Tony Hawk’ın kanıyla boyanmış kaykaylar ve diğerleri #dünyadönüyor

Dünyanın farklı noktalarından, büyük gündem yaratmayan haberler.

Tony Hawk’ın kanıyla boyanmış kaykaylar satışa çıktığı anda tükendi

53 yaşındaki kaykay efsanesi Tony Hawk, şişe su firması Liquid Death’in yeni yüzü olabilmek için yaptığı anlaşmanın bedelini kanıyla (!) ödemek zorunda kaldı. Başına gelecekleri, şirketin sloganının “Susuzluğunu Öldür” olmasından anlayabilirdi belki de.

Insider‘a göre 500 dolara satılan kaykayların özelliği, kaykayların üzerindeki çizimlerin yapılmasında Tony Hawk’tan alınmış 2 tüp kandan elde edilen bir boya karışımı kullanılması oldu. Böylece kampanyanın sloganında da verilen söze uygun olarak kaykaylar “Yüzde 100 gerçek Tony Hawk’la boyandıı”.

Kaykaylar için hazırlanan reklam videosunda da Hawk, Liquid Death’le yaptığı anlaşmayı belki de yeterince iyi okumadığını söyleyerek kendisiyle dalga geçiyor. Ama bunu çok dert etmiyor çünkü bu kaykayların, “hayranlarıyla olan bağını bir üst seviyeye taşıyacağından” emin. “Ben bunlara gerçek anlamda kanımı ve ruhumu koydum” diyor.

Kanın kokusunu alan Birdman hayranları da onunla hem fikirlermiş belli ki. Zira kaykaylar, satışa sunulduğu ilk 20 dakika içinde tüketmişler. Liquid Death, kaykaylardan elde edilen gelirin yüzde 10’ununu plastik kullanımını azaltmayı hedefleyen 5 Gyres organizasyonuna bağışlayacak. Gelirin bir kısmı da Hawk’ın, ekonomik kaynaklara erişimi kısıtlı bölgelerde kaykay parkları inşa edilmesini amaçlayan organizasyonu Skatepark Project’e gidecek.

Benzer bir işe geçtiğimiz bahar aylarında Lil Nas X de imza atmıştı. MSCHF ortaklığıyla hazırladığı “Satan Shoes” isimli sneakerların her birine, müzisyenin bir damla kanı damlatılmıştı. 666 adet satışa çıkan sneakerların tamamı 1 dakikadan kısa sürede tükenmiş; tasarımın gerçek kan barındırması sosyal medyada büyük tartışmalara sebep olmuş ve hem marka hem de Lil Nas X hakkında davalar açılmıştı.

Belçika’da komşunun bahçesine kaçan topu alma hakkına dair yeni bir yasa

Belçika’da top oynarken topu huysuz komşusunun bahçesine kaçanlar, artık yasal haklarını kullanarak gönül rahatlığıyla toplarını almaya gidebilecek. Bu hak aynı zamanda evcil hayvanı komşunun bahçesini keşfetmeye çıkan hayvan sahiplerini de kapsıyor. Yasa 1 Eylül’de yürürlüğe girdi.

Bu çok önemli bir problem gibi görünmese de yasanın hazırlanma sürecinde yer alan Profesör Vincent Sagaert’e göre, ülkedeki birtakım karışık yasal durumların çözümünde kilit rol oynayacak. Sagaert, yeni yasadan önce komşuların topu geri vermek kaydıyla  bahçeye erişim hakkından men edebildiğini hatırlatıyor. 1 Eylül’den itibaren Belçika sakinleri, yan bahçeye kaçan toplarını veya evcil hayvanlarını, bahçeye girerek kendileri alabilecek. Tabii bu haktan faydalanabilmek için topun veya hayvanın bahçeye yanlışlıkla girmiş olması gerekiyor.

Profesör Sagaert yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına,  takip edilecek prosedürü de tane tane açıklamış: “Önce komşunuzun kapısını çalıp topu alıp alamayacağınızı sormalısınız. Eğer komşunuz izin vermezse veya evde yoksa topunuzu veya hayvan dostunuzu geri almak için hızlıca bahçeye girip işinizi halledip çıkabilirsiniz. Bahçedeyken komşunuza ait başka bir şey alamazsınız, bu hırsızlık olacaktır!”

Bu yasadan komşuluk kurallarına aykırı şekilde faydalanılacağından endişe edenler de yok değil. Ancak Flaman şehri Brabant’da hakimlik yapan Eric Dierickx endişelenecek bir şey olmadığını, yasanın uygulanmasının büyük bir titizlikle gözetildiğini söylüyor.

Mısır’da 4 bacaklı balina fosili kalıntıları bulundu

Bilim insanları geçtiğimiz çarşamba Mısır’da 43 milyon yıllık bir balina fosili bulduklarını duyurdular. Yeni keşfedilen bu yüzergezer türün, balinaların karadan denize geçişini aydınlatacağı tahmin ediliyor. Mısırlı bilim insanlarından oluşan ekibin açıklamasına göre dört ayaklı bu balina, Protocetidae grubuna ait.

Balina fosili, Mısır’ın Batı çöllerindeki Eocene kayalıklarında keşfedildi. Bu alan eski çağlarda deniz tabanının bir parçasıymış. “Phiomicetus anubis” olarak adlandırılan balinanın 3 metre uzunluğunda ve 600 kilo ağırlığında olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca balinanın, besin zincirinin tepesinde üst düzey avcı olduğu düşünülüyor. Balina, adını Antik Mısır’ın köpek başlı tanrısı Anubis’ten alıyor.

El Mansoura Üniversitesi’nde araştırmacı olan Abdullar Gohar, 43 milyon yıllık fosilin restore edilmesinde görevli. Bu keşfin Mısır ve Afrika paleontolojisinde bir dönüm noktası olacağını söylüyor. Zira önceki yıllarda yapılan araştırmalara rağmen Afrika’daki balinaların yüzergezer hayvanlar olmaktan çıkıp tamamen suda yaşayacak şekilde evrimleşmelerinin nasıl gerçekleştiği bilinmiyordu.

Yeni Zelanda’da tek kişilik karantina eylemi

Yeni Zelanda’da 70 yeni Covid-19 vakasının tespit edilmesi üzerine karantina önlemlerinin süresi uzatıldı.

Bu karar üzerine Yeni Zelandalıları “büyük resmi görmeye” davet eden bir Instagram hesabı, ülkenin büyüyen ekonomisine ve yüzde 4 oranında azalan işsizlik oranlarına rağmen pandemi önlemlerini sıkılaştırmakta direten başbakan Jacinda Ardern’i ekonomiyi ve istihdamı yok etmekle suçladı. Söz konusu hesaptan yapılan paylaşımda vatandaşlar, karantina önlemlerinin 4. seviyeye çıkarılması kararının protesto edilmesi ve Auckland’da Queen Street’te toplanılması için eyleme çağrılmıştı.

Bu eylem planının haberini alan polis, eylem günü hazırlandı ve Queen Street’e gitti. Ancak dağıtmaya hazırlandıkları kalabalık ortada yoktu; protestoya yalnızca 1 kişi gelmişti.  

Eyleme katılmayı kafasına koyan kişi, protestodan vazgeçmeye ve evine dönmeye ikna edildi. 

Yazı: Aslı Cangöz