Yeşim Ustaoğlu’nun “Artakalan”ı Berlinale Ortak Yapım Marketi’nde

25 ülkeden 35 uzun metraj filmden oluşan portföyü ile dikkat çeken Berlinale Ortak Yapım Marketi’nde, Yeşim Ustaoğlu’nun yazıp yöneteceği yeni filmi Artakalan da var. Film, 1-5 Mart tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleşecek festival ayağında Türkiye’den boy gösterecek tek yapım.  

Artakalan, yönetmenin 2016 yapımı Tereddüt’ten sonra kamera arkasına geçtiği ilk uzun metraj. Bant Mag. No:54’te Tereddüt’ten ilhamla Türkiye sinemasından 10 unutulmaz kadın karakteri hatırlamıştık. Melikşah Altuntaş’ın yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yıl 71. kez düzenlenecek Berlin Film Festivali, geçen yıl oyuncu ödülü kategorisinde uygulanan ikili cinsiyet ikamesini kaldırmaya yönelik girişimiyle dikkat çekmişti. Berlin Film Festivali dâhilinde yapılandırılan Avrupa Film Marketi ise film endüstrisinin farklı bileşenlerinden isimleri bir araya getiriyor. Avrupa Film Pazarı’nın (EFM) bir parçası olan organizasyon, son kertede yapım, dağıtım ve fon sahiplerine kesişme imkânı sunuyor.  

Seçkiden öne çıkan diğer yapımlar

Filipinli göçmen bir trans kadını takip ettiğimiz Lingua Franca ile adından söz ettiren Isabel Sandoval yine dikkat çekici bir işle karşımızda. Tropical Gothic isimli yeni filmi, Filipinler’de bir adaya musallat olan İspanyol konkistatoru konu edinen sürreel bir 16. yüzyıl draması.

İlk uzun metrajı The Heiresses ile 68. Berlin Film Festivali’nden ödülle dönen Marcelo Martinessi, bu kez Who Killed Narciso? ile Berlinale’de. Filmin olay örgüsü, Guido Rodríguez Alcalá’nın Narciso isimli romanı ve yönetmenin tarihsel araştırmaları üzerinde yükseliyor.

Seçkide Corpus Christi, Miasto 44 filmleriyle sükse yapan Jan Komasa ve Nordik spektrumda son dönemin heyecan verici deneysel işlerine imza atan Thea Hvistendahl gibi isimlerin filmleri de var. Filmlerin büyük kısmı Avrupa Film Pazarı’nda profesyoneller ile buluşacak; haziran ayında ise Berlin’deki sinema salonlarında ve açık hava mekânlarında izlenebilecek.

Yazı: Melike Karabaş