Bir adım daha yakından: Shock Kulturel

Yazı: Eylül Ege

Kanto Records var olan kalıplara inanmayan; müziğin evrimiyle ilgilenirken, içine “yeni şeyler” eklemeye odaklanan bir sanat kolektifi. İstanbul ve İbiza kökenli plak şirketi, çeşitli zaman ve coğrafyalardan sesleri buluşturarak tür sınırlarını delip geçen ShocK•ꓘulturel projesi kapsamında Türkiye’deki ilk etkinliğini gerçekleştirmek üzere 20 Mayıs Cumartesi Babylon’a uğruyor. Orçun BarniKamer Kaya ikilisi, Yalnayak, talking rocks ve Oceanvs Orientalis’in sahnede olacağı geceye Ordinaire X de ürettiği canlı görsellerle eşlik edecek; biletler burada.

Konser öncesi, ShocK•ꓘulturel’e dair kimi bilinmesi gerekenleri derledik.

*ShocK•ꓘulturel’in temel amacı; janrın, kavramın ve amacın önemli olmadığı bir müzik atmosferi inşa etmek; dinleyeni bu yolla şaşırtmak, zihinleri uyandırmak. Dünyanın dört bir yanından serpilmiş müzikleri güncelleyen, bestelerinde ve yorumlarında kendine özgü metotlar keşfetme cesaretini gösteren sanatçılara el veren platform, çeşitli görsel katkılarla da destekliyor, genişletiyor performans alanını.

*ShocK•ꓘulturel ilk buluşmasını geçtiğimiz kasımda Bajaar Paris’te gerçekleştirmişti. Line up şöyleydi: Blov, Emin Gök, Oceanvs Orientalis ve Thomas Constantin.

*Kanto Records’ın yakın zamanlı projelerinden biri de 6 Şubat depremlerinin ardından bir dayanışma derlemesi olarak yayımlanan Music For Generations Volume 1 albümü. “Müzik ve ritim, travma yaşamış ve kaygıyla mücadele eden çocuklar ve yetişkinler için dönüştürücü olabilir.” fikriyle yola çıkan koleksiyonda, ShocK•ꓘulturel gecesinde çalacak Oceanvs Orientalis, Yalnayak ve talking rocks’ın yanı sıra Acid Pauli, İlhan Erşahin, Vecdaud, Deniz Tekin ve dahasından parçalar yer aldı. Gelirlerin Maya Vakfı ve TOÇEV’e aktarılacağı açıklandı.

*Hikâyeyi başa sararsak, Oceanvs Orientalis çıkıyor karşımıza. Kanto Records’ın yaratıcısı; namıdiğer Şafak Özkütle. Prodüktör, aranjör ve bestecinin bugünlerde solo olarak sürdürdüğü projesi Oceanvs Orientalis’in niyeti, müzik tarihinin arkaik ezgilerini bugünün sesleriyle harmanlamak; dinleyicilerin vücut dilini de işin içine kattığı bir dans orkestrası yaratmak.

*Oceanvs Orientalis’in yayımladığı son uzunçalar 2020’ye tarihleniyor. Projenin Kanto Records etiketli ilk albümü de olan Ex Nihilo, 10 şarkıdan oluşan tematik bir koleksiyon. Her şarkıda evrenin tarihiyle ilgili bir hikâyeyi anlatan Ex Nihilo’ya, tüm canlıların en eski ortak atalarına, planktonlara adanmış “Plankton Planet”tan girebilirsiniz. Parçanın Montreal merkezli bilim ve sanat projesi Plankton Chronicles’ın yarattığı klibi ise mikroskobik bir yolculuğa çıkararak, planktonların 1,6 milyar yıl önce başlayan macerasıyla birlikte ne kadar uzun bir yolu aslında ne kadar yavaş kat ettiğimizi gösteriyor.

*Kanto Records’ın en yenisi Orçun Barni ve Kamer Kaya ikilisi, electronica – house hattından çeşitlemeler sunuyor. Din ve etnisite sınırlarını göz ardı ederek üreten ikilinin müziğinde Gregoryen ilahilerinden Anadolu tasavvufuna uzanan izler bulmak mümkün. Geçtiğimiz sonbaharda dinlemeye açılan dört parçalık Belacqua kısaçaları, ilhamını Dante’nin Infernosu’ndan alıyor. 

*Kamer Kaya, Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik Teknolojileri ve Ses Mühendisliği Bölümü’nden mezun. Orçun Barni ise çocukluktan beri maruz kaldığı farklı müzikal geleneklerle kulağını doldurmuş, müziğin kültürel ve deneyimsel arka planıyla özellikle ilgilenen biri. 2019 ve 2020’de About Love ve To Get Something Which Had Belonged To Me adlı iki koleksiyon yayımlayan Barni, Joker No:19 ve Joker No:5’in müzik direktörlüğünü üstleniyor aynı zamanda. 

*Yalnayak, adını Nazım Hikmet’in aynı adlı şiirinden alıyor; müzikal ilhamını ise Anadolu ezgilerinden. Yerel tınıları psikedelik funk, rock sosuyla sunan dört kişilik grup, vokalde Damla Temel, basta Batuhan Camcı, gitarda Semih Düz’ü bir araya getiriyor; elektronik seslerle beslenen aranjmanlar ise Netam imzası taşıyor. 

*Geçtiğimiz yıl paylaştığı Barış Manço yorumu Binboğa” ile dikkatleri iyice üzerine çeken, yakında da ilk uzunçalarını Ürdün merkezli plak şirketi Alt Orient etiketiyle yayımlamaya hazırlanan Yalnayak, geçtiğimiz Mart’tan bu yana Hepimiz Biriz” ve Düşler” adlı iki tekli fırlattı; kapak görselleri de daima pek tatlı. Yalnayak; Athena, Melike Şahin, Islandman, Aga B gibileriyle birlikte 24 -25 Haziran’da bomontiada’da düzenlenecek Babylon Soundgarden’da da çalacak.

*Kanto Records’ın bir diğer üyesi talking rocks, Ikaru grubundan Alptuğ Çavuş’un solo projesi. Geçmişin masallarını geleceğin makineleriyle seslendirerek zaman büken bir müzik inşa eden gitarist ve vokalist, Anadolu blues’u ve psikedelik ezgileri elektronik yapılarla karıştırıyor. Mart’ta misfit mantra adlı iki parçalık bir EP yayımlayan talking rocks’ın, Yalnayak’ın Marsta Değilim” parçasına yaptığı remiks ise Kanto Records’ın dayanışma derlemesi Music For Generations Volume 1’da yer almıştı.

*talking rocks namıdiğer Alptuğ Çavuş’un Salih Gaferoğlu’yla birlikte electronica, chill – out ve ambient tınılarından ilhamla hayat verdiği Ikaru’nun 2021 tarihli uzunçaları Monolith, müzisyenin gitarı eline aldığı ilk günden beri kurduğu bir hayalini gerçekleştirmiş: Her parçasının birbiri ardına bir hikâye anlattığı ve bir yapboz gibi birbirini tamamladığı bir konsept albüm. Hem orijinalini hem de Emin Gök, Netam, Menachem 26, Mercan Dede gibilerinin dokunuşlarıyla vücut bulan remiks versiyonunu dinlemeniz tavsiye edilir. Pandemi döneminde müzisyenlerin farklılaşan hisleri, gerçeklikleri ve deneyimlerine kulak verdiğimiz Müzisyenlerden mektuplar’da Ikaru’nun da kapısını çalmıştık.