Warpaint, Kana Kana ve bu hafta başka ne dinlesek?

Los Angeles çıkışlı dörtlü Warpaint, baharda yayımlanacak yeni albümü için geri sayımı “Champion”la başlattı. Kana Kana,  yaşam-ölüm-zaman üçlüsünü mesele edinen ilk albümüyle karşımızda. Fazlasıyla heyecanlandığımız bir keşif tavsiyemiz de var: Avalanche Kaito.

Tazecik albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Warpaint – Champion
(Virgin)

Güzel haber: Warpaint geri döndü! Daha güzel haber: Yeni şarkı “Champion”, yeni bir ses paletiyle farklı sulara doğru kulaç çırptıklarını belgeliyor ve dinleyiciyi hemen avucunun içine aıyor. Daha da güzel haber: Altı yılın ardından bir Warpaint albümü de yayımlanacak. 10 şarkıdan oluşuyor, ismi Radiate Like This ve yayın tarihi 6 Mayıs. Daha daha güzel haber: 1 Haziran’da Zorlu PSM’de çalıyorlar!

ALBÜM: Boris – W
(Sacred Bones)

1992’deki kuruluşundan bu yana aralıksız üreten grubun yeni işi W, Boris kataloğunun tam 27. stüdyo albümü. Bu 30 yıllık serüvende onlarca farklı stilden etkileşimi Boris-leştirdiklerine tanık olduk. Hatıralara ve kolektif olarak deneyimlenmiş hislere eğildikleri albümde bu kez biraz daha shoegaze hattında seyrediyorlar. Hiroşima felaketini mesele edinen “Beyond Good and Evil” parçasının etkileyici klibi de burada.

Ibibio Sound Machine
TEKLİ: Ibibio Sound Machine – All That You Want 
(Merge Records)

Londralı elektronik afro-funk ekibi Ibibio Sound Machine, yeni albümlerinin hipnoz edici çıkış teklisi “Electricity”den sonra harika bir tekli daha. Baştan sona yüksek enerjisini kaybetmeyen, Afrobeat elementleriyle zenginleştirilmiş âdeta bir electropop marşı tadındaki şarkı oturduğunuz yerde bile dans etme garantisi veriyor. Grubun mart sonu yayımlanacak albümünün prodüktörü de dans müziği hayli konusunda iddialı Hot Chips.

TEKLİ: Daniel Rossen – Shadow In The Frame
(Warp Records)

Grizzly Bear üyesi Daniel Rossen ilk solo stüdyo albümü You Belong There için geri sayımda. Albümden ilk tekli, Rossen’ın Grizzly Bear’den alışık olduğumuz şiirsel sözlerini ve duygusunu geçirmekte bir an bile bocalamayan vokallerini sunuyor. Farklı tempolarda gezinen şarkı aceleci ama sade bir akustik gitarla açılıp giderek katmanlı bir hâl alıyor. Rossen, kendi adıyla çıkaracağı ilk projesi hakkında “Niyetim gerçek hayatıma daha derin bağı olan ve uzun bir müzik tarihini gözeten şarkılar yapmaktı” diyor. 

EP: Beach House – Once Twice Melody: Chapter 3
(Bella Union / Sub Pop)

Baltimore çıkışlı dream pop ikilisi Beach House, dört bölüm hâlinde tamamlanacak yeni albümü öncesinde üçüncü kısmı dinlemeye açtı. İçinden biraz 60’lar folk esintileri, elektronik ninniler ve birlikte hissetmeye çağıran içsel mesajlar geçiyor. Final bölümüyle birlikte albümün tamamına 18 Şubat’ta kavuşacağız.

