Rina Sawayama, Chat Pile ve bu hafta başka ne dinlesek?

Rina Sawayama, üzerine yapıştırılmış etiketleri bir bir sökerek gerçek kimliğini keşfediyor. Chat Pile yeni albümünde, hayranlık uyandırıcı bir çöküşe ortak ediyor. Tropical Fuck Storm, 1969 tarihli The Stooges şarkısı “Ann”i yeniden hayal etmiş.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Rina Sawayama – Hold The Girl
(Dirty Hit)

Japonya asıllı İngiliz müzisyen pop, R&B, nu-metal durakları arasında mekik dokuyan SAWAYAMA ile 2020’nin görkemli ilk albümlerinden birine imza atmıştı. 16 Eylül’e randevu verdiği yeni uzunçalarından paylaştığı üçüncü parça olan “Hold The Girl” ise geçirdiği psikoterapi sürecinde yaşadığı bir aydınlanmanın izleriyle şeklini almış. Etraftaki çatlak sesleri susturarak, üzerine yapıştırılmış tüm etiketleri sökerek ruhunun gerçek sahibine, her şeye rağmen şarkılar söyleyen o küçük kız çocuğuna sımsıkı sarılmayı öğütlüyor müzisyen. Bu başkaldırı hâli, şarkının sonik karakterine de direkt yansıyor tabii; dönüşerek genişleyen enstrümantasyonu ve güçlü vokalleriyle enerjinizi ânında yükseltecek, sizi olduğunuz yerde silkeleyecek bir pop marşıyla başbaşasınız. 

ALBÜM: Kaidi Tatham – Don’t Rush The Process
(First World Records)

En ufak bir tümseğe çarpmadığınız, su gibi akıp gidecek bir albüm mü arıyorsunuz? Evet, doğru yerdesiniz. Çok yönlü müzik insanı Kaidi Tatham, tamamı enstrümantal parçalardan oluşan yeni albümünde yine türler arasında usul usul mekik dokuyor. İsminden de işaret ettiği gibi, hiç aceleye gerek yok. Biraz funk, biraz soul, biraz caz, biraz da house tınılarıyla, yaz sıcağında tadına daha da fazla varacağınız kokteyliniz hazır.

TEKLİ: islandman & Kenneth Bager – Betrayal
(Music For Dreams)

Danimarka’nın techno ve house müzik kulvarındaki öncü isimlerden Kenneth Bager ve Anadolu’nun seslerini elektronik katmanlarla besleyen islandman, yeni ortaklıklarını “Var olmayan bir filmin müziği” açıklamasıyla paylaştı. Neredeyse dokuz dakikalık bu sonik yolculuğun doğadaki iz düşümü apaçık, göz alabildiğine geniş bir okyanus; belki de bir gökyüzü. Düşen yağmur damlalarının sesini andıran başlangıcın ardından, eklenen yaylılar ve elektronik numaralarla katlanarak büyüyor.

ALBÜM: Chat Pile – God’s Country
(The Flenser)

İlkel, içgüdüsel, kir pasa batmış, isyankâr, öfkeden damarları kabarmış, keşmekeş içinde, gırtlakları yırtan, saç döktüren, kas gevşeten, gürültü kasırgası kıvamında, gerçekliğinden ziyade dürüst hissettiren bir iş. Oklahoma City’den seslenen noise rock kolektifinin tadı kaçık ve her birimizin içini ekşitmek üzere 40 dakikanızı istiyorlar. Çöktüğünü hissetmenin hayranlık uyandırabileceğini kim tahmin ederdi ki? 

TEKLİ: Sampa the Great – Bona
(Loma Vista Recordings)

Kariyerine Avustralya’da başlayan Zambiyalı rapçi Sampa the Great’in, ülkesine geri döndükten sonra kaydettiği yeni albümü As Above, So Below’dan üçüncü tekli. Geleneksel Botsvana müzikleri kwaito ve amapianodan ilhamla yaratılan “Bona”, Zambiyalı prodüktör Mag44 ortaklığıyla kaydedilmiş. Sampa the Great, parça hakkında yaptığı açıklamada daha önce Botsvana kültürünün üzerindeki etkisini yansıtma fırsatı bulamadığından bahsediyor ve bu tekliyle niyetinin “Afrika kıtasından Afrobeats dışında geniş bir skalada müzik çıktığını” ispat etmek olduğunu söylüyor.  

