5 adımda Jack Harlow’un “That’s What They All Say” albümü

2020’nin çok konuşulan rap hikâyelerinden birini yazan Jack Harlow’un senenin son günlerinde paylaştığı ilk albümü That’s What They All Say mercek altında. 

Zemin – 2021 Grammy adayları arasında

Jack Harlow ilk kayıtlarını ortaokul yıllarında yapmaya başladı ve dinleyiciye YouTube aracılığıyla ulaştı. Henüz 17 yaşındayken müzik dünyasına adımını attı ve büyük plak şirketlerinin radarına girdi. 2020’nin en büyük rap şarkılarından birine dönüşen ve En İyi Rap Performansı dalında 2021 Grammy adayları arasında yerini alan “Whats Poppin”in açılışını yaptığı Sweet Action EP’sini martta yayımlamıştı. 11 Aralık’ta yayımlanan ilk albüm That’s What They All Say’in çıkış parçası ise Big Sean’ı konuk eden “Way Out” oldu. Jack Harlow hâlihazırda sıkı bir Big Sean hayranıydı. “Tyler Herro” teklisinin yayımlanmasının ardından Big Sean’ın kendisine attığı mesaj üzerinden muhabbete koyulmuşlardı. Jack Harlow’un ona “Way Out”u çalmasıyla Big Sean’ın üzerine sözlerini yazması bir oldu. Harlow, ilk albümüne Big Sean’ı konuk ettiği için oldukça gururlu. 

Duygu – “Hakkımda ne düşündüğünüzü biliyorum, anlıyorum.”

Jack Harlow’u dinleyicisiyle yakınlaştıran unsurların başında beatlerin üzerinde çabasızca süzülen stili geliyor. Beyaz bir rapçi olarak daima eleştirilerin odağında kaldığının bilincinde olan Harlow’un ilk albümünün “Herkes zaten aynı şeyi söylüyor” anlamına gelen isminin arkasındaki motivasyon biraz bununla ilgili. Bu isimde karar kılmasını şöyle açıklıyor Harlow: “Bu söylediklerinizin hepsini daha önce de duydum. Geldiğim bu noktada artık hakkımda yapılabilecek herhangi bir yorumun beni şaşırtma ihtimali yok. Hepsini biliyorum ve anlıyorum. Bir haber değeri taşımıyorlar. Herkes zaten aynı şeyi söylüyor.” Durduğu nokta ise tüm bunları inkar etmenin aksine farkındalığa oynuyor. 

İşlev – Sınırları esnetmenin peşinde

Çocukluk yıllarına damgasını vuran hip hop sevdası Jack Harlow için elbette kurucu olan unsur.  Henüz çocukken bir rap yıldızı olacağından emin olan müzisyene göre bu hayalinin peşinden gitmek kaçınılmazdı. Ama geniş bir müzikal yelpazeden ilham aldığını ve groove’un onun için büyük bir itici kuvvet olduğunu, That’s What They All Say ile göstermeyi umuyor. Sınıflandırılmak istemiyor. Sınırları esnetmenin peşinde olduğunun görünmesini istiyor. Bu albümün tamamıyla bununla ilgili olduğunu söylüyor. That’s What They All Say’in akışının en dikkat çekici özelliklerinden biri dinleyiciyi R&B unsurları, soul vokaller, caz etkileşimli aranjmanlar ya da bir gospel korosuyla (“Same Guy”) karşılaması. That’s What They All Say her ne kadar Jack Harlow’un köklendiği yerden serpilen bir albüm olsa da özgürce yol alıyor. 

Etki alanı – Tyler Herro ile kurduğu yakınlık

Jack Harlow, şarkılardan beşini karantina sürecinde yazmış. Bunlardan biri de Miami Heat’in genç oyuncusuna gönderme yaptığı (ve neticede klibinde de oynattığı) “Tyler Herro”. “Benden en çok nefret edenler, tıpkı bana benzeyenler” sözleriyle açılan parçayı kendisi gibi beyaz olan ve Siyah yaşamların önemi ve değerinin iliklere kadar hissedildiği bir senede yıldızı parlayan Tyler Herro ile ilişkilendirmesi, Jack Harlow’un müziğinin etki alanını farkındalık pozisyonuyla tanımlama gayretine hizmet ediyor. Tyler Herro’nun playoff performansıyla NBA tarihine geçmesinin ardından göndermenin şarkının sözleriyle sınırlı kalmamasına, ismini de almasında karar kılmış. 

Sözler – Şöhretin getirdikleri masada 

Albümünün açılışını “İstediğimi 12’den vurdum, 22 yaşında milyoner oldum.” sözleriyle yapıyor ve genç yaşta kazandığı şöhretin getirdiklerini masaya yatırıyor. Akıcı sözlerindeki rahat ve geniş tavır, sözünü dinleyicisine daha etkili bir şekilde geçirmesini sağlıyor. İnsanların canını sıkmamak için mütevazı kalmaya çalıştığını, geceleri rahat uyuduğunu çünkü iyi bir insan olmaya çalıştığını söylüyor “Keep It Light”ta ya da “Baxter Avenue” ile beyaz ayrıcalığını kabullenişinin başlangıcına işaret ediyor. Yapabileceğinin en azının bu olduğu konusunda kendisi de hemfikir gibi geliyor.