Z Raporu 2025: Kerem Ardahan
Yıl boyunca tepesinde Kötü Portre Yapılır yazan stantıyla ve bu eyleme uygun aksi personasıyla çeşitli etkinliklerde dileyenlerin “berbat” ve hızlı portrelerini çizen ressam Kerem Ardahan, bir yandan da Candan İşcan’la birlikte kurucusu olduğu sanat mekânı flashmarkt’ta birçok atölye, etkinlik ve buluşmaya ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Kerem Ardahan geride kalan yılı kurcalayan anketimizi yanıtladı: 2025’i üç kelimeyle özetle? Bu yıl edindiğin bir mutfak alışkanlığı? Keşfettiğin harika gruplar?
2025’i üç kelimeyle özetle.
Eski, yeni, dengesiz.
2025 bir film olsaydı hangi film olurdu sence?
Flashbacks of a Fool.
Geçmişin durup durup araya girdiği, şimdiki zamanı sürekli sabote ettiği bir yıldı.
2025’te keşfettiğin harika grup/müzisyenler?
The Chats, Vox Low, Incendiary.
Alakasızlar ve geç kalınmış keşifler, kabul ediyorum ama ben memnunum. 🙂

Bu yıl edindiğin bir mutfak alışkanlığı?
Aslında yeni bir alışkanlık edinemedim. Geç saatlerde dışarıdan söylememek için hızlı, pratik tariflerle geçti yıl. Ama birkaç basit kokteyl yaptım: Roland Garros zamanı Aperol Spritz — toprak kortun rengiyle uyumlu, yıllardır hasret kaldığımız çekişmeli bir final maçına iyi eşlik etti. Bir diğeri de Cunda’da tadıp “bunu evde yapmalıyız” diyerek döndüğüm kuzu kulaklı gin sour.
Bu yıl seni en çok etkileyen sergi?
Etkilenmekten çok rahatsız eden işler kaldı aklımda. İyi niyetli sergilerden ziyade sanatı araç olarak kullanan, ve sanatçıyı hiçe sayan artwashing projeleri. Farkında olmadan dâhil olduklarım da oldu. İnsanlara fazla güvenmenin ne kadar pahalıya patladığını hatırlatan bir yıl.