TEKLİ: Brutus – Liar
(Hassle Records / Sargent House)

Belçikalı post-hardcore üçlüsü Brutus, üç yıllık arayı takiben bir stüdyo albümü yayımlıyor. Melodik ve yoğun hislerle bezeli parçalar yapmakta ne denli yetenekli olduklarının bir ispatı daha “Liar”. Solist Stefanie Mannaerts, şarkıyı yıpratıcı bir ilişkide içine attıklarının altında ezilen birinin ağzından yazmış. Faslı yönetmen Maximiliaan Dierickx tarafından çekilen etkileyici bir klip de var. Yeni albüm Unison Life, 21 Ekim’de yayında. 

ALBÜM: Beyoncé – RENAISSANCE
(Parkwood Entertainment)

Jay-Z ile ortaklığından doğan The Carters projesi, izleyenin aklını başından alan HOMECOMING belgeseli, The Lion King soundtrack’i derken aslında hiç yerinde durmamış olsa da yeni solo albümünü altı yılın ardından yayımladı Beyoncé. Pandemi sonrası hayatımızda “iyi”ye yönelik köklü değişimler olacağı inancıyla adını rönesanstan alan koleksiyon, müzisyenin kişisel yolculuğunda da yeni bir dönemin başladığına işaret ediyor. Hedonist house tınılarından nostaljik soul numaralarına kadar pek çok sonik doku barındıran, karakteri neredeyse her parçada dönüşen becerikli vokallerin peşinde su gibi akan bir kayıt. Özgüvenli, başı dik duruşunu korurken Siyah köklerine tutunmaya da devam ediyor Queen B. Şarkı sözleri hakkında çıkan engelli ayrımcılığı tartışmalarına kayıtsız kalmadığını da hatırlatalım.

TEKLİ: The Comet Is Coming – CODE
(Impulse!)

Son olarak 2019’da Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery ve The Afterlife isimli iki albüm yayımlayan üçlü, yeni uzunçalarını Peter Gabriel’in meşhur Real World Studios’unda dört günlük bir seansta kaydetmiş. Danalogue’un beyin eriten synth partisyonları, Betamax’ın kalp çarpıntılarını hızlandıran ritmik oyunları ve Shabaka’nın ayakları yerden kesen saksafonlarıyla, The Comet Is Coming usulü kozmik ayinimizin yeni oturumunu başlatan tekliyle geri sayım başladı. 

ALBÜM: of Montreal – Freewave Lucifer f<ck f^ck f>ck
(Polyvinyl Records)

Kevin Barnes’ın kurucusu olduğu of Montreal, tam 18. albümüyle karşımızda. Tıpkı albümden paylaşılan ilk tekli “Marijuana’s A Working Woman” gibi yedi şarkının tamamı da bir fikirler, türler, modlar, yönler potporisi âdeta. Kaydın sıkıcı ve tahmin edilebilir olmamasını; oradan oraya zıplamasını hedefleyen grup, amacına ulaşmış anlayacağınız. “Bana cinsiyetimi sorduklarında onlara esmer diyorum” gibi ince zekâ ve mizah barındıran pek çok söz ile bütün karmaşasına rağmen birbirini tamamlayabilen şarkıların sunulduğu ilginç bir dinleme tecrübesi için bu koleksiyonu radarınıza almanızı öneririz. 

TEKLİ: Tropical Fuck Storm – Ann
(Joyful Noise Recordings)

Avustralyalı psikedelik rock harikası Tropical Fuck Storm, 1969 tarihli The Stooges şarkısı “Ann”i yeniden hayal etmiş. Ne de güzel olmuş ama! Basçı Fiona Kitschin’in büyülü vokalleriyle usul usul açılan kayıt, kapanışı iki dakikalık bir gürültü treniyle sağa sola savurarak yapıyor. Sam Mapplebeck imzalı klipte, TFS üyelerinin kuklalarını sahneyi alevlendirirken izliyoruz.

