Weapons, Platonic ve bu hafta başka ne izlesek?
Yazı: Burcu Teker
Vizyon takviminden ve farklı platformların kataloglarından film, dizi, belgesel ve şov tavsiyelerimizi içeren ne izlesek seçkimizde Zach Cregger’ın karakter odaklı korku – gizem yenisi Weapons, Seth Rogen – Rose Byrne ikilisini buluşturan romantizm soslu komedi Platonic, Tim Burton’ın The Addams Family spin-off’u Wednesday ve çok daha fazlası yer alıyor.

Weapons (Vizyon, 8 Ağustos)
Nedir: Komedyenlerin film yapımcısına dönüşümlerine aşina olsak da korku türüne getirdiği eşsiz yorum ile Zach Cregger’ın yaptığı ters köşe pek beklenmeyen türdendi. 2022 tarihli çıkış filmi Barbarian ile korku listelerini büken yazar – yönetmen Cregger, iç içe geçmiş bakış açılarının anlatının tesirini katladığı karakter odaklı yeni gerilim dramasında, yalnızca bir çocuk hariç tüm sınıfın arkalarında çokça soru işareti bırakarak esrarengiz biçimde ortadan kayboluşunun izini sürüyor. Bir gece yarısı, aniden… Öğretmenleri Justine Gandy ise ebeveynlerin kayıplardan kendisini sorumlu tutmasına direnir hâlde gizemi çözmeye kararlı.
Neye benzer: Akla ilk gelen Denis Villeneuve harikası Prisoners oluyor kuşkusuz. Diğer yandan Justin Benson – Aaron Moorhead’den The Endless da ıskalanmaması gerek bir film. Gerçekliğin döngülere evrildiği tüyler ürpertici atmosferiyle Cregger filmlerinin kuzeni olarak nitelendirilebilir.
Kimler var: Bu nüanslı korkunun başrolüne üç Emmy ödüllü Julia Garner hayat vermiş. Eşlikçileri Josh Brolin ve Alden Ehrenreich. Görüntü yönetmeni Everything Everywhere All at Once, Beef, Swiss Army Man gibi işleri sırtlamasının yanı sıra Massive Attack, Childish Gambino, Michael Kiwanuka gibilerinin video kliplerine imza atan Larkin Seiple.

Platonic – 2. sezon (Apple TV+, 6 Ağustos)
Nedir: 10 yılı devirmiş Neighbors’ta evli bir çifti oynayan Seth Rogen ve Rose Byrne yeniden bir arada desek? İkili bu kez, kendi istekleriyle değil de daha çok günlük hayatın, yakın çemberinizi size sormadan daralttığı bir tür yüzsüzlük sonrası ayrı kalan ama birbirlerine olan bağımlılıkları apansızca yeniden canlanan iki arkadaş suretiyle karşımızda. Sylvia ve Charlie, sadece aralarının açılmasına neden olan şeyleri aşmaya çalışmıyor; işleri, çocukları ve hayattan beklentileri ayaklarına dolanırken eğlenmenin tarifini izleyiciye sunuyor.
Neye benzer: Duplass Kardeşler’in Togetherness’ı gerçek bağlar ve değişken ilişkilere dair benzer söylemlere sahip.
Kimler var: Projenin ardındaki yaratıcı zihinler Nicholas Stoller ve partneri Francesca Delbanco. Yeni sezonda künyeye dâhil olanlar arasında Saturday Night Live kadrosundan Aidy Bryant, Beck Bennett, Kyle Mooney var.
Bunlar da var!

