Robot balıklar, denizlerdeki mikroplastikleri absorbe edecek

Su şişeleri, araba lastikleri ve sentetik tişörtler gibi gündelik nesnelerin çevresel faktörlerle parçalanması sonucu ortaya çıkan, çapı beş mm’den az plastik tanecikleri olarak tarif edilen mikroplastikler, 21. yüzyılın en büyük problemlerinden biri. Bilim insanları, denizlerden toprak, içme suları ve gıdalara kadar akla gelebilecek her yere yayılarak canlı sağlığını tehdit eden bu parçacıkların, su ortamından doğru bir şekilde toplanıp örneklenmesini sağlayacak robot balıklar geliştirdi.

Çin’de bulunan Sichuan Üniversitesi Polimer Araştırma Enstitüsü’nde yapılan çalışmalara göre, mikroplastikleri gövdelerinde absorbe edecek şekilde tasarlanan 13 mm uzunluğundaki robot balıklar, kuyruklarında bulunan lazer sistemi sayesinde, planktonların suda sürüklenme hızına benzer bir süratle yüzebiliyorlar.

Araştırmacılar robot balıkları, deniz tarağı kabuklarının iç kaplaması olan ve sedef adıyla da bilinen malzemeden ilham alarak ürettiklerini söylüyor. Biyonik balıklar bu yumuşak ve esnek materyal sayesinde, çoğunlukla tehlike yaratan dalgalı sularda ya da başka zorlayıcı koşullarda hasar almaları hâlinde kendi kendilerini düzeltebiliyor ve beş kiloya kadar ağırlığı çekebiliyor. 

Robot balıkların yüzeyine tutunan ve organik boya, antibiyotik, ağır metal gibi zararlı maddeler içeren mikroplastiklerin bileşimini ve fizyolojik toksisitesini derinlemesine analiz etmek de projenin amaçları arasında. Sıradaki adım ise henüz yalnızca yüzeyde çalışan bu sistemi su altında da işlevlendirebilmek. Uzmanlar nanoteknolojinin, mikroplastiklerin yarattığı tahribatın etkisini azaltma yolunda umut vadeden bir yardımcı olduğu görüşünde.