2020 yazı için okuma önerilerimiz

Roman, derleme, öykü, yeniden basım, güncel, deneme, el kitabı, Japonya, Şili, Türkiye… Son dönemde çıkan kitaplardan gözümüze kestirdiklerimiz burada. Seçkide tüm sevimsizliğiyle devam eden 2020 yazı için birbirinden farklı ihtiyaçlara yönelik öneriler mevcut. Çocukları da unutmadık!

Tokyo’nun Son Çocukları

Yayınevi: Siren Yayınları
Yazar: Yoko Tawada
Çeviren: Hüseyin Can Erkin

2018 Amerikan Ulusal Kitap Ödüllü distopik roman, bugüne verdiği referanslar ve Tawada’nın anlatı kabiliyetiyle ön plana çıkıyor. Çocuklar hiç büyümezken yaşlıların sonsuza dek yaşadığı bir ortamda, tüm dünyayla bağını kesmiş Japonya’da, Mumei ve dedesinin yaşam mücadelesini takip ediyoruz. Her şeyin tepetaklak olduğu bu dünyada yaşamın anlamı üzerine düşünüyoruz. 

Delibo

Yayınevi: Can Yayınları
Yazar: Murat Uyurkulak

Türkiye yeraltı edebiyatı yazarlarından Murat Uyurkulak, İzmir sokaklarında bir tutkunun izini sürerken bir yandan da ülkenin toplumsal gerçeklerine dokunuyor. Zeki ve hassas; belki de bu yüzden biraz öfkeli ve kırgın Yusuf, Uyurkulak’ın dobra anlatısıyla can buluyor. Hayata ve bugünün Türkiye’sinin gerçeklerine samimi ve dürüst bir dille değinen romanda Yusuf’un, çocukluk aşkıyla birlikte, eski mahallesi Bornova’nın meşhur karakterlerinden olan ve birden ortadan kaybolan Delibo’yu arama macerasına şahit oluyoruz. 

Günler Aylar Yıllar

Yayınevi: Jaguar Kitap
Yazar: Yan Lianke
Çeviren: Erdem Kurtuldu

Çin’in güçlü romancılarından Yan Lianke, yaşam koşullarının çok zorlaştığı bir dünyada, hayat mücadelesi veren ihtiyar bir adam ve kör köpeğini konu ediyor. Bir damla sudan, bir lokma gıdadan bile mahrum kalmış insanlar sürekli yer değiştirip hayatta kalmaya çalışırken odakta bu ikilinin varoluş mücadelesi var. En kısa tabiriyle, hayatın güçlükleri karşısında inatla ve umutla var olmaya dair bir roman. 

Ne Rezalet 

Yayınevi: Notos Kitap
Yazar: Paulina Flores
Çeviren: Zeynep Çelikel

Roberto Bolaño Öykü Ödülü sahibi Şilili yazar Paulina Flores imzalı öykülerin bir derlemesi. Dokuz öykülük kitapta, geçim sıkıntıları, sıradanlık bunalımları, anne baba kompleksleri, tavsayan arkadaşlıklar gibi olağan durumlardan yola çıkan Flores, kaleminin gücüyle sıradan olma, ezik hissetme gibi insani duyguları su yüzüne çıkarıyor. Öyküler, 90’lar Şili’sinden bugüne uzanan bir zaman skalasında seyrediyor.

Sıkıntı Var: Sıkıntı Üzerine Denemeler

Yayınevi: İletişim Yayınları
Derleyen: Aylin Kuryel

Çoğunlukla kaçtığımız ama dilimizden de bir türlü düşmeyen “sıkıntı” hâli üzerine detaylı bir inceleme. Farklı alanlardan yazarların katkısıyla hazırlanan ve bir süredir yolunu gözlediğimiz bu kitapta dört ayrı bölüm var: Mekan/zaman, Siyaset, Edebiyat ve Sinema. Bu alanlar içinde gezinen çeşitli denemelerde bugünün kolektif hassasiyeti sıkıntı üzerine tartışmalar ve çözümlemeler bulacaksınız. Aylin Kuryel’in derlemesine katkı sunan yazarlar şu şekilde: Senem Aytaç, Barış Bıçakçı, Sevinç Çalhanoğlu, Ayşe Çavdar, Begüm Özden Fırat, Emre Tansu Keten, Orhan Koçak, Beno Kuryel, Efe Murad, Pınar Öğünç, Osman Özarslan, Necati Sönmez, Asuman Susam, Uğur Tanyeli, Mehmet Fatih Uslu, Sezen Ünlüönen, Nalan Yırtmaç ve Fırat Yücel. 

Sarhoşların Perşembesi

Yayınevi: İletişim Yayınları 
Yazar: Jaklin Çelik

Semtin en işlek caddelerinden birinde, birbirinden çok farklı yaşantıların iç içe geçtiği, kalabalık ve kaotik bir mekânda çaresizleri, yoksulları, meczupları samimi anlatısında buluşturan Jaklin Çelik, arada kalma ve ait olamama hissiyatına odaklanıyor. Göçmenlerden insan tacirlerine, kör köpeklerden emlak simsarlarına uzanan geniş yelpazesinde, bambaşka hayatlardan tatlar sunuyor. 

Nevada 

Yayınevi: Yüz Kitap
Yazar: Claire Vaye Watkins
Çeviren: Zeynep Baransel

Amerikalı yazar Claire Vaye Watkins bu romanında Vahşi Batı’nın tarihiyle kahramanlarının hayatlarını özenle örerek birleştiriyor ve sürükleyici bir öyküyle mitleri yeniden inşa ediyor. Nevada, çölde bulduğu mektuplara tutunan yalnız bir adamdan, annelerinin intiharının etkisini üzerlerinden atamayan iki kız kardeşe; farklı karakterlerin duygusal iç dünyalarına bir yolculuk. 