Wednesday – 2. sezon 1. kısım (Netflix, 6 Ağustos)
Charles Addams’ın 1938’de yayımlamaya başladığı karikatür serisiyle hayat bulan Addams Ailesi 2022 yılında geri dönmüştü, hem de gotik bir coming of age öyküsüyle… Tuhaf Nevermore Akademisi’ni mesken tutan, doğaüstü gizemlerle dolu, Tim Burton rejili dedektiflik öyküsü; ilk sezonda kasabada dehşet saçan kanlı bir cinayet serisini, 25 yıl önce vuku bulmuş bir gizemi ve ailenin en asi üyesi Wednesday’in okulda kurduğu yeni, karmakarışık ilişkileri kapsıyordu. Mizahın dozunu nispeten düşürmüş, gizem yönünden zengin yeni bölümler ise Morticia, Gomez ve Pugsley’i daha aktif bir yerde konumlandırırken Larissa Weems’in (Gwendoline Christie) yerini alan Principal Dort (Steve Buscemi) ile Uncle Fester (Fred Armisen) anlatıya yepyeni bir soluk getiriyor.

Outlander: Blood of My Blood (Starz, 8 Ağustos)
Outlander‘ın yapımcılığını üstlenen ve Jamie’nin anne – babasının tanıştıkları zaman diliminde, Claire’in ebeveynlerinin araba kazasında yaşamlarını yitirmediği bir senaryo hayal eden Matthew B. Roberts tarafından geliştirilen prequel seri. Bu twist, Claire’in kendi hikâyesini yeniden şekillendirmekle kalmıyor; aynı zamanda Murtagh, Colum, Dougal gibi fan favorisi Outlander karakterlerinin yeni yetme hâllerini görmemize de vesile oluyor. Harriet Slater, Hermione Corfield, Jamie Roy başrollerde.

Taurasi (Prime Video, 7 Ağustos)
Basketbol efsanesi, “White Mamba” Diana Taurasi’nin hayatını ve kariyerini mercek altına alan, Avustralyalı sinemacı Katie Bender Wynn imzalı üç bölümlük belgesel seri. Dizi, olimpiyat altınlı WNBA ikonunun istisnai yolculuğu ve bitmek tükenmek bilmeyen mükemmellik arayışını incelerken ardında bıraktığı miras, spor üzerinde yarattığı tesir ve gerek saha içi gerekse saha dışında elde ettiği başarıları şeffaf biçimde gözler önüne seriyor. Anlatıda paylaşım yapmak üzere Sue Bird, Penny Taylor, Brittney Griner, Caitlin Clark gibi farklı nesillerden sporcuların yanı sıra koç Todd Troxel, spor muhabiri Kate Fagan gibi simalar da kamera karşısına geçmiş.
Tuğçe Özdenoğlu’nun, emekliliği sonrası Diana Taurasi’yi anlattığı yazısı burada.

Freakier Friday (Vizyon, 8 Ağustos)
Nisha Ganatra’nın yönetmen koltuğunda oturduğu Freakier Friday, orijinalinden tam 22 yıl sonra gelen, kimlik krizi konulu bir diğer fantastik komedi. Tess Coleman (Jamie Lee Curtis) artık büyükanne mertebesine erişmiş, torunu Harper’ı birlikte idare etme savaşı verdiği kızı Anna (Lindsay Lohan) ise ebeveyn olarak kendi ayakları üzerinde durma telaşında. Olan oluyor ve bir gece bedenlerin yeniden yer değiştiresi geliyor. Üstelik bu kez müstakbel kız kardeşler Harper (Julia Butters) ve Lily’yi (Sophia Hammons) de işin içine dâhil ederek!

Gözden kaçmasın
*A Complete Unknown (Disney+, 6 Ağustos)
*Bir Fincan Türk Kahvesi (MUBI, 6 Ağustos)
*Stolen: Heist of the Century (Netflix, 8 Ağustos)

Hâlâ izlemediyseniz
*Conclave (TV+, 1 Ağustos)
*Gegen Die Wand / Duvara Karşı (Vizyon, 8 Ağustos)
*Promising Young Woman (Netflix, 2 Ağustos)
*Built in Birmingham: Brady & The Blues (Prime Video, 1 Ağustos)