Avalanche Kaito
EP: Avalanche Kaito – Dabalomuni
(Glitterbeat)

Brüksel’de yerleşik Burkina Fasolu müzisyen Kaito Winse ve Belçikalı noise ikilisi Benjamin Chaval – Nico Gitto’nun güç birliği Avalanche Kaito ile tanışın ve şaşırmaya hazır olun. Dört şarkılık ilk EP’lerinde bir gürültü duvarına çarpabilir, 0’lar ve 1’ler arasında kaybolabilir, insan sesinin nelere kadir olduğuna bir kez daha hayret edebilirsiniz. Dört şarkı yetmedi diyenlere güzel haber: Sene içinde bir uzunçalar da yolda.

TEKLİ: Black Country, New Road – Snow Globes
(Ninja Tune)

Debut albümlerini geçen sene piyasaya süren Black Country, New Road aradan çok geçmeden yeni bir albümle aramızdalar. İkinci uzunçalar Ants From Up There’in dördüncü ve son teklisi “Snow Globes”, dinleyiciyle ilk kez 2020’de bir konserde buluşmuş.  9 dakikalık şarkı, telli ve üflemeli enstrümanlar eşliğinde uzunca bir introdan sonra solist Isaac Wood’un vokalleriyle buluşuyor. Sürekli devam eden bir riffle çalışmaya karar vermişler bu kez. Melodik enstrümanların aynı cümleri çaldıkları düzenlemede kendini büyük bir oyun alanının içinde bulan davulcu Charlie Wayne ise aritmik ve dışavurumcu bir yol izlemiş.

TEKLİ: caroline – Good morning (red)
(Rough Trade Records)

Casper Hughes ve Jasper Llewellyn’in post punk ikilisi olarak yola çıkan caroline, yıllar içinde sekiz kişilik bir orkestraya evrildi; sonik paletini çağdaş klasik müzik ve folk elementleri yle genişletti. “Good morning (red)”, “bu dünyada mutlu olabilir miyim?” diye soran, hüzünlü bir şarkı gibi tınlasa da umuda sarılan, iki bölümlü bir parça. Önce bir fırtına kopuyor, sonrası ise sessizlik.

Kana Kana
ALBÜM: Kana Kana – Ölüler Hariç
(Tamar Records)

Müzisyen ve prodüktör Övünç Dan’ın karanlık dehlizlere daldığı solo projesi Kana Kana’nın ilk albümü. Aslında 2015 yazında Şişli’de bir evde kaydedilmiş. Yaklaşık yedi yıl sonra dinleyicisiyle buluşuyor. Yaşam, ölüm ve zaman üçlüsünü mesele edinen albümün tüm kayıtları ve prodüksiyonu Kana Kana tarafından yapılmış. Bütünlüklü, merak uyandıran ve tüyleri diken diken eden bir iş. Kapanış şarkısı “Eve Veda”, Çağlan Tekil anısına bir saygı duruşu.

TEKLİ: Alex Cameron – Best Life
(Secretly Canadian) 

Avustralyalı müzisyen Alex Cameron’ın yoldaki stüdyo albümü Oxy Music’ten ikinci tekli. Mutlu ve enerjik bir melodide ilerleyen şarkıda, bilinçli olarak sosyal medya jargonundan seçilmiş cümlelerle dolu, yüzeysel sözler yazmış Cameron. Şarkının bu pozitif hâli aslında herkesin hayatını sosyal medyada dört dörtlükmüş gibi yansıtmasına ve engellenemez boyutlara gelen gelen sosyal medya bağımlılığına bir eleştiri. “Best Life” klibinde Cameron’ı ve videonun yönetmenliğini de üstlenen eşi Jemima Kirke’ü izliyoruz. 

TEKLİ: Broadcast – Sixty Forty
(Warp Records)

Warp Records, kendine has uçsuz bucaksız bir ses evreni yaratmış Broadcast kataloğundan üç nadir albümünü tekrar yayımlıyor. Mart’ta kavuşacağımız bu özel koleksiyona dair ilk sesler, canlı BBC kayıtlarından bir seçmece olan BBC Maida Vale Sessions’tan “Sixty Forty” performansı. Broadcast nostaljisine hiçbir zaman hayır denmez, sabırsızlıkla bekliyoruz!

Seda Erciyes Belly Dancer
TEKLİ: Seda Erciyes – Belly Dancer
(Kitsuné Musique)

Türkçe sözlü nitelikli R&B örneklerini tekliler hâlinde savurmaya devam ediyor Seda Erciyes. Son numarası; varoluş mücadelesi veren performans sanatçıları, drag queenler, pavyon şarkıcıları, seks işçileri ve dahası için yazılmış metaforlarla dolu bir şarkı. Kitsuné’nin bir müzisyen ve bir görsel sanatçıyı buluşturduğu serisi kapsamında yayımlanan parçanın harika kapağı da Koreli illüstratör Tree13 imzası taşıyor.  

TEKLİ: Nilüfer Yanya – midnight sun 
(ATO Records)

2022’nin Nilüfer Yanya’nın yılı olacağının sinyallerini bir süredir alıyoruz. Yeni albüme doğru ikinci durağımızda bu kez düşük tempolu bir açılış söz konusu. Kapanışa doğru distortion gitarlarla bir zirveye ulaşılıyor, Radiohead’i anımsatan sarmal gitar oyunları duyuluyor. Bu şarkının “bastırılmanın ne demek olduğunu farketmek ama karşı koymak istemekle” ilgili olduğunu söylüyor Yanya.

TEKLİ: Sonic Youth – In & Out
(Three Label Recordings)

Sonic Youth, nadir kayıtlardan oluşan yeni bir albümle döneceğini duyurdu. In/Out/In adını taşıyacak koleksiyon, grubun 2000-2010 aralığında kaydedilip yayımlanmamış materyallerinin bir derlemesi olacak. İlk tadımlık “In & Out”, Kim Gordon’ın ne söylediği pek anlaşılmayan bulanık vokali, ritmik yapısı ve içeriğindeki başkaca kirli seslerle dikkat çekiyor. Yedi buçuk dakikalık bir meditasyon seansı âdeta.

Yard Act
ALBÜM: Yard Act – The Overload
(Island Records)

Yolunu gözlediğimiz bir ilk albüm. Gönül rahatlığıyla tüm beklentileri karşıladığını söyleyebiliriz. Ali Chant eşliğinde kaydedilen albüm, Brexit sonrası Britanya’dan manzaralar sunan karakter odaklı anlatısını, oyunbaz ve takibi sürükleyici post-punk düzenlemeleriyle buluşturuyor. İncelikli bir kurguyla ve dinleyeni hem düşündüren hem yükselten yapısıyla The Overload, Yard Act yolculuğunun gelecekte nasıl şekilleneceğini merak ettiriyor.

TEKLİ: Sevdaliza – High Alone
(Twisted Elegance)

Yeni Sevdaliza teklisi, müzisyenin görece daha soyut ve avangart seslerle bezeli kataloğunda yeni bir sayfa açılacağının sinyallerini veriyor. Akustik enstrümanların hâkimiyetinde bir aşk şarkısı dinliyoruz bu kez. “Tek başıma yükseklerde olduğumu bilsem de seninle düşük olmayı istiyorum” diye sesleniyor sevdiğine.

TEKLİ: Elçin Orçun & Hakan Vreskala – Üzgünüm
(CES Yapım) 

Elçin Orçun ve Hakan Vreskala’nın dört şarkılık EP’sinden ikinci tekli. “Üzgünüm”de Orçun’un R&B’ye göz kırpan stili ve Vreskala’nın berrak vokallerinin önde olduğu bir aranjman ön planda. Bu yaratıcı ortaklığın Adil Alpakın imzalı klibinde ise uzun yol görüntülerinin eşliğinde neon ışıklı bir karavanda görüyoruz ikiliyi.

Club Makumba
ALBÜM: Club Makumba – Club Makumba
(Sony Music)

Dead Combo üyesi Tó Trips ve Waygunn üyesi João Doce’nin temellerini attığı Lizbonlu psikedelik rock grubu Club Makumba’nın ilk albümü. Akdeniz’den müzikal gelenekleri Afrika’ya has unsurlarla buluşturarak özgür, spontane kıvrımlarla dolu bir ayin yaratmışlar. Ritmik açıdan oldukça zengin, akılda kalıcı melodilerle bezeli bir çalışma. İnsanda canlı dinleme arzusu uyandıran bir müzik.

TEKLİ: Melody’s Echo Chamber – Looking Backwards
(Domino Records)

Fransız müzisyen Melody Prochet’nin Melody’s Echo Chamber adını verdiği psikedelik pop projesi de sessizliğini 2022’de bozacaklardan. Emotional Eternal ismini koyduğu üçüncü albümünden ilk tadımlık için “bilinmeze doğru canlı, umursamaz, şiirsel bir yürüyüş” tanımını yapmış. Üç sıfat da yerinde seçimler olmuş doğrusu!

ALBÜM: mor ve ötesi – Sirenler
(Rakun Müzik)

10 yıllık aranın ardından, üç bölümlük tematik bir anlatı inşa ettiği özel bir albümle geri döndü mor ve ötesi. Beyoğlu’nun, İstiklal’in, Tünel’in, Gezi’nin hepimize ait olduğunu minimal ve kişisel bir yerden anlatırken hep bir ağızdan söylenecek dizeler yazmaktaki mahirliğinin de bir kez daha altını çiziyor grup. Yüzlerimizin güldüğü günlerde, hep beraber söyleyebilmek umuduyla.

Steve Gunn
EP: Steve Gunn – Nakama
(Matador Records)

Steve Gunn, şapkasından ne zaman ne çıkaracağını kestirmenin asla mümkün olmadığı bir müzik insanı. Son sürprizi de lezzetli iş birlikleriyle dolu bir kısaçalar. Bing & Ruth, Circuit Des Yeux, Mdou Moctar ve Natural Information Society gibi farklı gelenekleri benimsemiş müzisyenlerle birlikte son albümü Other You’dan beş şarkıyı yeniden yaratmış.

TEKLİ: Alex the Astronaut – Airport
(WM Australia)

Folk-pop türünün yeni yüzlerinden Alexandra Lynn nam-ı diğer Alex the Astronaut’un yeni teklisi “Airport” kalp kıran ama umutlu bir aşk şarkısı. Pandeminin getirdiği zorunlu ayrı kalma hâli ve bunun yarattığı duygusal sonuçlar hakkında. Klibinde de Sydney-New York arası yolculuğunu telefonundan çektiği videolarla belgeleyen Lynn, anlattıklarının ve hislerinin samimiyetinden bir an bile şüphe ettirmiyor. 

TEKLİ: Franz Ferdinand – Curious
(Domino)

“Curious”, fiyakalı dans-pop unsurlarıyla dolup taşıyor. Sözleri, yeni bir ilişkiye başlamanın yarattığı endişeleri incelikli bir şekilde masaya yatırırken; solist Alex Kapranos’u da nakaratta “Bana sahip olduğunda beni isteyecek misin?” sorusunu haykırırken duyuyoruz.

TEKLİ: Jenny Hval – Year of Love
(4AD)

Birkaç yıl önce bir konseri sırasında şahit olduğu bir evlilik teklifi, Jenny Hval’i derinden etkilemiş. Genelde romantik bağlamlarda anılan bu hareket, onda çok daha huzursuz edici ve düşündürücü bir etki bırakmış. Şarkıyla ilgili yaptığı açıklamasında bu deneyimin onun için çok “rahatsız edici” olduğunu söylüyor. Kendisinin de evli olduğu gerçeğiyle yüzleştirip, kafasında “Özel hayatımla ilgili bu detay bir sanatçı olarak benimle ilgili ne söylüyor?”, “Özel hayatımda yaptıklarım işime ve sesime ihanet ediyor mu?” gibi sorular doğurmuş. “Year of Love”, bu sorulara cevap arıyor. 

Yazı: İlayda Güler, Elif Öz, Cem Kayıran