SUH.EYL ve manifestosu

Röportaj: Hikmet Demirkol - Fotoğraf: Erdem Varol

SUH.EYL ile yeni teklisi “Macera” sebebiyle bir araya geldik. Aslında ilk tanışmamız maalesef şubat ayındaki deprem sonrası olmuştu. Ailesini depremde kaybeden SUH.EYL, Instagram hesabında paylaştığı video ile hem yüreğimden hem de aklımdan o zamandan beri asla çıkmıyor. Bu büyük acıya rağmen hayatta kalma motivasyonunu koruyor, üretimine yaşadıklarının gölgesinde, belki de daha güçlü olarak devam ediyor. Bu sebeple bu söyleşi benim için hem oldukça zor hem de çok şey öğrendiğim bir anı oldu.

SUH.EYL, içindeki müzik kıvılcımı küçük yaşlarda yananlardanmış. Müziğe ilkokul birinci sınıfta mandolinle başlamış. Bunda da tabi ailesinin katkısı büyük, o zamandan oldukça öngörülü olarak öğretmenine danışarak mandoline başlamasına sağlamışlar.  Daha sonraları tüm okula, hatta bin kişilik büyük bir kalabalığa, blok flütle o dönemin Titanic filminden sebeple popüler şarkısı “My Heart Will Go On”u çalacak kadar enstrüman kullanımıyla haşır neşir olmuş. Yine ailesinin desteği ve yönlendirmesiyle ortaokul günlerinden başlayarak bağlama da çalmayı öğrenen SUH.EYL, liseden sonra üniversite yolları gözüktüğünde mühendis adayı olmak için eğitiminde yeni bir yola sapmış. Kimya mühendisliğini hem Türkiye’de İngilizce tamamlarken, Fransa’ya Erasmus için giderek orada da Fransızca tamamlamış. Küçük yaşlarda bolca sahne tozu yuttuğundan muhtemel, mühendislik dünyasını üniversite sonrası noktalanmış ve profesyonel sanat hayatına adım atmış. 

Kimya mühendisliğini bitirdikten sonra festivallerde sunuculuk yapmaya başlayan SUH.EYL bu dönemde Viyana’ya burs alarak oyunculuk okumaya gitmiş. Şarkılarının ilk adımlarının nerede filizlendiğini sorduğumda temellerinin Viyana’ya dayandığını anlatıyor; klarnet çalmaya ve dans etmeye başladığı bu yaratıcı dönem onda sahne sanatlarıyla ilgili bir hayatın çanlarını çaldırmış. Her ne kadar sahne sanatlarının deyim yerindeyse her alanına girip çıksa da bu tecrübeler sonrasında insanlara bir şeyler anlatabileceği alanın müzik olduğunu farketmiş. 

Müziğin ona verdiği güçle tanışınca hayatın derdine cevap verecek bir mecra bulduğuna sevindiğini söyleyen SUH.EYL, bir yandan ürettikleriyle kendisini mutlu edecek noktalar da bulmuş. Konu ister istemez depreme geldiğinde SUH.EYL’in yaşadıkları, hayata bakış ve hatta deprem öncesi ve sonrasına dair ondan duyacaklarıma kulak kabarttım. Ailesini depremde kaybeden biri olarak hayatında büyük bir değişim yaşadığını belirten SUH.EYL, altı aylık bu dönem sonunda ülkenin tamamında bir davranış bozukluğu olduğunu düşündüğünü söylüyor ve kendisinin hala yas sürecinde olduğunu da gizlemiyor.

Coğrafyaya ayna tutma çabası

Yeni şarkısı “Macera”nın Türkiye’deki eğlence sektörünün turnusol kâğıdı olmasını amaçladığını söyleyen SUH.EYL,  insanların “bu yaz başka” diyerek dinleyeceği şarkıda kendisinin aslında bir yas yaşadığının altını çizdi. Söyleye söyleye derdin bitmediği bu coğrafyada, insanların kulağının alıştığı bir yerden bu durumu dillendirerek bu süreçte kolektif olarak yorgunluğumuzu daha edebi bir yerden anlatmaya gayret etmek niyeti. Bu sebeple Erdem Varol ile bir araya gelerek, Türkiye’deki negatifi en iyi anlatanlardan olduğunu düşünerek, gündüz ve flaşlı fotoğraflar çekmişler.

10 yıldır profesyonel hip hop dansı yapan SUH.EYL, ilk sahne deneyimlerinden bu yana hep dans aşkını içinde barındırdığından bahsediyor. Müzikle bağını kurmaya başladığı ilk günden beri yanında hep dans da yer almış; bu alandaki tüm çalışmaları elinden geldiğince takip edip, kendisini de geliştirmek için hep gayret etmiş. Hip hop janrının tüm alt kültürlerini -özellikle de dans olarak- deyim yerindeyse yuttuğuna dikkat çekerek, aynı kültürü edebi olarak daha melodik bir yerde tutarak müzik üretimine devam ettiğini ifade ediyor.

Danstan bahsederken SUH.EYL’in heyecanı bir başka seviyeye çıkıyor. Dansın ülkede sos olarak kullanılmasından; filmlerde, reklamlarda ya da sahnelerde çoğu zaman yeterli önemin verilmemesine çok içerlediğini söylerken şu an sektörde bu alanda isim yapan birçok kişiyle birlikte büyüdüğünü, “Coğrafya Manifestosu”nu bütün bunların ışığında daha doğru ortaya koymaya çalıştığını söyledi. 

SUH.EYL, “Macera” ve yolda olan yeni şarkıların özellikle hip hop alanında daha net adımlarla ilerleyeceğinin ipuçlarını veriyor. Lirik açıdan belki daha karanlık ama sert bir anlatımla şarkılar yapıyormuş; bunları dinleyicisiyle bir an önce buluşturmak için sabırsızlanıyor.

Heyecanı çok yüksek, depremle kalbi, kanadı unufak olmuş ama yine de üretimine sarılmış bir kişinin geleceğe dair beklentilerini kendisinden öğrenmek istedim. SUH.EYL, buradaki motivasyonunun sahneye çıkmak olduğunu belirtti. Kitlelere özellikle de sahnede yaptıklarını aktaracak stilde müzikler üretmek olduğunu söylerken uluslararası alanda üretimler ortaya koymayı hedeflediğini de sözlerine ekledi. Bütün bunları yaparken de ülkedeki yanlışları doğru bir şekilde anlatmak istediğini özellikle vurguladı. 

SUH.EYL’in heyecanı, azmi bende gitmeyecek bir yerde oturuyor. Dilerim yolu bundan sonra her zamankinden daha rahat akar; müziğiyle, dansıyla istediği hedeflere en ufak zorlanmadan, dev keyifle doya doya koşar.