Yazma Üzerine Sohbetler 

Yayınevi: Metis Yayınları
Yazar: Ursula K. Le Guin
Çeviren: Özde Duygu Gürkan

Dünya edebiyatının ve distopyanın dev isimlerinden Ursula K. Le Guin; şiir, kurgu ve kurgu dışı yazın üzerine sohbetlerden oluşan bu kitapta yazma zanaatının inceliklerine değiniyor ve yazmanın zorlukları, incelikleri ve püf noktalarını tartışıyor. Sohbetler şiirin inceliklerinden piyasada kadın bir yazar olmanın güçlüklerine, “öteki” perspektifinden bilim ve doğaya uzanan geniş bir seriden oluşuyor. Muhtemelen hiç bitmesin isteyeceğiniz bu kitap, Ursula K. Le Guin edebiyatını anlamak adına da önemli. Ustaya kulak verelim. 

Derve 

Yayınevi: Dipnot Yayınları
Yazar: Jinda Zekioğlu

Ölüm, savaş ve sürgün ekseninde, Şırnaklı bir ailenin üç kuşak kadınlarının anlatıları… İnsana dair her şeyi; değerleri, kayıpları, korkuları ve umudu aktaran bu destan, bir halkın yüzyıllık tarihine yakından bakarken hem coğrafyanın hakikatleri üzerine düşündürüyor hem de insanı kendi içine döndürüyor. Kadınların dilinden direnç, ölüm ve yaşamın ne anlama geldiğini anlatıyor, öğretiyor. 

Schadenfreude: Başkasının Talihsizliğinden Duyulan Keyif 

Yayınevi: Kolektif Kitap
Yazar: Tiffany Watt Smith
Çeviren: Nüvit Bingöl

Başkalarının zaafı ortaya çıktığında; tökezlediklerinde, “gülünç” hale geldiklerinde hissedilen o hazzın Almanca’da tek kelimelik bir karşılığı var: Schadenfreude. Yani bir başkasının talihsizliğinden duyulan keyif. Kendi utancımızdan kaçarken başka insanların talihsiz anlarına bir can simidi gibi sarılmamız yazar Tiffany Watt Smith tarafından, biraz da yüzümüze vurularak mizahi bir dille eleştiriliyor. O dinmek bilmeyen yetersizlik hissiyle yüzleşme zamanı!

Kuyrukluyıldız Altında İzdivaç 

Yayınevi: Can Yayınları
Yazar: Hüseyin Rahmi Gürpınar

Kuyrukluyıldız Altında İzdivaç’ta Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın incelikli kaleminden çıkan her zamanki ikili yapılanmayı görmek mümkün. Bir yanda esas öykü akarken diğer yanda ise İstanbul’un mahalle hayatını yansıtan sohbetler, konuşmalar ve okurun gözünün önünde o mahalleyi adeta canlandıran anlatılar romanı zenginleştiriyor. 1910’da Halley Kuyrukluyıldızı’nın Dünya’ya çarpacağı haberinin yarattığı panik hali ve iki gencin bu panik ortamında birbirleriyle mektuplaşmalarıyla ilerleyen, mizahı bol tutan bu eser, hem orijinal metniyle hem günümüz Türkçesine uyarlanmış olarak, iki kitap hâlinde sunuldu. 

Bu Bizim Havamız 

Yayınevi: Siren Yayınları
Yazar: Jonathan Safran Foer
Çeviren: Şahika Tokel

“Kıyamete mahkûm bir dünyada nasıl yaşanır?” Jonathan Safran Foer’in yeni kitabı bu dünyada bir an önce harekete geçip elimizden geleni yapmamız için ilham veriyor; daha da geç olmadan üstünde yaşadığımız bu yaralı dünyayı iyileştirmeye çağırıyor. “Gelecekten bugüne uzanıp kendimize bir mesaj iletebilsek, uzaya gidip dünyaya bir de oradan bakabilsek, sevdiklerimizi ne zaman ve nasıl kaybedeceğimizi bilebilsek bugün neler yapar, nasıl yaşardık?” Eylem planınız okunmayı bekliyor. 

Hayvanların Gizli Yaşamı 

Yayınevi: Kolektif Kitap
Yazar: Peter Wohlleben
Çeviren: Zehra Aksu Yılmazer

Doğa üzerine yazdığı popüler kitapları onlarca dile çevrilip milyonlarca okura ulaşan Peter Wohlleben bu kitabında hayvanların öykülerine yer verirken, diğer hayvanlarla insanlar arasındaki ortak yönleri vurguluyor. Yaptıklarının pişmanlığını yaşayan sıçanlardan, tavukları kandıran horozlara kadar türlü hikâyeyi barındıran kitabı okurken duygu ve düşünce dünyamızın diğer hayvanlara yakınlaşması umuduyla… 

BU DA ÇOCUKLARA: 

Kese Kağıdı Prensesi 

Yayınevi: Güldünya Yayınları
Yazar: Robert Munsch
Çeviren: Ayşe Düzkan

Güldünya Yayınları’ndan geleneksel prens-prenses hikâyelerini tersyüz eden bir yeni kitap. Kese Kağıdı Prensesi, saçları kül kokan ve kirli bir kese kağıdı giyen bir prensesi konu ediyor. ABD’de feministlerden büyük ilgi gören kitabın ilk baskısı kırk yıl önce yapılmıştı. Kitabın yazarı ise eski bir papaz olan ve daha sonraları yazdığı çocuk kitaplarıyla beğeni toplayan Robert Munsch. 

Seçki: Bant Mag. – Yazı: Ceren Kulkul