TEKLİ: Tove Lo – 2 Die 4
(Pretty Swede Records / mtheory)

Tove Lo için bir ilk. Zira prodüksiyonunda ilk kez bir sample kullanılmış bir Tove Lo parçası bu. Sample deyince de akıllarda digging yapılmış ve nadir bir kayıttan kesit alınmış gibi bir fikir canlanmasın. Onlarca yıldır sayısız prodüksiyonda ya da mashup’ta kullanılmış, Hot Butter’ın 1972 tarihli hiti “Popcorn”un akıldan çıkmayan melodisi, şarkının tansiyonunun yükseldiği anların zeminini oluşturuyor. Müzisyeni “kocaman penisiyle yürüyen Wonder Woman” suretinde dağlık bir arazide izlediğimiz video da burada.

TEKLİ: Dry Cleaning – Anna Calls From The Arctic
(4AD)

Dry Cleaning üyeleri, şarkı sözlerinin kuzey kutup bölgesinde yaşayan bir arkadaşlarıyla yaptıkları telefon görüşmelerinden yola çıkarak yazıldığını söylüyor. Şarkının ortaya çıkışı da bir klavye – bas – klarnet doğaçlaması sırasında olmuş. Daha sonra Parish ve Jones ile Galler’deki kayıt seanslarında son hâlini almış. Sonik anlamda ilham kaynağı da James Bond, Dances with Wolves ve Out of Africa gibi filmler için yaptığı işlerle tanınan ünlü besteci John Barry’nin çalışmaları olmuş. Davulcu Nick Buxton’ın buz pateni yeteneklerini sergilediği klip de buradan izlenebilir.

ALBÜM: Buttering Trio – Foursome
(Raw Tapes Records)

Üç üyesi de Tel Avivli olmasına rağmen Berlin’de bir araya gelen Buttering Trio, 2016 çıkışlı Threesome’dan sonra bu kez davulcu Amir Bresler’in de katkı verdiği Foursome’la karşımızda. Önceki işlerinde duyduğumuz yaratıcı kompozisyonlarıyla kalbimizi çalan funk üçlüsü, yine hiçbir beklenti ve plan olmaksızın stüdyoya girip her şeyi canlı kaydetmiş ve ortaya bu groove bombası iş çıkmış. 

TEKLİ: Yangın – Benim Yerim
(Tamar Records)

Vokalde Theo Kaya, synthler ve gitarda Bora Yavrucuk, davulda Yağız Nevzat İpek, gitarda Efe Sunlove ve bas gitarda Sarp Taha Gürkan’dan oluşan Yangın, geçtiğimiz yıl yayımlanan ilk EP’sinin ardından yeni bir şarkıyla karşımızda. Sevdiğinin yanında olmayı başkasına yakıştıramayan ve kendini telkin etmeye çalışan bir âşığın ağzından yazılmış parça, salaş ve sıcak akor yürüyüşleriyle açılıyor. Son düzlükte ise distortion artıyor, tonlar keskinleşiyor ve dipdiri bir gitar solosuyla final yapıyor.

TEKLİ: Big Joanie – In My Arms
(Kill Rock Stars)

Londra çıkışlı post punk üçlüsü Big Joanie’nin, gitar yürüyüşleriyle Joy Divison ve The Smiths tınılarını çağrıştıran yeni şarkısı, olduğunuz yerden sıkılıp uzaklaşmak isteseniz bile kendinizi yine orada bulmakla ilgili. Damakta tanıdık ve pozitif hisler bırakan parçaya, genç bir arkadaş grubu ve kuir bir aşk hikâyesinin anlatıldığı Lydia Garnett imzalı bir  video eşlik ediyor. Big Joanie’nin ikinci albümü Back Home için takvimlerde 4 Kasım işaretlensin.

