2023 yıl ortası raporu: Parti gibi albümler

Yılın ilk yarısında yayımlanmış, kendi içinde birer parti gibi 15 albüm. Sıralama alfabetik.

Her albümden iki parçadan oluşan eşlikçi bir çalma listemiz de var. Hemen aşağıda.


Alison Goldfrapp – The Love Invention
(BMG)

Elektronik duo Goldfrapp’in yarısı Alison Goldfrapp’in, uzun kariyerinin ilk solo albümü için 2023’ü beklemiş olması enteresan. Richard X ve James Greenwood’un prodüksiyonuna ortak olduğu The Love Invention; cezbedici Alison Goldfrapp vokalleri, ferahlatan electronica düzenlemeleri ve sıkı groove’larla etkisi altına alıyor. Belki de bu tanıdık ses için en büyük yenilik, hiç olmadığı kadar fazla melankolik nüanslar duyuyor olmamız.


Dinner Party – Enigmatic Society
(Sounds of Crenshaw / EMPIRE)

Çoğunlukla popüler müziklere yaratıcılık katmak, ince dokunuşlarla lezzetlerini artırmak için
kapısı çalınan cazcılar, kendi iradeleri ve ekipleriyle bu işe giriştiklerinde sonuç bir başka oluyor. Robert Glasper, Terrace Martin, Kamasi Washington gibi çağımızın en yetenekli müzisyenlerinden birkaçını buluşturan Dinner Party, 2020’de yayımladığı ilk uzunçalarının ardından menüsünü yeniledi. Kökünü Siyah kültüründen alan müziklerin pek çoğundan izler barındırsa da bu kez odakta, 80’lerin synth dolu atmosferinin ruhunu taşıyan pırıl pırıl bir R&B koleksiyonu var.


Jackie Mendoza – Galaxia de Emociones 
(ZZK Records)

Latin ve elektronik müziğin pop düzleminde heyecan uyandıran bir kesişmesi. California’da yaşayan Meksikalı multi enstrümantalist ve besteci Jackie Mendoza’nın ilk uzunçaları, duygularımızı tam kapasitede yaşamaya çağırıyor. Albümde parmağı olanlar arasında Animal Collective diskografisinden aşina olabileceğiniz Rusty Santos da var. Mendoza bu albümü “Yalnızca duygularımı keşfetmek değil; onları herkesle paylaşma girişimi” sözleriyle özetlemiş.


Janelle Monáe – The Age Of Pleasure
(Atlantic Records) 

R&B elçilerinden, gönüllerin sultanı Janelle Monáe’nin her şeyiyle ferahlatan dördüncü stüdyo albümü The Age of Pleasure, yazlık mı yazlık bir albüm. Uzun süre onu tanımlamış fütürist estetiği geride bıraktığını ve daha doğal takıldığını gördüğümüz Monáe’nin düzenlemeler ve afrobeat elementlerle yüklü albümü; disko ve house etkili başlayıp, hedeflediğini aktardığı biçimde Afrika köklerini temsil ettiği dancehall ve reggae türlerini iyice sound’una yedirdiği bir tınıda çözümleniyor. Tüm özgüvenini ortaya koyduğu, kendini hepten kucakladığı projede Amaarae, Ckay ve albümün prodüktörlerinden olan Doechii’nin yanı sıra Seun Kuti & Egypt 80,  Grace Jones ve Sister Nancy gibi efsanevi isimler de aramızda.


Jessie Ware – That! Feels Good!
(Universal Music)

Üç yıl önce paylaştığı What’s Your Pleasure?’ın izinden devam ederek yine tümüyle dans ettirmeye odaklı ve fazlasıyla ihtişamlı, çok daha eğlenceli bir uzunçalar yaratmış Londralı şantöz Jessie Ware. Kimi spoken word’ümsü skitlerle çok daha esprili bir tarafını da ortaya koyuyor albümünde. Ware’in bu sefer daha ılık coğrafyalarda gezindiğini hissettiğimizi de söyleyebiliriz. Kendisinin “Kiss of Life” teklisinde de görüp işittiğimiz Kylie Minogue’un yanı sıra oyuncu Gemma Arterton ve vokallerini bir uçağın tuvaletinde kaydettiği söylenen Roisin Murphy’den de minik cameolar barındıran That! Feels Good!’un prodüktör koltuğunda ise James Ford, Stuart Price, Shungudzo Kuyimba ve Daniel Parker gibi önceki projeyle eş isimler bulunuyor. Diva house’a tümüyle kucak açtığı şu noktada çoktan tescillenmiş vokalist alkışı hak ediyor.


JPEGMAFIA & Danny Brown – SCARING THE HOES
(Peggy)

Hip hop âleminin iki ayrı ucunda üretimlerini sürdüren JPEGMAFIA ve Danny Brown’un ortaklığında kaydedilen ilk albüm, ayrıksı tavır ve stillerin kusursuz bir aradalığıyla etkisi altına alıyor. Oyuncu akışı, beklenmedik kesikleri ve iki kulak arasına bir kere girdi mi orada takılı kalan nefesli partisyonlarıyla “Burfict!” favorimiz.


KaytrAminé – KaytrAminé
(Venice Music)

İsminden de anlaşılacağı gibi KaytrAminé, hem kendi prodüksiyonları hem de dev isimlere yaptığı remikslerle tanınan Kaytranada ve Etiyopya asıllı ABDli rapçi Aminé’nin güç birliği. Albümün yüksek enerjili ve melodik prodüksiyonu ve Aminé’in herhangi bir stile bağlı kalmayan rap vokalleri ile doyurucu bir akış ortaya çıkmış. Gerek kulüplerde, gerek balkon keyiflerinde yerini bulabilecek bir koleksiyon; yazcılar kaçırmasın.


