Pınar Öğünç'ün salgın söyleşileri kitap oldu: “Pandemi Zayiatı”

Pınar Öğünç’ün pandeminin ilk günlerinde emekçileri odağına alan bir yazı dizisi olarak başlayan salgın söyleşileri, İletişim Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. Öğünç’ün farklı alanlardan 35 emekçiyle önce salgının başında, sonra birinci yılı dolmaktayken yaptığı kapsamlı sohbetleri içeren kitabın ismi Pandemi Zayiatı: Bir Yıldan 35 Hayat Hikâyesi. Kapağında da Murat Başol’un çizimleri yer alıyor. 

Emekçilerin korkularını, öfkelerini, umutsuzluklarını belgeleyen kitapta röportaj verenlerin özlemlerini, uyanışlarını, kendilerini güçlü hissetmelerini sağlayan deneyimlerini, geleceğe dair düşüncelerini de okumak mümkün.

Öğünç’ün Gazete Duvar’da yayımlanan yazı dizisi daha sonra Bizler, Sizler, Onlar adlı bir podcast serisine de evrilmişti. Yapımcılığını Görkem Kasal ve Nazlı Bulum’un üstlendiği serinin ses tasarımını ve miksajını Eli Haligua ile Fatih Rağbet, müziğini de Ekin Fil yapmıştı.

Kitap, İletişim Yayınları ve Gazete Duvar ortaklığıyla 18 Haziran’da raflarda.

Öğünç’ten Pandemi Zayiatı üzerine

DEPO / Tütün Deposu Proje Koordinatörü Asena Günal’ın Pınar Öğünç ile bu yazı dizisine ve kitaplaşması süreçlerine dair yaptığı söyleşi de ilginizi çekebilir. British Council Türkiye’nin WOW Istanbul etkinliği kapsamında gerçekleşen söyleşide bu yazı dizisini hazırlarken motivasyonunun ne olduğu sorulduğunda Öğünç, bir gazetecilik refleksinden ziyade “ben ne yapabilirim?” sorusunun tetikleyici olduğunu söylüyor. 

Yazı dizisine Türkiye’de ilk vakaların açıklanmasından hemen sonra, pandeminin en korkulu ve belirsiz dönemlerinde başlandığını söyleyen Öğünç, yazılarda da bu nedenle “bir daha hiçbir şey aynı olmayacak” duygusunun hâkim olduğuna dikkat çekiyor. Dünyada ve özellikle Türkiye’de pandeminin ele alınışının bir halk sağlığı sorunundan çok ekonomik bir soruna dönüştürüldüğünden ve kapitalizmin zaten var olan semptomlarını akutlaştırdığından bahsediyor. 

Söyleşilere katılan 35 kişi arasından kimsenin isimleri veya fotoğrafları, kitapta veya yazı dizisinde kullanılmadı. Röportaj verenlerden bazılarının işten çıkarılma endişeleri nedeniyle yaşlarına veya yaşadıkları şehre bile yer verilmedi. Röportajların hepsinde “geleceksizlik ve kendi hayatına ilişkin kontrolü yitirmiş olma hissinin” ortak olduğu görülebiliyor. 

Yazı dizisinde pandemi sürecini kadınların nasıl yaşamakta olduğuna da değinildi. Öğünç,  Günal’a verdiği röportajda virüsü bir kimyasal maddeye benzetiyor: “Varolan ne eşitsizlik varsa [kimyasalı] bunun üzerine dökünce onu koyulaştırıyor gibi” diyor. Pandemi süresince kadınların evdeki görünmez emeğinin daha da arttığına ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin hastaneleri, çalışma ortamını etkilediğine değiniyor. 

Yazı: Aslı Cangöz