Sanattan psikolojiye çevrimiçi alabileceğiniz dersler

Budizm ve modern psikoloji derslerinden kâğıttan renkli çiçekler yapmaya, uzmanlar eşliğinde alınan spor derslerinden İngilizce ve Fransızca derslerine birçok alanda çevrimiçi beceri geliştirmek mümkün hale geldi. COVID-19 sebebiyle malum evlerden çıkamıyoruz, öyle ki sosyal hayatı unutacak duruma geldiğimiz bile söylenebilir. Zaman zaman canımız hiçbir şey yapmak istemiyor ve yapmıyoruz! Ama bazen de kendimizi oyalayacak yeni şeyler arayışına da giriyoruz. İşte bu arayışlarda bize kolaylık sağlasın diye pek çok üniversitenin, müzenin, özel kursların çevrimiçi erişime açtığı dersleri derledik. 

Virginia Müzesi’nde sanat ve kültür dersleri

Virginia Museum of History & Culture’da müzeyi gezmek mümkün ama esasen “eğitici videolar” ve “fotoğraflarla öğreniyorum” sekmelerinde Amerikan tarihine dair geniş bir külliyat var. Özellikle “fotoğraflarla öğreniyorum” bölümünde “şehirleşme”, “endüstrileşme”, “kadın”, “günlük hayat” ve “eğitim” gibi başlıklar altında hem ilginç sorular bekliyor hem de fotoğraflar üzerinden o dönemin Virginia’sını tanımış oluyoruz. Tabii her öğrenilen bilgi bizi başka sorulara da götürüyor. Mesela “kadın” başlığı altında Virginia’da kurulan ve Suffragate (oy hakkı mücadelesi) hareketine destek veren ESL örgütlenmesini görmek bizi 1900’lerin başına, İngiltere’ye ışınlıyor.

Princeton’da Budizm mi, Harvard’da Shakespeare mi?

Class Central ile ABD’nin kuzeyinde vakıf üniversiteleri tarafından oluşturulmuş Ivy League Schools’a bağlı Stanford, Harvard, Yale gibi üniversitelerden ücretsiz ve çevrimiçi ders almak mümkün. Toplamda 500 dersin erişimini açan sitede Ivy, “Çin İmparatorluğu ve Budizmin Yükselişi”, “Sivil Özgürlükler”, “Psikolojiye Giriş”, “Beethoven’ın 9. Senfonisi ve 19. Yüzyıl Orkestrası” veya “Yunan ve Roma Mitolojisi”ne dair dersleri bulmak mümkün. Hatta öğrencilere nasıl daha mutlu olabileceklerini anlatmayı hedefleyen, Yale’ın gelmiş geçmiş en popüler dersi olarak ilan edilen “Psikoloji ve İyi Yaşam” da bunlar arasında. Dersler haftada ortalama 3-6 saat arasında yapılıyor ve sonradan takip etmek mümkün. Derslerin süresi değişiklik gösteriyor aslında, 6 hafta sürebileceği gibi 10 hafta hatta 15 hafta süren programlar da mevcut. Hangi dersi işlemek isteyeceğimizi belirleyip kendi listenizi de yapabilir hatta derslerden sonra yorum ve sorular da yazabilirsiniz. Yalnızca Coursera üzerinden hesap açmak ve kayıt yaptırmak gerekiyor.

Scholastic: Evde öğreniyorum

Scolastic bu günlerde açılmış yepyeni bir site. Çocukların okuma, yazma, boyama becerilerini kaybetmemeleri ve okuldan soğumamaları için açılmış. Seviye 1’den seviye 9’a kadar çocuklar, yaşlarına göre ayrılmış. Her seviyeye uygun eğlenceli, dikkat çekici etkinlikler, videolar ve küçük egzersizler koymuşlar. Bu etkinlikleri 4 haftaya ayırmışlar ve gün gün neler yapılabileceğine dair önerileri sıralamışlar. Ayrıca ebeveynler ve öğretmenler de unutulmamış. Çocuklar için ekstra zor gelebilecek dönemde çocuklarla iletişim de önemli hale geliyor. Bu nedenle ebeveyn ve öğretmenlerin de okuması gereken birtakım içerikler mevcut. 

