12. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali başlıyor

12. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 10-14 Aralık’ta Fransız Kültür Merkezi ve Aynalı Geçit Etkinlik Mekânı’nda gösterimlerini yapacak. Bu seneki tema, “kadın ve özgürlük”. 

Documentarist tarafından düzenlenen Hangi İnsan Hakları? Festivali; dört günde, 14 ülkeden, 18 yönetmenin kurmaca ve belgesel toplam 16 filmini izleyicisiyle buluşturacak. Türkiye’den ise dokuz yapım festival programında yer alıyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Euromersive’in iş birliğiyle “Immerse In the World” başlıklı altı filmlik bir sanal gerçeklik seçkisi de festival alanında VR gözlüklerle izlenebilecek. 

Konuk yönetmenlerin katılımlarıyla gerçekleşecek söyleşili gösterimlerin yanı sıra, İranlı kadınları ve isyanlarını Türkiye’yle buluşturmak için “DevriMahsa: İran’da ve Her Yerde Özgürlük” isimli bir açık forum, festivalin ilk günü gerçekleştirilecek. Forum öncesinde gösterilecek filmler arasında Rakshan Bani-Etemad’ın 2009’da çektiği We Are Half of Iran’s Population (Ma Nimi Az Jamiat Iranim) isimli belgeseli yer almakta. İran Kadın Hakları Aktivistlerinin ve farklı bakış açılarına sahip İranlı kadınların görüşlerine yer verilen belgesel, 13 yıl sonra tekrar gösterimiyle birlikte İran’ın değişen ve değişmeyen siyasi olgularını gözler önüne serecek.  

Festivalin merak edilenleri

Kurdwin Ayun’un Sonne isimli filmi, programın dikkat çekenlerinden. Sosyal medya ve kültürel kimliğin getirdiği çatışmalar içinde bir kendini keşfetme hikâyesinin anlatıldığı yapım; bu sene prömiyerini Berlinale’nin Encounters bölümünde yapmış ve yarışmadan GWFF En İyi İlk Uzun Metraj Ödülü ile ayrılmıştı. 

Florence Miailhe’nin, Doğu Avrupa ülkelerinden biri tarafından takip edildikleri için kaçmak zorunda kalan, Kyono ve Adriel isimli iki kardeşin hikâyesini perdeye aktardığı The Crossing / La Traversée animasyonu da merak uyandırıyor..  

VR seçkisinde yer alan, tüketim toplumunun ve bunu oluşturan görünmez insanların hayatından bir deneyim sunacak “witness the invisibilised” (görünmeye tanık ol) sloganlı Container filmi de ses getireceğe benziyor. 

İsveç Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi, Goethe Enstitüsü, Fransız Enstitüsü gibi pek çok kurumun iş birliği; Bianet ve 1+1’in basın desteği ile festivalde gerçekleşecek tüm etkinlikler ücretsiz. Gösterim çizelgesi ve programdaki filmlerle alakalı detaylı bilgi için festivalin resmî sitesini ziyaret edebilirsiniz.