The Strokes, 2000’ler müziğini nasıl değiştirdi?

The Strokes, Regina Spektor, The Libertines, Skin, Blonde Redhead gibileriyle çalışmış prodüktör ve müzisyen Gordon Raphael, bir kitap yazdı. Odak noktasında 2000’lerin indie rock sahnesi var ve ismi The World Is Going To Love This: Up From The Basement With Strokes. 

Seattle’da doğan, uzun yıllar New York’ta yaşayan sonrasında önce Berlin sonra da İngiltere’nin Batı Yorkshire bölgesindeki Hebden Bridge’a yerleşen Raphael, kitabını geçtiğimiz şubat ayında duyurmuştu. Fakat Londra merkezli bağımsız yayınevi Wordville’le anlaştı ve yayın tarihi 2022’ye ertelendi. 

NME’ye verdiği röportajda kimi ipuçları paylaştı Gordon Raphael ve merakımızı iyice kabarttı doğrusu. Dünyanın dört bir yanından gruplarla çalıştığını ve hikâyelerini anlattıktan sonra herkesten “bunları bir kitapta yazmalısın” şeklinde tepkiler aldığını söyleyen prodüktör; pandeminin ilk ayında ev stüdyosunda şarkı yazmaya çalışırken, zihninin derinliklerinden “kitaba ne dersin?” seslerini duyduğunu ve işe böyle koyulduğunu anlatıyor.

The World Is Going To Love This: Up From The Basement With Strokes kitabının temelini Raphael’in günlükleri oluşturuyor. Olayların kronolojisini korumak için kimi internet araştırmalarından faydalanmış, The Strokes üyeleriyle kimi sohbetler yapmış. Gitarist Albert Hammond Jr.’ın bu anlamda çok yardımı dokunduğunu vurguluyor.

c
Gordon Raphael ve Julian Casablancas (The Strokes)

“The Strokes, benzeri olmayan bir grup”

Uzun süreli hafızasının iyi olduğunu ve çok fazla detay hatırlayabildiğini vurgulayan Raphael, özellikle The Strokes hayranlarını heyecanlandıracak ipuçları veriyor. Grubun çıkış EP’si The Modern Age ve ilk iki albümü Is This It ve Room on Fire’ın prodüktörü olan Raphael, kariyeri boyunca The Strokes hakkında çok fazla röportaj vermesine rağmen “kendine sakladığı” kimi anıları kitabında ilk kez anlatmış. Ayrıca kitapta prodüktörün kariyeri boyunca çalıştığı diğer grupların daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış fotoğrafları da anılarına eşlik edecek.

Kitabının gruplara dair bilinmeyen detayların yanı sıra müziğin üretim aşamalarını da belgeleyeceğini söylüyor. Söz şimdi Raphael’de:

“Kitabım müzik yapımının tam ortasında bizi yakalıyor. O anlarda ortaya çıkan takım çalışması ve iletişim seviyesini belgeliyor ve bu çok özel bir şey. Herhangi bir MTV röportajında duyamayacağınız şeyler. [The Strokes] albümlerinin ortaya çıkmasına son derece güçlü şekilde katkı gösteren bir ekip. Onlara bu anlamda yardım ederken, bir yandan da tüm etkileşimlerini ve müzisyenliklerine dair daha önce hiç kimsede görmediğim nadir şeyleri gözlemliyordum. The Strokes yalnızca kendi döneminden değil, önceki jenerasyonlardan da ayrılan bir grup. Bu da onları garage rock’ın yeniden doğuşu için ideal bir lidere dönüştürdü.”

Zaman içinde bağımsız müzik sahnesinin imza prodüktörlerinden birine evrilen Gordon Raphael, yine de kitabının merkezinde kendisinin olduğunu vurguluyor. Grunge’la kavrulmuş 90’lar Seattle’ında çeşitli gruplarla çalarken birkaç yıl içinde New York’un aranan prodüktörlerinden birine evrilmiş olması hikâyesinin önemli olduğu görüşünde. 
NME röportajında şu sıralar İngiltere’den sekiz, Almanya’dan iki ve ABD’den altı grupla aynı anda çalıştığını da söylemiş Raphael. Kitabının net bir yayın tarihi yok ama müzik âleminden perde arkası hikâyelere meraklı okuyucuların şimdiden raflarında The World Is Going To Love This: Up From The Basement With Strokes için yer açmasında fayda var.