RASTGELE: Hazal Yılmaz’a göre geleceği kolaylaştıran 10 vegan

Hikâyeleri ve denemelerinden bir araya gelen ilk kitabı Anlam Arama’yı 2018’de paylaşmıştı Hazal Yılmaz. Geçen yıl çıkan ikinci kitabı Görülmemiş Mektuplar’da ise 748 yıl ile basın cezasında dünya rekoruna sahip babası Veli Yılmaz’dan 10 buçuk sene boyunca gelen mektuplarla hayatı ve dünyayı tanıdığı çocukluk yıllarından Londra’ya uzanan hikâyesini anlatmıştı. Şu sıralar vegan yaşama dair bir kitap üzerinde çalışmakta olduğunu öğrendik Hazal’ın. Rastgele köşemiz için de ona göre hayatı kolaylaştıran 10 veganı yazdı. 

“Et yemeği bıraktığımda bana sadece olmazları söylediler. Et yemezsen proteinin olmaz, süt içmezsen kalsiyumun olmaz, bedenin dirençli olmaz, aman sakın bu sağlıklı olmaz. Kan değerimde azıcık bir demir eksikliğinde önüme şundan ye diye pirzolalar uzatıldığı, yemeğin üzerine limon sıkınca suratlar ekşitilip biraz da yoğurt dök diye kaselerin elime tutuşturulduğu yıllar neyse ki uzakta bir hatıra. Bugün Amerika’nın ve Avrupa’nın onlar ne derse doğrudur dediğimiz üniversiteleri veganlığın insan sağlığına yararlı etkilerini açıklayan makaleler yayınlıyor, iklim krizinin en önemli sebeplerinden birinin hayvancılık endüstrisi olduğu biliniyor, Tiktok’ta rengarenk tabakların altında vegan yazıyor, 16 yaşında şefler lahmacunun da veganını yapıyor, bitkisel bazlı gıda endüstrisine bitcoinler yatıyor. Hızla, vegan geleceğe ilerlediğiniz aşikar. Vegan olmayı aslen katledilen hayvanların haklarını korumak, ister iklim kriziyle mücadeleye bireysel katkı, dilerseniz daha uzun ve mutlu yaşamak veya sırf Joaquin (Phoenix)’in güzel hatrı için seçin, yeter ki seçin diyor ve sizi muazzam veganlarla tanıştırmak istiyorum.”

“Peki proteinini nereden alıyorsun, sende B12 kesin eksik bak o alzheimer sebebi, ama bitkilerin de canı var, eti anladım da peki ya balık, balık da mı yemiyorsuuuuun sorularına sabır ve sükunetle cevap vermeyi Ed Winters, nam-ı diğer @earthlinged’dan öğrendim. 20 dakikalık TED konuşmasını dinledikten sonra vegan olmayana şaşıyorlarmış.”

“Pancarın sapından salata, kahvelerin telvesini krep, brokolinin kökünden pesto, patatesin kabuğundan cips yapan Zero-waste (Atıksız) şef Max La Manna’nın nohuttan “ton balıklı” sandviçleri çoktan evde arkadaş ağırlama gecelerimin menüsüne girdi. Dolapta bozulmaya başlayan sebzeleri naneyle birlikte buz kalıplarında dondurup suyun bile içilme halini değiştirdi.”

“Söz hazır şeflerden açılmışken Maya’dan bahsetmeden geçmek mümkün olmayacaktı. 16 yaşında. Bunu neden hala şaşkınlıkla karşılıyorum bilemiyorum. Bir geleceğimiz varsa onu Gelecek için Cumalar eylemlerini yapan, yaşları 4-22 arasında değişen idollere ve onların vegan olmayı seçmelerine borçluyuz. Maya’yı Instagram’da @fitgreenmind olarak bulabilirsiniz. Avokadolu makarna mı desem, falafel burger mi istesem, çikolatalı puding mi canım çekse, bilemiyorum.”

“Her sabah kalkıyorum, Plantbasednews’ü açıyorum, elimde kahve, haberleri okumaya başlıyorum. Hangi NBA oyuncusu vegan olmuş, Tiktok starı Tabitha Brown dizi kariyerine başlıyormuş, Unilever CEO’su yükselen veganlık trendiyle birlikte bitkisel içerikli ürün gamlarını geliştireceklerini duyurmuş, Tel Aviv televizyonlarında veganlığın önemini anlatan reklamlar dönüyormuş, bitkisel bazlı burger Beyond Meat Türkiye pazarına giriyormuş…Aaa! Kath Perry köpeğinin de kendisi gibi vegan olduğunu 112 milyon takipçisine duyurmuş.”

“Hayat tek bir kitapla değişmiyor belki ama, Dr. Michael Greger Ölmek ya da Ölmemek satırlarını okuduğunuzda ete, süt ve sütten elde edilen ürünlere, hayvancılık sektörüne bakış açınızın değişeceğinden eminim. Okumaya üşeniyorsanız podcast’leri de var.”

“Açık Radyo’yu biliyorsunuz. Akademisyen, iklim aktivisti, çevirmen, yazar, Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra’yı da. Açık Yeşil 2: İklim Krizi, Politika ve Aktivizm / Küresel Isınma ve İklim Krizi kitaplarından birini hemen şimdi sipariş etmenizi dilerim. Hiç olmadı Spotify’da Nilay Örnek’le Nasıl olunur konuşmasını dinleyin derim…”

“Bakışlarımızı Netflix’e çevirelim. Atletlerin de erkeklerin de vegan olabileceğini, üstelik daha iyi atletler ve vicdanlı bireyler olabileceğini anlatan Game Changers’i açıyoruz önce. İzliyoruz. Yarısında gözleri kapama refleksi geliyor ama kapamıyoruz. Hazmediyoruz öğrendiklerimizi. Sonra da Kip Andersen ve Keegan Kuhn’un ilk filmi Cowspiracy’e geçiyoruz. İklim krizinin en temel sebeplerinden birinin elektrik, ulaşım endüstrileri değil, hayvancılık olduğunu 90 dakikada anlatıyor. Hayatınızı, dünyaya bakış açınızı değiştirecek bir 90 dakika olabilir!”

“Bitkisel bazlı sütler, et, balık, tavuk yerine soyadan, bezelye proteininden alternatifler yaratan markalar, deriyi unutup modanın geleceğini değiştirecek ananastan, mantardan icatlar, vegan kozmetik… Sektör son 10 yıldır vegan girişimlerin elinde ama siz de geç kalmış sayılmazsınız, daha düşünecek çok alan var. Vegan Business Talk’ta Amazon Prime’da vegan yemek programı yaratan Jane Velez-Mitchell, vegan marka stratejisti Rachel Cook, Citizen Kind isimli vegan iş ve işçi bulma kurumunun kurucusu Emma Osborne gibi pek çok isimle tanışacak, ilham alacak, belki de arkadaşınızı arayıp hadi başlıyoruz diyeceksiniz.”

“Konuyu ünlü birinin adını geçirmeden bitirmem mümkün değildi. 137 milyon takipçili, parçaları 55 bilyon kez izlenmiş,  Billboard 100 listelerine 19 şarkıyla girmiş, vejetaryen olarak doğup, etin tadını hiç almamış 17 yaşındaki hayvan hakları aktivisti, artık vegan, 5 Grammy ödüllü Billie Eilish’in hayatını konu alan The World’s A Little Blurry yayında!”