Selma Gürbüz (1960-2021)

Çağdaş resim alanında sadece Türkiye’de değil uluslararası arenada da önde gelen isimlerden olan; heykel, dokuma, gravür gibi çeşitli biçimlerde de eserler veren Selma Gürbüz’ün aramızdan ayrıldığını öğrendik. Kırk yıla yaklaşan kariyerinde, tiyatro ve sinema gibi farklı sanat kollarında da üretimlerde bulunmuştu.

Eğitimine İngiltere’deki Exeter College of Art Design’da başlayan Selma Gürbüz, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olmasının ardından yoğun bir üretim sürecine girdi. Paris, Roma, Buenos Aires ve Barcelona başta olmak üzere birçok farklı şehirde işleri sergilenen sanatçının; Londra’da British Museum, Paris’te Galerie Maeght Koleksiyonu, İstanbul Modern ve Ankara Resim Heykel Müzesi’nde yapıtları bulunmakta.

“Selma Gürbüz: Dünya Diye Bir Yer” 30 Haziran’a kadar görülebilir

Gürbüz’ün yaşadığımız dünyadan beslenen işleri, kendine özgü imge dağarcığıyla yarattığı gizemli ve renkli dünyasında, insanlığa, doğaya, yaşama dair semboller ve hikâyeleriyle bezeli.

Son otuz beş yıllık üretimine birtakım tematik duraklar çerçevesinde baktığı “Selma Gürbüz: Dünya Diye Bir Yer” isimli sergisi, 30 Haziran’a kadar İstanbul Modern’de görülebilir. Ayrıca bu sergiden ilhamla hazırlanan, İstanbul Modern Sinema’nın “Asla Yalnız” seçkisi de 25 Nisan’a kadar devam etmekte.

Gece. Uyku Güzelleri. El yapımı kağıt üzerine mürekkep, 155x300cm, 2011
Soleil 1, kağıt üzerine guaj, 100×69 cm, 2006
Birbirimize İyi Bakalım, 198 x 115 cm, el yapımı, kâğıt üzerine kakma, 2020