Zeytinime dokunma: Yönetmelik değişikliği en çok nereleri tehdit ediyor?

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle birlikte tapuda zeytinlik adıyla kayıtlı olan alanların madencilik faaliyetlerine açılmasının ardından, konuyu farklı boyutlarıyla değerlendirebilecek kimi uzmanlara sesleniyor, çeşitli sorulara yanıtlar alıyoruz.

Avukat Arif Ali Cangı’ya sorduk.

Yürütmeyi durdurma kararı alınmazsa bu yönetmelik her yerde mi geçerli olacak? Hangi şehirler / bölgelerin en çok etkileneceği söylenebilir? Kendi yöremizdeki madencilik ruhsatlarını nasıl kontrol edebiliriz? 

Arif Ali Cangı: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği’nin 115. maddesine ek fıkra eklemesi üzerine, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Kanunu’nun 20. maddesine aykırı olarak, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılama gerekçesiyle zeytinliklerin madenciliğe açılması sağlandı.

Yönetmelik, tapuda zeytin olan yerlerin altında maden (kömür) varsa her yerde uygulanabilir. Kamuoyuna jeotermal için de geçerli olduğu yönünde yanlış bilgi yayılıyor. Yönetmelik, “yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, ekonomik ve ticari değeri olan petrol, doğal gaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü madde maden sayılır” diyor, yani jeotermal bu yönetmelik kapsamında değil. 

En çok Marmara ve Ege bölgelerinin etkileneceğini düşünüyorum, örneğin Milas. Maden ruhsatları bilgisi ise MAPEG’den istenebilir.