Sürdürülebilir kaynaklarla üretim, nesiller boyu kullanım: Salt Obje

Geçtiğimiz sene yola çıkan ya da yeni takibe aldığımız; kimi bireysel kimi ise ekip hâlinde çalışan yerli tasarımcı ve üreticilerle konuştuk. Sürdürülebilir kaynaklarla yenilenmiş eski mobilyalara ve vintage ev aksesuarlarına koleksiyonunda yer veren Salt Obje markasını, kurucusundan dinledik.

Siz kimsiniz? Hikâyenizi kısaca anlatabilir misiniz?

Ben Şerife; lisansta Uludağ Üniversitesi, yüksek lisansta ise Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezunum. 2010 yılında kurumsal hayata giriş yaptım. 10 yıla yakın farklı sektörlerde planlama ve üretim operasyonu odaklı çalışma fırsatım oldu. Bu süre içerisinde hobi olarak 2016 yılında ev kullanımına yönelik mobilyalar tasarlamaya başladım ve bazılarının üretimlerini gerçekleştirme şansım oldu. Bu ürünler The Artling, Tatler Homes, Architectural Digest, Design Ideas, Behance gibi online sergi ve dergilerin seçkilerinde yer aldı. 2019 yılında kurumsaldan ayrılarak Salt Obje’nin ilk somut adımını attım.

Nasıl ve neden bu yola çıktınız?

Salt Obje, fikir kırıntısı olarak bile var olmadan önce hep hayalini kurduğum ama adını koyamadığım bir şeydi. Pandemi etkisi ile biraz da akışta meydana gelen bir durum oldu. Karakterim, yeteneklerim ve ihtiyaçlarımın aynı dili konuştuğu bir noktadan filizlendi ve yavaş yavaş kendi kişiliğini ortaya koymaya başladı. Neden sorusuna gelince, çok içgüdüsel bir durum; açıklamak benim için biraz zor açıkçası.

Tasarımlarınızı / ürünlerinizi kimler alıyor?

İki ayrı ürün gamımız mevcut; kendi tasarımımız olan mumlarımız ve restore edilerek yeniden kullanıma hazır hâle gelen mobilyalar. Başta her ikisi için farklı kullanıcı grupları var diye düşünüyordum ama şu anda böyle bir sınırlamanın olmadığı kanaatindeyim. Evinde kendini iyi hissetmek isteyen, ahşap / pirinç / mermer gibi doğal malzemeleri seven, dönüştürmeye inanan, tüketmeden üreten ya da çok basit şekilde bir sehpaya ihtiyaç duyan herkes ürünlerimizi alabiliyor.

Ürünlerinizi alanlar, neden alıyorlar?

Öncelikle ev kullanımına yönelik ürünlerimiz olduğu için temelde, ihtiyaçtan gelen bir seçim söz konusu ancak özellikle tercih edilmemizin sebebi daha çok, hikâyesi ve kalıcılığı olan mobilya arayışına benzersiz bir ürün gamı ile hitap edebilme imkânımızın olması. Restore ettiğimiz her üründen yalnızca bir adet var ve bu bir değer yaratıyor. Ayrıca tamamen el üretimi olan mobilyaların ulaşılabilirliği artık kısıtlı ve maliyetli. Ahşap gibi doğal malzemeler, doğru teknik ve tecrübe ile tekrar ilk günkü performansına ulaşabiliyor oysa ki. Biz, oldukça değerli olan bu el imalatı mobilyaları nesiller boyu kullanılabilir kılıyoruz. Böylelikle hem doğayı hem de müşterilerimizin bütçelerini korunmuş oluyoruz. Biz mutlu, doğa mutlu, müşterilerimiz mutlu.

Yakın dönemde radarımıza girmiş 16 yerli tasarımcı ve üretici dosyasının tamamını Bant Mag. No:77’de okuyabilirsiniz.