Mandy, Indiana – i’ve seen a way
(Fire Talk)

Şarkı yazımında formlar yerine dokulardan haz duyanların ıskalamaması gereken bir albüm. Punk enerjisini dans pistiyle buluşturan Manchester çıkışlı dörtlü Mandy, Indiana’nın ilk uzunçaları, gürültüyü evirip çevirip her parçada dinleyeni önce diriltmeyi, sonra da bir güzel silkelemeyi başarıyor. Kulaklarınızın uzunca çınlamaya devam edeceğini baştan söyleyelim.


Matt Corby – Everything’s Fine 
(Island Records)

Avustralyalı müzisyenin üçüncü stüdyo albümü sözleriyle şu ana kadarki en kişisel kaydı olmasının yanı sıra R&B esintileri, funk ve hip hop dokunuşları, Tame Impala şarkılarını andıran aranjmanlarla sanatçının sunduğu en geniş sonik evreni de içinde barındırıyor. Geçtiğimiz senelerde pandemi nedeniyle turnesini iptal eden; bağırsağında tümör bulunan ve geçen senenin başında evini su basıp hamile eşi ve bir küçük çocuğuyla taşınması gereken sanatçı “Her şey yolunda” anlamına gelen albümün adının ironik olmadığını söylüyor. Zira özellikle kötü deneyimleri kabullenmeyi öğrenmiş, mükemmel bir hayattan ziyade mükemmel anlara odaklanmayı seçen bir Corby var karşımızda.


MC Yallah – Yallah Beibe
(Hakuna Kulala)

Kenya doğumlu Ugandalı rapçi MC Yallah, 1999’dan bu yana üretimlerini sürdürüyor. Pandemi döneminde döndüğü ülkesinin başkenti Kampala’da dikkat çekici kolektif Nyege Nyege’nin tesislerinde kaydettiği son albümü, MC Yallah’ın öncülerinden olduğu Lugaflow akımı için şimdiden sembol kayıtlardan oldu bile. Almanya, Kongo, Japonya gibi ülkelerden prodüktörlerle iş birliği yaptığı Yallah Beibe, ateşli beatler ve ayağa kaldıran flowlarla bezeli. Kıvrak, coşkulu ve cezbedici bir özgüvenle dolup taşıyor.


Mega Bog – End of Everything
(Mexican Summer)

Erin Birg’ün Mega Bog mahlasıyla yayımladığı yedinci stüdyo albümünü önceki işlerinden ayıran en büyük unsur şarkı yazımında dümenin 80’ler electro-pop sularına kırılmış olması. Alabildiğine yalın sözleriyle de içinden geçtiği hisleri katıksız şekilde dinleyiciye aktaran koleksiyonun vintage seslerinin ardındaki isimlerden biri de albümün eş prodüktörü, Big Thief davulcusu James Krivchenia.


Overmono – Good Lies
(XL Recordings)

Bu yaz dans ederken ne dinleyeceğinizi biliyoruz! Tom ve Ed Russell kardeşlerin oluşturduğu Overmono, hem kendi prodüksiyonları hem de nefis remiksleriyle günümüz elektronik müzik sahnesinin heyecan uyandıran oluşumlarından biri. Galli ikili, 10 yıllık serüveninin yolu gözlenen ilk uzunçalarında yaratıcı kurgularını apaçık pop referanslarıyla buluşturuyor. Hem tanıdık hem çok yeni.


Pekodjinn – Dharba
(Les Disques Magnétiques)

Cenevre’de yaşayan Tunuslu prodüktör Pekodjinn’in ilk uzunçaları. Ülkesinin müzikal geleneklerini yeri geliyor dub, yeri geliyor funk, yeri geliyor trap filtresinden geçiriyor ve 30 dakikalık akışında bol darbukalı bir dans maratonuna çıkarıyor. Ammar 808, Ko Shin Moon, Deena Abdelwahed gibi arabo-futurist müzik üreticileriyle haşır neşir olanlar, bir saniye bile düşünmeden play’e basabilir!   


Speakers Corner Quartet – Further Out Than the Edge
(OTIH Records)

Konuk listesiyle göz kamaştıran bir albüm daha. Kelsey Lu, Tirzah, Kae Tempest, Shabaka Hutchings, Mica Levi ve dahasıyla yıldızlar geçidine hoş geldiniz. Uzun yıllardır Daan Blunt, MF DOOM, Lianne La Havas gibi pek çok harika müzisyene eşlik etmiş Güney Londralı kolektif bu ilk uzunçalarında, deney laboratuvarının kapılarını açıyor âdeta. Cazın özgürleştirici zemini üzerinde her biri oldukça farklı yaklaşımlarla işlenmiş şarkılar, sakladığı hisleri deneyimlemek, detaylarındaki incelikleri keşfetmek için sabırsızlandırıyor dinleyeni. Adıyla müsemma, öteye geçmekten çekinmeyen, yaratıcılığa övgü gibi bir koleksiyon Further Out Than the Edge.


System Olympia – New Erotica Collection
(Okay Nature)

Loş bir ortamdayız, terliyoruz. 80’ler çağrışımlı lo-fi ve seksi dans kesitleri savuruyor üzerimize System Olympia. Daha da terliyoruz. Bas yürüyüşleri ve synth katmanlarının bedenle teması, her bünyeye hararet yaptıracak cinsten. New Erotica Collection, Londra’da yerleşik prodüktör ve DJ System Olympia’nın arşivinden favorilerin bir derlemesi.