5 adımda Stormzy’nin “Heavy Is The Head” albümü

Güçlü sesiyle grime’ın ikinci nesil temsilcilerinden biri olarak bayrağı zirveye taşıyan Stormzy, birkaç gün önce sesleri yeterince temsil edilmeyenlere adadığı yayınevi #Merky Books ile giriştiği yeni projesini duyurdu. #Merky Books, Eylül 2020 itibariyle “How to” isimli yeni bir seri yayımlıyor. “How to” serisi, alanında yetkin uzmanlar tarafından anı ya da rehber gibi farklı formatlarda kaleme alınacak cep kitaplarından oluşacak. Serinin ilk üç kitabı aktivizm, marka inşası ve yazarlık üzerine.

Stormzy, Londra işçi sınıfının içerisinden yükselen ve sistematik olarak kriminalize edilen grime’a görünürlük kazandırma mücadelesinin en etkili isimlerinden biri olageldi. Zaten büyük atılımını 2017’de yapan sanatçının müziğini aktivizminden bağımsız ele alabilmek mümkün değil. Tok sözlülüğüyle dünya çapında fenomenleşen Ganalı MC’nin bugün sahip olduğu konumu kavramanın en iyi yolu ise bizzat müziğini çözümlemekten geçiyor. Stormzy’nin kafasına takılan taç ile hesaplaştığı son albümü Heavy Is The Head’i 5 başlık üzerinden inceledik.

Zemin: Sınırları maksimumda zorlamak

“Bir rapçiden bunu duymaya alışık olmayabilirsiniz ama farklı türleri müziğime taşımaktan hiçbir zaman korkmadım; ilham haritam Ed Sheeran’dan Adele’e kadar uzanıyor.” Müziği çok çeşitli etkileşime açık olan Stormzy, Şubat 2017’de yayımlanan Gang Signs & Prayers’ın ardından gelen ikinci albümünde ilkinden çok farklı yaklaşımlar benimseyerek çıtayı en üstlere çıkarmayı başardı. İki yıllık sıkı ve odaklı bir çalışmanın neticesi olan albümünün yaratım sürecinde Stormzy’nin en temel motivasyonu sınırları maksimumda zorlamaktı. Heavy Is The Head, hem ona takdim edilen tacın yarattığı fırtınaları, hem de Stormzy’nin müzikal besin tablosunu tüm bileşenleriyle bağrına basıyor.

Duygu: Çözümleyici bir içebakış

Her adımı ilgiyle takip edilen meşhur sanatçı Banksy, üzerinde siyah-beyaz bir İngiltere bayrağının yer aldığı, bıçak darbelerine karşı korumalı yeleğini tasarladığında “Bunu kim giyer ki?” diye düşündü ve aklına gelen ilk isim Stormzy oldu. Stormzy, Glastonbury tarihinde ikinci kez siyah bir sanatçının headliner olduğu (ilki Skin’di) meşhur performansında giydiği Banksy tasarımı bu yeleği, son albümünün kapağında da elinde tutuyor. Banksy haklıydı. Müziği ve eylemleriyle Britanya’da yükselen bıçaklı saldırı krizine ve ırkçılığa karşı sesini yükselten Stormzy, bu yeleği layıkıyla taşıyabilen bir isim. Kariyeriyle kolay kolay inmemek üzere zirveye yerleşen Stormzy’nin yaşadıklarını çözümleyen bir içebakış albümü olan Heavy Is The Head, “kral” imgesini benimserken Shakespeare’in anti-kahramanlarından ilham alıyor ve IV. Henry oyunundan şu satırlarına göndermede bulunuyor: “Taç giyen baş, huzur nedir bilmez.”

İşlev: Müziğin tavırdan ayrılamadığının ispatı

Heavy Is The Head, grime’dan geliyor ama bununla yetinmeyi kabul etmiyor. Rap, soul, pop, R&B ve gospel etkileşimlerinin hakkını veren kompleks bir can taşıyor. Stormzy’i kendi kültürünü yaşatma yolunda kendinden ödün vermeden, emin adımlarla ilerlenebileceğini gösteren bir figür olarak tarihe geçiyor. Instagram’dan kendisine bırakılmış öfke dolu bir mesajın kaydıyla açmayı seçtiği albümünde de adanmışlığın önemini ve müziğin tavırdan ayrı var olamayacağını ispatlıyor.

Etki Alanı: Gelecek nesillerin sesine ses katmak

Aralarında Aitch, Burna Boy, Ed Sheeran, H.E.R. ve Yebba’nın olduğu dokuz farklı sanatçı ve prodüktörün katkısıyla, 16 farklı stüdyoda kaydedilmiş 16 şarkıdan meydana gelmesi albümün enerjisini belirliyor. Bir saate yaklaşan süresi boyunca sıklıkla mod değiştiriyor; yer yer korolardan yer yer yaylılardan yer yer samplelardan gücünü alıyor. Bugüne kadar 30’un üzerinde ödülle onurlandırılan Stormzy, etki alanını farklı girişimleriyle genişletmeye de devam ediyor. Cambridge University’de her sene iki siyah öğrenciyi okutan bir burs programı yürütüyor. Penguin Random House UK ortaklığında hayata geçirdiği #Merky Books ile gelecek neslin en iyi yazarlarını, #Merky Records ile ise en iyi müzikal yeteneklerini bulmak ve seslerine ses katmak için çalışıyor.

Sözler: Şöhretin getirdikleriyle hesaplaşma

Stormzy, genç jenerasyonun sözcüsü olmanın getirdiği sorumluluklar ve üzerindeki spot ışıklarla çok açık bir hesaplaşma içerisinde. Sayısı artan düşmanlarının, kıskançlık savaşlarının, nefretten beslenenlerin ona neler yaptığını, rol model ilan edilmenin getirdiği çelişkili duyguları paylaşıyor sözlerinde. Belki de en can alıcı noktayı şu cümleyle koyuyor: “Pestilimi çıkarsanız da beni susturamayacaksınız.” Ayrıca o taç ona her ne yaşatırsa yaşatsın, henüz bir yere devretme ihtimali yok gibi görünüyor.