Tarihin ilk Siyah samurayı “Yasuke”yi konu eden anime serisi yaklaşırken

Yasuke, Grammy ödüllü prodüktör Flying Lotus ve The Boondocks, Black Dynamite, The Legend of Korra’da imzası bulunan LeSean Thomas’ın güç birliğiyle ortaya çıkan bir anime serisi. 29 Nisan’da Netflix kataloğunda yerini alacak seriden bir fragman da yayınlandı.

Müzikleri FlyLo imzası taşıyan anime serisi, ismini tarihteki ilk Siyah samuray olarak bilinen Yasuke’den alıyor. Yönetmen LeSean Thomas, Japonya tarihindeki bu gizemli şahsiyetin son yıllarda büyük ilgi uyandırdığına dikkat çekiyor. Kendisinin karakterle tanışması ise uzun zaman önce Kurusu Yoshio’nun Kuro-suke isimli çocuk kitabını okumasıyla gerçekleşmiş. Kitaptaki çizimlerden bir hayli etkilenen Thomas, zaman içinde Yasuke’nin hayali bir karakterden çok daha fazlası öğreniyor ve Yasuke’nin macera dolu hayat hikâyesine odaklanıyor. 

Seride Yasuke’nin sesi olarak Judas and the Black Messiah ile bu yıl En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterilen LaKeith Stanfield var. 6 bölümden oluşacak olan dizide Yasuke’yi kanlı geçmişini geride bırakıp, huzur arayışında inzivaya çekilmesinin ardından; gizemli bir kız çocuğunu karanlık güçlerden korumak uğruna yeniden kılıcıyla buluşurken izleyeceğiz.

Post-kolonyal dünyayı işleyen heykeltraş Nicola Roos’un Yasuke heykeli.
Yasuke hakkında bilinenler

16. yüzyıl Japonya’sında yaşamış olan Yasuke hakkında bilinenler, mitlerle karışmış olarak karşımıza çıkıyor. Hâliyle hakkındaki bilgiler de teorilerden ibaret. Yasuke’nin doğum yerinin Mozambik olduğu yönünde genel bir görüş hâkim; ki 1546’da Portekizli tüccarların köleleri olarak Mozambik’ten Japonya’ya taşınan başka insanların da olduğu bilinmekte. Mozambikli Yao topluluğundan geldiği ve bu nedenle Yao-suke olarak isimlendirildiği teorisi haricinde; kökenini Etiyopya’ya dayandıran bir başka teori, adının Habeşistan dilinde Yisake olduğunu ve Portekizce Isaque’a, oradan da Japonya’da Yasuke’ye çevrildiğini iddia ediyor. Kayda geçen başka bir teori ise, Yasuke’nin yüzünde geleneksel dövmeler olduğu bilgisine dayanıyor ve Güney Sudan’daki Dinkalar’dan olduğu iddia ediliyor.

Nanban Ticareti olarak kayıtlara geçen, Japonya’nın Portekiz gibi ticarette ileri gitmiş Avrupa ülkeleriyle kurduğu ekonomik bağlar, Yasuke’nin İtalyan cizvit Alessandro Valignano emrinde ada ülkesine getirilmesine neden oluyor. Kimi tarih kitapları Japonya’da sonlanan bu yolculuğu 1579’a tarihlendirmekte.

Valignano tarafından Daimyō (ileri gelen) Oda Nobunaga’nın huzuruna çıkarılıyor. Hatta Nobunaga’nın ilk karşılaşmalarında Yasuke’nin teninin boya olup olmadığını kontrol ettiği söylenir. Burada Asya dillerini öğrendiği biliniyor. Kayıtlarda zaman içinde kendi konutuna sahip olduğu ve Nobunaga tarafından kendisine sunulmuş bir katanaya sahip olduğu belirtilmekte. Yasuke’nin Japonya’ya varışı halk tarafından da büyük ilgi topluyor. Thomas Lockley’in African Samurai: The True Story of Yasuke, a Legendary Black Warrior in Feudal Japan adlı kitabında Yasuke’yi görmek için izdiham yaşandığı anlatılır. Onun bir Daikokuten olduğunu düşünenler de Buddha’nın siyah tenli temsilinden dolayı onu ilahi bir konuk olarak görenler de var.

1582 yılında Nobunaga, Akechi Mitsuhide’nin güçleri tarafından yenilgiye uğramasının ardından seppuku ile hayatına son veriyor. Ardından Yasuke, Nobunaga’nın varisinin hizmetine giriyor. Akechi’nin güçlerine karşı başka bir mücadele daha başlıyor ama Nobunaga birlikleri için yine yenilgiyle sonuçlanıyor. Bu sefer Yasuke esir düşüyor. Akechi’nin Yasuke ile karşılaşmasından kimi notlar kayıtlara düşülmüş. Papaz Luis Frois’nin yazdıklarına göre Akechi’nin Yasuke’yi koyu ten renginden dolayı bir “hayvan” olarak nitelendirdiği, bu nedenle öldürülmesine gerek olmadığı ve Hindistan’da bir kiliseye gönderilmesi talimatını verdiği bilgileri mevcut. Hayatının geri kalanında nereye gittiği ve nasıl öldüğü ise hafızalardan silinmiş durumda. 

Yazı: Biçem Kaya