Teftiş: Bu hafta ne dinlesek? (Dan Deacon, Carter Tutti, Romare ve fazlası)

Yeni müziğe dair bu haftaki mesaimiz burada! 
Yazılar: Cem Kayıran, Semra Uygun, Elifnaz Koçak, Ege Yorulmaz
Fotoğraf: Aylin Güngör (Paradiso Noord’daki Oturduğum Yerden sergi açılışından)

Dan Deacon – Gliss Riffer
(Domino)

Dan Deacon’ın yeni stüdyo albümü Gliss Riffer, yine neşeli ve absürt. İçindeki çocuğu dışarı çıkarmış, ona serbest takılabileceğini söylemiş bir adamın işi. Dan Deacon, pop ve ele avuca sığmaz electronica’yı deneysel bir şekilde birbirine karıştırmış. Oyuncaklarını oraya buraya saçan çocuklar gibi. Ve ortaya hiperaktif bir albüm çıkmış. Gliss Riffer, oldukça spesifik bir albüm. Albümü dinlerken, Dan Deacon’ın oyun parkına giriş yapıyorsunuz. En yanar dönerli parçalardan biri ‘’Feel the Lightining’’. Deacon’ın kendi sesini manipule ederek yarattığı kadın vokalin seslendirdiği, synthpop bir parça. Andrew Jeffrey Wright’ın sürreal ve çizgi filmvari klibiyle daha da eğlenceli hale gelmiş. Sevişen koltuklar! Tam Dan Deacon’lık bir manzara! Gliss Riffer, müziğin ritmine kaptırıp dans etmek, arada da tuhaf robotik hareketler yapmak için çok uygun. Belki belleğinizde kalıcı bir iz bırakmayacak ama sizi sıkmayacağı da kesin. Deli bir adamdan, delifişek bir albüm… S.U.

Carter Tutti – Carter Tutti Plays Chris & Cosey
(CTI Label)

1981 yılında müzikal açıdan birleşen evli çift, Chris & Cosey adı ile çalışmalar yayınlıyorken, daha sonra bu ismi Carter Tutti olarak değiştirerek duruşlarına farklı bir pencereden baktırdılar. Aynı zamanda Throbbing Gristle üyesi olan çift, kuruluşlarından bu yana istiflerini bozmadan 80’lerin ve 90’ların endüstriyel müziğini icra ediyor. İkili, 2014’ün sonlarına doğru, içinde bulunduğumuz Şubat ayında geçmişte yaptıkları işleri tekrar düzenleyerek bir CD ve bir plak şeklinde dinleyicisine sunacağını duyurmuştu. Kendi plak şirketleri CTI Label’dan çıkan albümde, ‘Vengeance’ ve ‘Synaesthesia’ adlı parçaların yeniden düzenlenmiş hâli ile 2014 Amerika turlarından beş parça yer alıyor. E.K.

Romare – Projections
(Ninja Tune)

Uzun zamandır heyecanla beklediğimiz ilk Romare uzunçaları Projections, Ninja Tune etiketiyle yayınlandı. Bundan önceki EP’lerinden alışkın olduğumuz gibi elektronik müziğin modern yaklaşımlarını, Afrika’yı anımsatan ritmik altyapılar ve eşlik edilesi vokal sample’larıyla birarada kullanan Romare, yeni albümüyle bu yıl pek çok kez kulaklarımıza konuk olacak gibi gözüküyor. Albümün ilk single’ları ”Prison Blues”, ”Motherless Child” ve ”Work Song” aslında albümün güzel bir özeti gibi. Hem dans edebileceğiniz, hem keyif alabileceğiniz, hem de içinde bulunduğunuz andan kısa süre de olsa uzaklaşabileceğiniz bir albüm Projections. C.K.
 

Mumdance & Logos – Proto
(Tectonic Recordings)

10 parçalık albüm, İngiltere’de 90’ların başında ortaya çıkan garaj müziğinden izler taşıyor. O dönemin kulüp müziğine odaklanan ikili şu sözleri sarf ediyor: ‘’yeniliğin en ufak kıvılcımları yeni sahnelerin şekillenmesiyle başladı ama janr kuralları ve paradigmalar hala gri alanlardı; doksanların başında ithal edilen Amerikan teknosu, İngiltere tarafından tahsis edilmeye başlanıyordu… 93-94 arası ‘’proto dönemi’’ jungle türüne dönüşüyorken, işte o zaman tech-step’in daha karanlık sesleri, mekanik ve distopyacı kafalarda yetişmeye başladı.’’ E.K.

Father John Misty – I Love You, Honeybear
(Bella Union / Sub Pop)

J. Tillman adıyla da bilinen, eski Fleet Foxes davulcusu Joshua Tillman’ın bu kez Father John Misty adıyla yürüttüğü projesinden gelen ikinci albüm I Love You, Honeybear, yepyeni, çok ferah ve yumuşacık. Bol piyanolu, yaylı melodik Tillman şarkıları bir de sürdürülebilen kendine has bir sound’la birleşince ortaya çok keyifli bir albüm çıkmış. Bazı şarkılar neredeyse ilk Fleet Foxes dinlediğimizdeki hisleri uyandırdı demek mümkün. Albümün artwork’ü de yine bir harika! E.Y.

Snow Ghosts – A Wrecking
(Houndstooth)

Houndstooth’tan yayınlanan albüm A Wrecking’de, folklorik müziğin karanlık unsurları ile deneysel gürültünün ağırlığı gibi referans alınan noktaların karşılıklı etkileşimini dinlemek mümkün. Bu kombinasyona yön veren bir diğer şey ise vokalde yer alan Hannah Cartwright’ın yumuşak, büyüleyici ve de çoğu zaman sarhoş çıkan sesi. E.K.

King Khan & BBQ Show – Bad News Boys 
(In The Red)

Kanadalı kralımız, altı yıl sonra bir kez daha BBQ Show ile karşımızda. Son olarak 2013’te The Shrines ile bir albüm yayınlayan King Khan, BBQ Show’la birarada 12 şarkılık bir şölen hazırlamış. Önceki King Khan & BBQ Show albümlerinde olduğu gibi temponun ve sürprizlerin peşinin kesilmediği albümde, King Khan’ın karakteristik vokalleri ve eski usül gitar katmanları yine ön planda. C.K.