EP: Lava La Rue – Hi-Fidelity
(Marathon Artists)

Müzik üretimine hem kurucularından olduğu NiNE8 kolektifinin bir parçası hem de solo olarak devam eden Lava La Rue, kendini bir lo-fi sanatçısı olarak tanımlamadığının altını çizmek için yeni kısaçalarını Hi-Fidelity adıyla yayımladı. Ekiplerle birlikte çalarak büyüyen müzisyen bu kayıtta, rap soundundan biraz uzaklaşıp gitarı daha çok tıngırdattığı zamanlardaki gibi “grup müziği”ne benzer bir ton yakalamaya çalışmış. Lava La Rue’nun bu beş şarkılık kayıt için ilham kaynakları Beck, The Neptunes, Gorillaz ve Türkçe arabeskmiş.

TEKLİ: Guerilla Toss – Zum Herz
(Grönland Records)

New York’ta yerleşik psikedelik rock kolektifi Guerilla Toss, geçtiğimiz bahar aylarında Sub Pop etiketi taşıyan Famously Alive albümünü yayımlamıştı. Bu kez konumuz krautrock akımının öncü gruplarından biri olan Neu! ve mirası. Düsseldorflu grubun ikonik ilk albümünün 50. yılı şerefine özel bir derleme hazırlanıyor. IDLES, Man Man, The National gibi grupların remiks ve coverlarının yanı sıra Guerilla Toss’un Neu!-vari bir estetikle kaydettiği orijinal şarkı da derlemede yer alacak. 

TEKLİ: Vieux Farka Touré & Khruangbin – Savanne
(Dead Oceans)

Vieux Farka Touré, Afrika çöllerinden blues tınıları yayan, Tuareg müziğinin öncüsü olan babası Ali Farka Touré için Khruangbin eşliğinde kaydedilmiş, Ali adlı bir anma albümü yayımlayacak. Bu sevgi dolu kucaklaşmanın ilk teklisi “Savanne”, Vieux Farka Touré’nin reggae tınlamaları ve Khruangbin’in duygusal vurgularıyla yeni koleksiyona heyecanlanmak için yeterli bir sebep.

TEKLİ: The Hunna – Trash
(Believe) 

İngiliz grup The Hunna, 28 Ekim’de yayımlanacak dördüncü albümünden bir tekli daha fırlattı. Müzik endüstrisi eleştirisini günümüzden referanslarla yapan ama kesinlikle 90’lar sonları / 2000’ler başlarında yazıldığına inandığımız (?!) bangır bangır bir punk rock şarkısı. Yazarken de çalarken de kaydederken de çok eğlendiklerini her ânında hissediyorsunuz. Görsel eşlikçisi de bunu doğrular nitelikte, buyrun buradan izleyebilrsiniz. 

EP: Happy Mondays – Tart Tart
(London Music Stream Ltd.)

Kısaçalar, 1987 çıkışlı ilk Happy Mondays albümü Squirrel And G-Man Twenty Four Hour Party People Plastic Face Carnt Smile (White Out)’ın ikinci şarkısı olan “Tart Tart”ın iki canlı performansını ve 2019’a tarihlenen remaster versiyonunu içeriyor. 15 Temmuz’da hayatını kaybeden grubun kurucu üyelerinden basçı Paul Ryder anısına, elde edilecek tüm gelir, müzik endüstrisinde bağımlılık sorunlarıyla mücadele eden insanlara el uzatan MusiCares adlı yardım kuruluşuna bağışlanacak.

TEKLİ: Edis – Yalancı
(EDS Company / DMC / Warner Music Group)

“Ne yana baksam her tarafım sen” sözleriyle açılan “Yalancı”, Edis usulü bir aşk şarkısı. Hızla akla takılan nakaratının yanı sıra melodik rap denemeleri de dikkat çekici. Önceki hemen her parçası gibi büyük liste başarısı yakalayacağına hiiiiç şüphe yok doğrusu. Melih Kun imzalı bir klibi de var. İzlemek için hemen buraya.

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler