Zeytinime dokunma: Kitle iletişimi nasıl sağlanmalı?

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle birlikte tapuda zeytinlik adıyla kayıtlı olan alanların madencilik faaliyetlerine açılmasının ardından, konuyu farklı boyutlarıyla değerlendirebilecek kimi uzmanlara sesleniyor, çeşitli sorulara yanıtlar alıyoruz.

Ekolojik kriz teması etrafında yayınlar yapan Esmiyor ekibine sorduk.

Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması gibi toplumda infial yaratan olaylarda kitle iletişiminin rolü hakkında ne düşünüyorsunuz? Çok çeşitli yayınlar haricinde büyük imza kampanyalarının da bilginin ulaştığı insan sayısını artırdığı söylenebilir. Bu, anlamlı dayanışmalar kurulabilmesi için doğru bir yol mu sizce? Nasıl değerlendiriyorsunuz? Dayanışmalar kurmaya dönük iletişim adına sizce neler etkili ve / veya neler yapılabilir?

Esmiyor: Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması gibi bir konunun toplumda bir infial yaratması oldukça doğal ve sivil toplum tarafından bakıldığında çok da doğru bir hareket. Ancak bunun iletişimini ve kitlesel hareketi aşamalar bazında düşünmek gerekiyor. Bizim tarafta iletişim stratejisi geliştirirken ilk düşündüğümüz: “Amacımız nedir?”. Yani nihai ulaşmaya çalıştığımız sonuç nedir? 

Mesela ulaşmaya çalıştığımız sonuç burada iki türlü olabilir: İlgili yönetmeliğin hukuk yolları izlenerek iptal edilmesinin sağlanması veya yeterli toplumsal talep gelmesini sağlayarak, bu yönetmeliğin idari yollarla geri çekilmesi ya da değiştirilmesi. Bu tarz bir değişiklikte her iki hedefe doğru yola çıkan stratejiler de kullanabilirse, daha kesin bir sonuç alınabilir. Yani hem hukuki hem de idari sonuç alınabilecek stratejiler üzerinden iletişim kurgulanması gerekiyor. 

Dayanışmalar üzerinden kurgulanan iletişimler pek tabii çok ciddi sonuç veriyor. Hukukun üstünlüğünün kabul gördüğü, temsilî demokrasinin tüm unsurlarının içselleştirildiği bölgelerde veya dönemlerde bu kanallar oldukça önemli çünkü bu kanallar aracılığı ile talepler hukuki ve idari süreçlere işleniyor ve sonuç alınıyor. Geçmişte tam olarak da zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması konusunda bu süreç çalıştırılmış ve yönetmelik Danıştay tarafından iptal edilmişti.