British Council’ın ücretsiz çevrimiçi kurslarınızı denediniz mi?

Karantinadayken İngilizce öğrenmek veya seviye atlatmak da mümkün. British Council, verilecek ücretsiz eğitimlerini “Kitlesel çevrimiçi açık kurslar (MOOC)” adı altında toplamış.  “İşyeri için İngilizce”, “Global iş dünyasında başarılı olma yolları”, “Shakespeare ile İngilizce öğren” gibi başlıklarda dil eğitiminizi evden sürdürebilirsiniz. IELTS’e hazırlık kursları, örnek testler de sınava hazırlananlar için yararlı olabilir. Çocukların unutulmadığı platformda erken çocukluk döneminde dil öğrenmenin önemine dair bilgilendirici içeriklere ulaşmak da mümkün.

Speed Art Museum’dan yaratıcı öneriler

Speed Art Museum, #ArtSparksFromHome hashtagiyle birbirinden keyifli aktiviteler hazırlamış. İster bakıp yapın, ister kendi fikrinizi çekip yollayın. Kâğıtlardan çiçek yapabilir, bir müzeyi gezdikten sonra karantinada kaldığınız kişilerle birlikte geziye dair çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Sitede “art-making videos”, “coloring pages” ve “artwork explorations” bölümleri var. Mesela yaptığınız bir el işini “art-making videos” bölümüne yani sitenin YouTube sayfasına yükleyebilirsiniz. Ya da “coloring pages” bölümünde siyah-beyaz bir kediciği dijitalde renklendirebilirsiniz. Sitede ayrıca müzenin geçmiş sergi ve koleksiyonlarına da erişmek mümkün.

Fransız Kültür Merkezi’nde Fransızca dersleri

Fransız Kültür Merkezi harika işler yapıyor! Unifrance, 28 Mart’ta başlattığı ve 27 Nisan’a kadar sürecek ücretsiz ve yine çevrimiçi erişime açık “My French Film Festival – The Stay Home” edition etkinliğini tekrar hatırlamakta fayda var. Ayrıca kütüphanenin kapalı olması Fransız Kültür’ü pek de engellemişe benzemiyor. İlk gösterisini YouTube üzerinden yapan kukla şov, ikinci gösterisine bu sefer izleyicilerin de katılmasını istiyor. Kuklanın yaptığı defteri evde deneyen çocuklar ve ebeveynleri [email protected] adresine defterlerinin fotoğraflarını yollayabilir ve bir sonraki videoda kendi işlerini görebilir. Bir güzel haber de “culturethèque” bölümünden: 30 Mayıs’a kadar erişime açık olacak 920 roman, 83 saat Fransızca dinleme alıştırmaları, 1424 belgesel ile keyifli vakitler geçirebiliriz. 

MoMA’dan sanat dersleri

New York Museum of Modern Art  (MoMA) da karantina günlerinde kendini geliştirebilmeyi dert edinenler için güzel bir haberle çıkageldi ve Coursera üzerinden sanat dersleri başlattı. Modern sanat, fotoğrafçılık ve moda tasarımı gibi alanlar üzerine açılan derslere katılım ücretsiz. Fotoğraf yeteneklerinizi geliştirmekten, modern ve çağdaş sanat bilginizi büyütmeye kadar geniş bir çerçevede sunulan dersler, sanatla ilgili ve ilgisiz herkes için dikkat çekici. Bazı ders başlıkları şöyle: Fashion as Design, Seeing Through Photography, In The Studio: Abstract Postwar Painting, Modern Art & Ideas, What Is Contemporary Art?

Yazı: Işıl Saykan