Trans kadın Asya’yla dayanışmak için “Türkiye Sinemasında Kuir Temsiller” semineri

11 Mart 2021 tarihinde İstanbul Beyoğlu’nda kezzaplı saldırıya maruz kalan trans kadın Asya’nın bir gözünde görme kaybı oluşmuştu. Asya’nın devam eden tedavisinin masraflarına destek olmak için GZone tarafından 11 Nisan Pazar günü “Türkiye Sinemasında Kuir Temsiller” başlıklı bir seminer düzenleniyor.

#BizEşittirHepimiz diyerek 11 Nisan’da saat 15.00’te Zoom üzerinden düzenlenecek seminer, GZone yazarlarından, eğitmen Azmi Recep Özdaş’ın sunumuyla gerçekleşecek. Seminerde filmlerin zaman ve mekândan bağımsız olarak üretmeye devam ettiği duygular ve azınlık bellekleri oluşturmadaki öneminden hareketle 90’larda çekilmiş ve kuir temsillere yer veren birkaç yerli filme dair keskin yanıtlar aramaktan ziyade, bu filmlere çeşitli sorular ekseninde yeniden bakılacak. Sorulardan bazıları şöyle: Kuir film nedir? Kuir film neye denir? Bir filmi yöntemiyle mi (montaj-anlatım), biçimiyle mi (renk-doku-yüzey) yoksa içeriğiyle mi kuir okuruz? Kuir okuma ne işe yarar, bize ne yapar? Hikâye mi, karakterler mi kuir imkânlar sunar ? Yoksa sinemadan bize kalan ve geleceği arayan ihtimaller midir bu kuir anlam? 

Sorulardan en önemlisi ise şüphesiz “Dayanışma yoksa neye yarar kuir sinema?” ve görsel hafızamızın, direniş belleğimizin ne gibi yeni dayanışmalar inşa edebileceği. Nitekim dersin gelirinin tamamı Asya’nın hastane ve tedavi masraflarına aktarılacak.

Zoom üzerinden düzenlenecek seminere katılım ücreti kişi başı 50 TL. [email protected] adresine katılım talebinizi yolluyorsunuz, cevaben sizinle IBAN numarası paylaşılıyor ve akabinde aynı e-posta adresine göndereceğiniz IBAN dekontunuza cevaben de Zoom toplantısının giriş bilgileri geliyor. 11 Nisan Pazar 15.00’te yapılacak seminerin 3 saatlik tek oturumda gerçekleşeceğini ve öncesinde Dönersen Islık Çal (1992), Hamam (1997), Lola+Billidikid (1999), Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) filmlerinin izlenmesinin beklendiğini de ekleyelim. (Hepsi YouTube’da var.)