönetimi eşliğinde kentin spor salonlarını, otobüs duraklarını, türlü tuvaletlerini, lunaparkını arşınlıyoruz. 

Pet Shop Boys’a dair akademik bir kitap

Grubun 40 yılı aşan mirasının; kuir kültürü, kimlik ve toplumsal dönüşümler üzerindeki etkilerini kurcalayan The Pet Shop Boys and the Political adlı kitap da 8 Şubat’ta Bloomsbury etiketiyle yayımlandı. Akademisyen Bodie A. Ashton’ın editörlüğünde hazırlanan kitapta grubun farklı dönemlerine, üretimlerine, sahne şovlarına, ifade biçimlerine ve bunların yansımalarına ilişkin 12 makale dört bölümde bir araya getirilmiş. Detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.